U Kolašinu je trenutno dvoje oboljelih od koronavirusa. Građani i ugostitelji u tom gradu uglavnom poštuju mjere koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo, a u lokalnoj samoupravi su veoma zadovoljni disciploinom stanovništva.

foto printscreen

U proteklih mjesec dana u Kolašinu je testirano 17 pacijenata od toga su 2 pozitivna na korona virus. Prvi pozotivni pacijent je doputovao iz susjedne zemlje i bio je u samoizolacijei pa nije imao kontakata.

Drugo lice je smješteno na Internoj klinici KCCG i prema riječima direktorice Kolašinskog Doma zdravlja dobrog je opšteg stanja njegovi kontakti se ispituju.

“Apel je uvijek taj da pacijent bez prijeke potrebe ne dolazi u Dom zdravlja, vrši se zakazivanja preko call centa Ili preko elelektponskog zakazivanja,” kaže direktorica doma zdravlja Jelena Zindović.

Sve oni koji ulaze u Dom zdravlja Kolašin očekuje standrardna procedura za sprječavanje pojave korona vrirusa. Vrši se dezinfekcija ruku, mjeri se tjelesna temperatura a uradi se i anketa o kretanju i eventualnim simptomoma pacijenta. Ako se ukaže neki od simptoma pacijent se upućuje u covid ambulantu.

“Imamo prostor od nekih 48-72 sata gdje putem telefona call centra DZ Kolašin pratimo te pacijente koji nam se javljaju 2- 3 puta na dan i referiišu kakvo je njihovo stanje“, navela je Zindović.

Građani i ugostitelji u Kolašinu uglavnom poštuju mjere koje je propisalo NKT , a u lokalnoj samoupravi su veoma zadovoljni disciploinom stanovništva, a u gradu ima i određen broj gostiju.

“Sigurno da je jedan od razlloga što se više dolazi i to što u u Kolašinu skoro da nemamo prisustvo pandemije ali smatram da se ipak i naši sugrađani i oni koji dolaze ovdje ipak ponašaju odgovorno i da vode računa o poštovanju svih mjera.“
Naši sagovornici poručuju da pranje ruku, nošenje maski, držanje distance i prijavljivanje kontakata veoma važno te da svi treba da se drže maksime Marka Miljanova koja kaže „ Junaštvo je kada sebe branimo od drugoga, a čojstvo je kada drugoga branimo od sebe,” kaže predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve