Na regionalnom mikrobit takmičenju koje je održano u okviru Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Beogradu, učenici iz Crne Gore osvojili su treće mjesto, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Na samitu učestvuje i ministar prosvjete Damir Šehović i to u panelu sa Mladenom Šarčevićem – ministrom prosvjete Srbije, Dubravkom Negre, šeficom Evropske investicione banke za Zapadni Balkan i Majls Berijem, jednim od glavnih profesora na Univerzitetu Rouhempton – London, a događaj je otvorila predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Šehović je poručio da su svi napori Ministarstva prosvjete Crne Gore usmjereni na kreiranje modernog obrazovnog sistema u kome učenici kritički promišljaju, u kome se ruše stereotipi, a kod djeteta podstiče radoznalost i inovacija. On je takođe saopštio da će biti obnovljena cjelokupna računarska oprema u crnogorskim školama.

Ministar je u okviru Samita obišao i đake koji su učestvovali u pomenutom regionalnom mikrobit takmičenju, na kome je ekipa iz Crne Gore, odnosno Ulcinjske škole „Marko Nuculović“, osvojila treće mjesto.

Na takmičenju je još učestvovala i OŠ „Njegoš“ Cetinje.

Ministar Šehović je čestitao ulcinjskoj ekipi koja je osvojila treće mjesto:

„Ovo je samo još jedan od pokazatelja da ne griješimo kada kažemo da digitalizacija donosi potpuno novi pristup obrazovanju, koji se zasniva na inovaciji. Evo, naša djeca nam svakog dana pokazuju da je to zaista tako, kao i da im samo treba kreirati podsticajni ambijent, a da će se oni sami pobrinuti za ostalo. Drago mi je i što su svi članovi naše trećeplasirane ekipe učenice, koje ovakvim i sličnim projektima ruše stereotipe da su određena zanimanja i oblasti uglavnom rezervisani za mušku populaciju. Vi ste naš ponos, a mi ćemo se potruditi da vam i dalje kreiramo ambijent u kome ćete moći u potpunosti ostvariti svoje potencijale“, kazao je on.

“Zahvalni smo i Britanskom savjetu jer smo uspjeli da se dogovorimo da sve crnogorske osnovne škole budu opremljene mikrobit dzepnim računarima. Dosadašnja iskustva su sjajna, a mikrobit klubovi se šire kroz crnogorske škole”, dodao je ministar.

„Naš projekat se zove “Pametni parking”. Projekat podrazumijeva detektovanje slobodnih mjesta na parkingu. Paljenjem lampica na jednom od mikrobitova prikazuju se zauzeta parking mjesta, a na drugom mikrobitu broj pokazuje koliko jos slobodnih mjesta ima. Kada je na displeju prikazana nula spušta se rampa. Mikrobit računar dakle bez sumnje uvodi novi koncept komunikacije između nastavnika i učenika i inovaciju u naše škole“, kazali su predstavnici trećeplasirane ekipe iz Ulcinja, mentor Alfred Marniković i učenice Anabela Rudović, Irena Selčanin i Nora Selčanin.

Tokom panela na kome je učestvovao, Šehović je poručio i da digitalizacija nije konkurencija obrazovanju, već da ide u korak s njim.

„Najteže je mijenjati ukorijenjene obrasce ponašanja, a nama je potreban novi sistem gdje učenici neće samo reprodukovati gradivo, već će se podsticati inovativnost“, rekao je ministar i dodao da digitalizacija u obrazovanju ne skraćuje trud i ne guši stvaralačni napor, već upravo suprotno – izaziva kod djeteta radoznalost u vezi sa programiranjem i kreiranjem novih sadržaja.

Šehović je rekao da ne smijemo zaboraviti da će se u narednim godinama 60% učenika baviti zanimanjima koja danas ne postoje, a da će 90% tih zanimanja biti vezano upravo za korišćenje računara.

Digitalni samit Zapadnog Balkana je najveći digitalni događaj u regionu koji je okupio više od 3.000 učesnika, kako bi regionalnu digitalnu saradnju doveli na veći nivo.

Samit je otvorila predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, te evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo, Marija Gabrijel i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije, Houlin Đao.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments