Nacionalno koordinaciono tijelo je, na prijedlog Instituta za javno zdravlje odlučilo da proglasi kraj epidemije COVID19.

foto Twitter

”Ovo je rezultat višemjesečnih napora svih u sistemu i naših građana. Hvala na povjerenju! Neke mjere će biti ukinute, ali kako pandemija još traje, ostaju na snazi mjere protiv importacije virusa”, navedeno je nakon sjednice NKT.

Kako je saopšteno iz Vlade, Nacionalno koordinaciono tijelo je na današnjoj sjednici iskazalo zadovoljstvo dosadašnjim kvalitetnim i efikasnim angažmanom cjelokupnog zdravstvenog sistema i svih operativnih štabova što je, kako su istakli, najbolji demanti neargumentovanih i neistinitih tvrdnji iznijetih sa najviših adresa iz regiona među ostalim i da se u Crnoj Gori navodno obavljaju samo brzi testovi na koronavirus te da naša zemlja nema odgovarajuće laboratorije i resurse za testiranje.

“Naši građani znaju i vide šta i kako radimo, zato i podržavaju u ogromnom procentu, iznad 90 odsto sve ono što su preduzimali i što preduzimaju NKT i Vlada, ali radi međunarodne javnosti saopštavamo da Crna Gora ima najsavremeniju laboratoriju, vrhunske stručnjake i odličnu organizaciju. Da nije tako ne bismo se uspješno izborili sa epidemijom i bili prva država u Evropi koja je dostigla status bez inficiranih odnosno Corona Free”, poručuju iz Vlade.

NKT je, dodaju, u skladu sa politikom potpune transparentnosti rada koju je praktikovalo, odlučilo da do kraja sedmice prezentuje građanima zbirno sve relevantne informacije o medicinskim sredstvima i opremi sa kojima je naša zemlja izašla iz epidemije.

Ombudsman nema primjedbi na rad NKT-a

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković, koji je na poziv prisustvovao sjednici, čestiato je Nacionalnom koordinacionom tijelu na dosadašnjem uspješnom radu koji je rezultirao niskim stopom infekcije i smrtnosti i visokim nivoom zaštite života i zdravlja naših građana i stranaca koji borave u Crnoj Gori.

“Ombudsman je informisao NKT o svim svojim aktivnostima u vezi sa epidemijom koronavirusa, koje uključuju komunikaciju sa građanima, obilaske karantina i analizu donijetih mjera. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je saopštio da u tim smislu nema primjedbi na rad NKT-a i ukazao na potrebu posebne senzitivnosti u nastavku rada kako ne bi došlo do nejednakog postupanja prema licima”, naglasili su u Vladi.

Više od 6,2 miliona eura donacija

NKT je usvojilo Deveti Izvještaj Operativnog štaba za upravljanje donacijama, u kom se navodi da je danas u devet sati stanje na računu za donacije iznosilo 6.261.244,89 eura i 75.971,72 američkih dolara.

Podsjećamo, žiro račun NKT otvoren je na inicijativu brojnih pojedinaca i kompanija iz zemlje i inostranstva, a oni su ukupno donirali 8.019.418,22 eura i 75.971,72 američkih dolara.

“U skladu sa procjenama Instituta za javno zdravlje, Kriznog medicinskog štaba kao i za pomoć ugroženom stanovništvu u prethodnom periodu odlivi su iznosili 1.758.173,33 eura”, precizirali su u Vladi.

Nova pravila za pomorce

Nacionalno koordinaciono tijelo odlučilo je večeras da pomorci koji ulaze iz zemalja stope aktivnih slučajeva manje od 25 na 100.000 ne moraju po dolasku u Crnu Goru da idu u karantin niti u samoizolaciju.

Pravila za one koji dolaze iz zemalja sa više oboljelih su drugačija.

“Pomorcima koji se iskrcavaju u državama stope manje od 25/100K, a u tranzitu prolaze ili po iskrcaju borave u državama stope više od 25/100K, smještaju se po dolasku u CG u karantin od 7 dana nakon čega se mogu prebaciti u kućnu samoizolaciju do isteka 14 dana od povratka”, objasnili su iz NKT.

Pomorci koji se iskrcavaju u državama stope aktivnih slučajeva više od 25 na 100.000, bez obzira na to koje će države posjetiti u tranzitu do CG, smještaju se po dolasku u CG u karantin od 7 dana nakon čega se mogu prebaciti u kućnu samoizolaciju do isteka 14 dana od povratka, dodali su iz Vlade.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve