Utorak, 18 Maja, 2021
Rubrika:

U kojoj je Vladi Radulović ministar – Srbije ili Crne Gore?

Stao je u zaštitu tuđe, a ne sopstvene države, čime je demonstrirao ne samo nekompetentnost, nego i nedostatak državnog dostojanstva, kazali su iz SD-a.

Radulović je izjavio da uskraćivanje gostoprimstva ambasadoru Vladimiru Božoviću od strane prethodne Vlade ne predstavlja mjeru dobrosusjedskih odnosa, već ishitren čin i da će nova Vlada odnose sa Srbijom graditi na principu uzajamnog uvažavanja.

Poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić kaže da je takva izjava nedostojna čelnika tog resora i da je ključno pravilo diplomatije suzdržavanje od izjava i ocjena koje vrijeđaju građane i zemlju domaćina.

“Slavljenje Podgoričke skupštine u današnjem vremenu novi je poziv na ukidanje Crne Gore”, naveo je Nikolić na Tviteru. Iz Liberalne partije su kazali da je servilan odnos Radulovića, koji bi morao da brani nacionalne interese po svaku cijenu, loša poruka Crne Gore prema regionu i svijetu. Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović nastavlja da tumara u mraku praveći se neznaven. Da nije u pitanju osoba sa višegodišnjim iskustvom rada u crnogorskoj diplomatiji, pomislili bismo da je u pitanju i neznanje, ovako je očigledno samo guranje glave u pijesak i neodgovoran odnos prema državnoj politici i nacionalnim interesima”, saopšteno je iz LP.

Prema njihovim riječima, kako je Radulović i sam kazao, odnose država treba graditi po principu suverenosti, nemiješanja u unutrašnje stvari i uzajamnog uvažavanja”.

“Nažalost, dolazimo u neprihvatljivu situaciju da se najviši vladini funkcioneri ponovo brinu više za tuđe nego za interese svojih građana i države”, navode u LP.

Socijaldemokrate su kazale da je prva zvanična izjava Radulovića skandalozna i predstavlja poniženje za Crnu Goru i njeno dostojanstvo.

“Stao je u zaštitu tuđe, a ne sopstvene države, čime je demonstrirao ne samo nekompetentnost, nego i nedostatak državnog dostojanstva”, kazali su iz SD-a. Kako su istakli, nevjerovatno je da je za Radulovića mjera dobrosusjedskih odnosa to što ambasador strane države na brutalan način falsifikuje istoriju države u kojoj obavlja funkciju ambasadora i veliča datum njenog nestanka.

“Zato se pitamo da li je dotični gospodin ministar u Vladi Srbije ili Crne Gore. Poštovani ministre vanjskih poslova nezavisne Crne Gore, jeste li Vi svjesni koju zemlju predstavljate”, navode u SD-u. Prema njihovim riječima, očigledno je da je Raduloviću, kao i potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, 1918. godina nebitna.

“Na njihovu žalost, bitna je većinskoj, građanskoj, evropskoj Crnoj Gori koja će se odbraniti od nasrtaja i njenog ponižavanja koje dolazi od same Vlade i njenih nedoraslih ministara”, kazali su iz SD-a i dodali da se na ovom primjeru vidi kako će se braniti nacionalni, odnosno državni interesi.

Portparol Socijaldemokratske partije Mirko Stanić kazao je da bi Radulović trebalo da zna da proglašavanje Božovića personom non grata nije nikakav ishitren, već zakasnio čin, imajući u vidu da se bivši ambasador, umjesto di-plomatskim, više bavio političkim stvarima i miješanjem u unutrašnja pitanja Crne Gore.

“Nijedna država, koja elementarno drži do državnog i nacionalnog dostojanstva, ne toleriše takvo ponašanje, pa bi bilo dobro da novi ministar nauči da je posao diplomatije između ostalog i da, kroz konkretne djela, štiti dostojanstvo države, istakao je Stanić, dodajući da je sve drugo inferiorna politika.

U SDP-u vjeruju da novi ministar nakon proteka nekog vremena primjerenije reagovati jer, ipak, kako su kazali, treba imati razumijevanja za njegovo stanje, budući da je 10 godina bio prinuđen da obavlja važne poslove u “nedemokratskoj Vladi, po sopstvenom priznanju.

“Iskreno se nadamo da nova ‘oslobodilačka atmosfera’ neće dovesti do trajnog gubljenja osjećaja za državne interese Crne Gore na način da se ne vidi da vrijeđanje države mora sa sobom da povlači jasne konsekvence, kao što je bilo u slučaju Božovića, naveo je Stanić i dodao da je jedino dobro što ministar i nadležni mu potpredsjednik misle potpuno suprotno na istu temu, “što ne čudi, imajući u vidu ekspertske kapacitete Vlade.

Poništiti odluku o protjerivanju Božovića

Socijalistička narodna partija i Demokratska narodna partija pozvale su ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića da poništi odluku o proglašenju ambasadora Srbije Vladimira Božovića personom non grata. Iz SNP-a su ocijenili da je tumačenje Darmanovića i Ministarstva o isteku agremana potpuno netačno i da nema utemeljenja u Bečkoj konvenciji.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević je pozvao Radulovića da “umjesto što za državne sekretare postavlja barjaktare Demokratske partije socijalista i Srđe Darmanovića poništi političku odluku o protjerivanju ambasadora Srbije”. “Ako ne zna kako, neka me pozove, ja ću mu pokazati kako se to radi”, napisao je Knežević na Tviteru.

 

Najnovije

Ovo je prognoza vremena za sjutra

U južnim i centralnim predjelima pretežno ili djelimično sunčano. Na sjeveru promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima ali ponegdje i slaba kratkotrajna kiša, uglavnom od...

Serija A: Pioli nakon ogromnog kiksa razmišlja samo o Atalanti

Stefano Pioli nije se previše osvrtao na očajno izdanje Milana protiv Kaljarija. Zicer za Ligu šampiona ''rosoneri'' su prokockali pa sada strijepe pred posljednje kolo. Imaju...

Od sjutra besplatan ulaz u Muzej novca Centralne banke Crne Gore

Povodom jubileja, 20 godina rada Centralne banke Crne Gore(CBCG) koji se obilježava tokom 2021. godine, ulaz u Muzej novca Centralne banke Crne Gore će...

Zeković: Crnogorcima, koji su trenutno endemska vrsta u svojoj državi, nije svojstven nacionalizam

Crnogorcima, koji su trenutno endemska vrsta u sopstvenoj državi, ipak nije svojstven nacionalizam, ocijenio je muzičar Momčilo Zeković u emisiji “Zumiranje” RTCG. On je istakao...

Italija ukinula karantin za putnike iz EU, Britanije i Izraela, negativan test obavezan

U Italiju su danas stigli prvi putnici iz Evrope nakon što je vlada ukinula karantin za sve putnike iz zemalja članica Evropske unije, Velike...

Najčitanije

Povezano

Radulović u radnoj posjeti Republici Francuskoj

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović boraviće od 18. do 22. aprila 2021. godine u radnoj posjeti Republici Francuskoj, na poziv Klemana Bona, državnog sekretara...

ZDRAVSTVENI SISTEM PRED PUCANJEM Radulović od EU i NATO tražio podršku u ljudstvu

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović uputio je 4. marta pismo šefovima diplomatija Evropske unije i NATO-a u kojem od njih traži da hitno pomognu...

Lagali zemlje domaćine i naložili nelegalne pretrese

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore obmanulo je međunarodnu javnost i zemlje domaćine kada je Verbalnom notom obavijestilo da je 16. februara okončan mandat ambasadorima, Miodragu...

Radulović osvetnički opanjkava ambasadore

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, na čijem je čelu Đorđe Radulović, objavilo je u "Vijestima" da je opozvani ambasador Crne Gore u Vatikanu Miodrag...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
10.12.2020-07:19 07:19

Ovoga Radulovica je tesko nazvati “gospodinom” kad ga gledam samo mu fali banana.

Donji kraj
10.12.2020-08:31 08:31

Njega je na posa primijo Roćen, britka sablja objeruka crnogorska. Tako rekose u pjacu.