U Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici je tokom prošle godine potvrđeno 300 bolničkih infekcija, od ukupno 39.524 pacijenta, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Kako su istakli, u odnosu na ukupan broj hospitalizovanih pacijenata, infekcije su potvrđene kod svega 0,8 odsto pacijenata, a preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da procenat bolničkih infekcija treba da se kreće u intervalu od 5-10 odsto.

U KCCG je već 11 godina na snazi Komisija za kontrolu, sprečavanje i suzbijanje infekcija, koja kroz donošenje programskih dokumenata, predlaže konkretne mjere i aktivnosti u cilju sprečavanja intrahospitalnih infekcija i vrši nadzor nad njihovim sprovođenjem.

Takođe, Komisija predlaže program obuke zaposlenih iz oblasti bolničkih infekcija i imenuje timove za praćenje sprečavanja i suzbijanja bolničkih infekcija u okviru organizacionih jedinica, čiji je zadatak između ostalog i prepoznavanje i otkrivanje rizika za nastanak i širenja intrahospitalnih infekcija i donošenje odgovarajućih mjera.

U toku je i edukacija zdravstvenih radnika iz KCCG o infekcijama.

KCCG svake godine izdvaja značajna finansijska sredstava za nabavku dezinfekcionih sredstava za ruke, prostor i opremu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve