Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

U Beranama postoji Vuhanska ulica

Uprkos nimalo lijepim asocijacijama na taj grad, u Beranama postoji ulica koja se zove Vuhanska

Uprkos lošem glasu koji zbog koronavrusa ‘bije’ kineski grad Vuhan, na sjeveru Crne Gore možete prošetati Ulicom Vuhanskom.

Kad u svijetu pomenete Vuhan, prva asocijacija većini ljudi biće koronavirus koji je na najmanje dvije godine okovao čitav svijet. Uprkos nimalo lijepim asocijacijama na taj grad, u Beranama postoji ulica koja se zove Vuhanska.

Ovih dana navrišile su se tri godine otkako je u Crnoj Gori zabilježen prvi slučaj obolijevanja od koronavirusa. Iako se i dalje zvanično ne zna odakle se virus pojavio, najprihvaćenija teorija je da je pandemija krenula iz Vuhana, glavnog grada kineske provincije Hubei.

Uprkos “lošem glasu” koji nosi Vuhan, u Beranama možete prošetati Vuhanskom ulicom. Iako se u Beranama može čuti da je Vuhanska ulica plod šale opštinskih službenika, ipak postoji zvanična odluka o imenovanju ulice koja je donešena znatno prije pandemije.

Na osnovu odluke SO Berane iz 2015. u Novom naselju u Beranama jedna od ulica dobila je ima “Vuhanska”. Kako piše u odluci, prostire se od Ulice 29, Novembra, presijeca Čukaričku ulicu i ide do ulice Vojvode Gavra Vukovića. Dugačka je 220 metara.

Kako je došlo do zbližavanja Berana i Vuhana trenutno nije moguće utvrditi. Opštinski službenici tvrde da Berane nije pobratimski grad sa Vuhanom, Sa druge strane, postoje tvrdnje da su Vuhan i Berane, na inicijativu Društva prijatelja Narodne Republike Kine sklopile Sporazum o prijateljstvu, ali potpisan dokument o tome zasad nijesmo dobili.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve