Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

U Katnićevom Tužilaštvu ne važi prezumpcija nevinosti?

Etička komisija tužilaštva je u ovom slučaju trebala da zaštiti Šoškića, koji je bio na udaru medijske hajke orketrirane, kako se sumnja, od određenih krugova iz vrha SDT-a, a umjesto toga su kršeći presumpciju nevinosti, pod pritiskom čelnika SDT-a i njegovih medijskih batina, donijela odluku da “ukore” svog kolegu

Samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac Milivoje Katnić po svemu sudeći je u jednoj od vizija ugledao sebe kako u novom petogodišnjem mandatu staljinovskim čeličnim stiskom upravlja cjelokupnim crnogorskim Tužilaštvom, pa se i pored  brojnih zloupotreba prijavio za reizbor na poziciju prvog čovjeka Specijalnog tužilaštva.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Oni koji žele da čuju glavnog specijalnog tužioca, oni ga nemaju bez jednoga”, “Kako ovo izgleda, a preživim do tada, javiću se. U ozbiljnoj sam borbi”, “Zamislite da svi počnu da košarku igraju rukama”

Iako Katnića za reizbor  “preporučuju” brojne zloupotrebe, drzništvo, konfuzni i nerazumljivi javni nastupi i impozantno ispoljavanje pravnog neznanja, fabrikovana “afera Delta” je najeksplicitniji primjer kako radi tužilačko-medijska sprega za blaćenje i kompromitaciju sa kojom je, kako se sumnja, glavni specijalni tužilac debelo povezan.

Na osnovnu našeg dosadašnjeg pisanja, jasno je da je “Afera Delta” fabrikovana sa ciljem da se naruši ugled tužioca Miloša Šoškića, koji je proganjan, praćen i ispitivan u ODT-u u Podgorici. Možda i najporaznija okolnost za crnogorske tužilačke organe je to što je Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca, umjesto da je stala u zaštitu svog kolege, konstatovala da je “Šoškić povrijedio etički kodeks tužilaca jer se u javnosti nalazio sa biznismenom Zoranom Bećirovićem”.

Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca, kako smo juče pisali, nije odgovorila na pitanja da li su izvršili uvid u spise predmeta Osnovnog državnog tužilastva u postupku protiv Bećirovića i da li će ih izvršiti?  Takođe smo ostali uskraćeni za odgovor na pitanje da li će Komisija za Etički kodeks preispitati svoju odluku vezano za tužioca Šoškića nakon što su Osnovni i Viši sud odbacili optužni predlog protiv Bećirovića?

Bez obzira što naš portal nailazi na potpuni muk u tužilačkim organima, kojima je po svemu sudeći zabranjeno da komuniciraju sa redakcijom portala Aktuelno, ipak se nijesmo obeshrabtili pa smo u nedostatku odgovora nastavili da postavljamo pitanja.

Veselin Vučković: Da li ćuti u strahu od Katnića?

Nakon što su prvo Osnovni, a zatim i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovan optužni predlog, koji je Katnić progurao u ODT u Podgorici protiv Bećirovića zbog navodnog krivičnog djela “sprječavanje dokazivanja” nameće se pravno-logično pitanje – Da li je Komisija za etički kodeks prekršila pretpostavku nevinosti u odnosu na Zorana Bećirovića?

To je pitanje koje smo prije gotovo mjesec poslali Komisiji za Etički kodeks i Tužilačkom savjetu, a na koje nam, očekivano, nikad nije odgovoreno.

S obzirom da su crnogorski tužilački organi zaboravili šta znači presumpcija nevinosti i koliko je ona bitna u pravosudnom sistemu, na nama je da ih podsjetimo:

“Prezumpcija nevinosti jedno je od temeljnih načela savremenih ljudskih prava i ima ključnu ulogu u osiguravanju prava osobama koje se nalaze u kaznenom postupku. Riječ je o pravnom mehanizmu kojim se osigurava da je svaka osoba nevina dok joj se ne dokaže da je kriva. Direktiva (EU) 2016/343 Evropskog parlamenta i Savjeta od 9. marta 2016. godine o jačanju određenih vidova pretpostavke nevinosti nalaže da nadležna državna tijela i organi vlasti trebaju da se suzdržavaju od prikazivanja osumnjičenog ili okrivljenih osoba kao već krivih, kako u sudnici, tako i u javnosti”, navodi se u odjeljku o presumpciji nevinosti u Pravnoj enciklopediji.

Sa ovim odredbama ne samo da su upoznate osobe kojima je pravo struka, već je ovo jedno od osnovnih načela na kojem je izgrađeno moderno demokratsko društvo i koje je poznato gotovo svakome sa malo širim opštim obrazovanjem. Posebno interesantan dio o prezumpciji nevinosti je onaj gdje se navodi da “nadležna državna tijela i organi vlasti trebaju da se suzdržavaju od prikazivanja osumnjičenog ili okrivljenih osoba kao već krivih, kako u sudnici, TAKO I U JAVNOSTI”.

Ranka Čarapić: Da li je porčitala spise iz ODT-a ili je vjerovala na riječ Katniću i novinarima Dana?

Međutim, u slučaju tužioca Šoškića i biznismena Zorana Bećirovića ova prava su bila očigledno zanemarena, i protiv njiih je vođena brutalna medijska hajka uz potpuno negiranje pretpostavke nevinosti. Bećirović je, umjesto prepostavke da je nevin dok se ne dokaže suprotno, preko tužilačko-medijske organizovane grupe bio unaprijed satanizovan i predstavljen kao “okoreli kriminalac”, a Šoškićevo druženje sa njim u Delti je od istih hajkača predstavljeno kao zločinačka zavjera.

Etička komisija tužilaštva je u ovom slučaju trebala da zaštiti Šoškića, koji je bio na udaru medijske hajke orketrirane, kako se sumnja, od određenih krugova iz vrha SDT-a, a umjesto toga su kršeći presumpciju nevinosti, pod pritiskom čelnika SDT-a i njegovih medijskih batina, donijela odluku da “ukore” svog kolegu.

S obzirom da su se Komisija za Etički kodeks i Tužilački savjet, kao i ostali tužilački organi koje je kontaktirala naša redakcija, odlučili da je bolje da ćute nego da se suoče sa činjenicama koje im iznosimo moramo pretpostaviti da nijesu dobro bili upoznati sa predmetom u slučaju Šoškića, što znači da su traljavo odradili posao na štetu svog kolege. Ili su, kako je to slučaj sa drugim tužilačkim organima, bili u strahu od odmazde Katnića i njegove ekipe?

Portal Aktuelno je već napominjao da u Tužilaštvu vlada strah od Katnića kada smo pisali o tužiteljki Ivani Vuksanović, koju je zapao predmet vezan za montiranu “aferu Delta”. Iako je Vuksanović bila dovoljno hrabra da donese zakonsku i na dokazima zasnovanu odluku o odbacivanju krivične prijave novinara Dana Vladimira Otaševića protiv Mladena Mijatovića za nepostojeći napad, jednostavno nije željela da ulazi u konflikt sa tužilačko-medijskom organizovanom grupom hajkača i pokrene postupak po službenoj dužnosti protiv Otaševića zbog lažnog svjedočenja.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

U.P.A

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve