Evropska unija u Crnoj Gori obilježila je Dan zaštite životne sredine, organizacijom nekoliko aktivnosti u Danilovgradu. Aktivnosti su organizovane danas, umjesto 5. juna kada se obilježava ovaj dan, zbog prethodno loših vremenskih uslova.

U saradnji sa lokalnom upravom, predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori i EU info centra, podržali su akciju čišćenja dvorišta i okoline Osnovne škole „Njegoš“ u Spužu, u kojoj su učestvovali njeni učenici. Šefica Sektora za politiku, evropske integracije i privredu u Delegaciji EU Plamena Halačeva i predsjednica opštine Danilovgrad Zorica Kovačević zajedno su posadile više drveća u dvorištu škole.

Halačeva je tom prilikom istakla da je jako ponosna na mlade stanovnike Danilovgrada, koji su zajedničkom akcijom dali primjer kako treba da se štiti životna sredina.

“Otpad koji se nepravilno odlažemo ugrožava zdravlje ljudi, zagađuje okolinu i ima negativan uticaj na turizam i ekonomski razvoj. EU ima jasna pravila o tome kako treba da se tretira otpad. Naš prioritet je da prvo spriječimo stvaranje otpada, a drugo – da otpad recikliramo i ponovo iskoristimo“, istakla je Halačeva.

EU je posvećena smanjenju količine plastike. Jedan od načina je i odluka da do 2030. godine sva plastična ambalaža bude napravljena od recikliranog materijala.

“Kada bacimo kesu od sendviča, kutiju za salatu ili bocu sa vodom nakon ručka, one ne nestaju – one postaju otpad. Plastika koju bacamo, bez razmišljanja, dolazi do naših okeanima i uništava naš morski život. A ono što ulazi u naša mora, završava na našem tanjiru. Procijenjeno je da 30% ribe koju jedemo ima plastiku u sebi“, navela je Halačeva tokom razgovora sa djecom.

Kovačević je u razgovoru sa djecom istakla da zaštitom životne sredine svi moraju da se bave – i stariji i mlađi.

“Upravo zato, povodom Dana zaštite životne sredine smo se okupili ovdje da zajednički zasadimo sadnice drveća i učestvujemo u akciji čišćenja, i tako i kroz sopstvenu akciju damo primjer i svima ostalima, i podsjetimo na značaj zaštite prirode za život svih nas“, rekla je Kovačević.

Pored akcije čišćenja, u obližnjem vrtiću „Zora Šaranović“ u Spužu organizovana je i radionica „Put sjemena“, tokom koje su predavači iz NVO „Eco Logic“ na praktičan i interaktivan način učili mališane kako da štite životnu sredinu.

Izložba „Crna Gora i Evropska unija – partnerstvo koje traje“ na trgu do 21. juna

Na Trgu 9. decembar, preko puta zgrade opštine, Halačeva i Kovačević otvorile su izložbu „Crna Gora i Evropska unija – partnerstvo koje traje“. Izložba, koja će biti otvorena do 21. juna, na zanimljiv način predstavlja EU projekte u Crnoj Gori, kojih godišnje ima oko dvadeset.

Halačeva i Kovačević su obišle i Regionalni trening centra za spasioce u poplavama i klizištima, koji je otvoren u maju, zahvaljujući podršci EU, kroz program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve