Duško Radenović, koji se tereti da je u aprilu prošle godine kao podoficir Vojske Crne Gore na školski brod “Jadran” unio 56 kilograma kokaina, juče je pred specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici tvrdio kako nije znao šta se nalazi u torbama, već je to saznao na dan kada je vojna policija došla na brod.

On je pred sudijom objasnio gdje je stavio svaki od pet ranaca u kojima je bila upakovana droga.

Pojasnio je da je svaki ranac stavio u “Prostor 1”, a to je prostorija u kojoj se nalazi 30 kreveta i više ormarića.

“Jedan ranac sam stavio u moj ormarić koji se nalazi kod kreveta u kojem sam spavao, što je u desnom dijelu prostorije, drugi sam stavio u suprotnom lijevom dijelu, u ormarić na kojem piše “Miloš Kulić”, treći ranac sam smjestio u jedna od preostala dva moja ormarića u središnjem dijelu prostorije, a četvrti i peti (koje nijesam vadio iz kese) stavio sam ispod svog kreveta”, naveo je Radenović.

Uz to je pojasnio da svaki od ormarića ima ključ, te da je od svojih ormarića u središnjem dijelu prostorije uzeo ključ nakon što je u donji smjestio ranac, dok su ključevi u preostala dva ormarića u kojima je takođe bio po jedan ranac ostali u bravama.

“Kada je došla vojna policija ti ormarići su bili zaključani, a ključeva nije bilo. Ne znam ko ih je zaključao i uzeo ključeve. Znam samo da je na zahtjev vojne policije došao Željko Španjević koji je dužio duple ključeve, i on je otključao ta dva ormarića. Tom prilikom sam vidio da je sa ormara na kojem je stajalo “Miloš Kulić” makao papir, zgužvao ga i stavio u džep. Pretpostavljam da mu je Miloš rekao da to uradi jer su oni bili vjenčani kumovi”, naveo je juče Radenović.

Ispričao je da je vojna policija došla u ranim jutarnjim satima, te da je na brodu osim njega u tom trenutku spavalo još petoro, šestoro ljudi. Policija ih je probudila, naložila im da izađu na palubu, i pretresla ih.

“U jednom momentu došao je Miloš Kulić i pitao me “Šta je ova frka?” rekao sam da nešto traže i pitao ga da li je to možda zbog onoga što smo unijeli, on je preblijedio i kazao mi “Pretpostavljam da jeste, pali smo zbog kokaina”, i tada sam zapravo saznao”, naveo je pred sudom Radenović.

Kako je dodao, neko ga je od vojnih policajaca pozvao u “Prostor 1” i pokazao mu dva ruksaka.

“Pitali su me da li priznajem da je sve što je nađeno u mom ormariću moje, i rekao sam da priznajem. Jedan od dvojice prisutnih vojnih policajaca mi je rekao da podignem ranac i malo razgrnem da vide šta je unutra, ja sam zavukao ruku da on pogleda, a potom je on rekao “aha””, ispričao je Radenović, dodajući da su ga nakon toga izolovali skoro dva dana od ostatka posade, te da je konstantno bio u jednoj kabini.

Okrivljeni Radenović juče je pojasnio da je od rođenog brata svjedoka saradnika Miloša Kulića, Marka dobio informaciju da brod “Jadran” treba da isplovi prema Turskoj.

“Sa Milošem Kulićem sam se vidio 16. aprila 2019. na brodu, i tada me pitao jesam li razgovarao sa njegovim bratom oko kombinacije, a ja sam rekao da mi je pomenuo. Rekao sam da ću pomoći oko toga kako sam i obećao”, naveo je Radenović, dodajući da mu je Miloš Kulić sjutradan rekao da su u pitanju “stvari koje treba da se ubace na brod, a to je teško nekih 20-30 kilograma”.

Kako je istakao, na pitanje o kakvim se stvarima radi, Kulić mu je rekao da je bolje da ne zna, a i nije sigurno da će mu te stvari stići.

“Tada sam prvi put posumnjao da je riječ o nečem nelegalnom, ali nijesam inisitirao da mi kaže smatrajući da bi mi zbog dugogodišnjeg prijateljstva rekao da je riječ o nečem ozbiljnom”, naveo je Radenović.

Takođe, kazao je da je bio prisutan kada je Kulić iz nekog vozila u njegovo vozilo prebacivao crne kese.

“Oko ove usluge sa Kulićem nijesam imao neki konkretan dogovor, rekao mi je da će me nešto častiti, makar jednu platu”, dodao je on.

Osim Radenovića, za učestvovanje u švercu 56 kilograma kokaina čistoće od preko 80 odsto na školskom brodu “Jadran”, terete se i Vojin Stupar i Radomir Osmajić. U odsustvu se sudi Dejanu Rovčaninu i Vladimiru Račiću, i oni se terete za stvaranje kriminalne organizacije i za neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Status svjedoka saradnika dobio je stariji vodnik Miloš Kulić.

Podsjetimo, crnogorska policija je na brodu “Jadran” 19. aprila prošle godine zaplijenila skrivenu drogu i spriječila dalje krijumčarenje. Prema stavu Specijalnog tužilaštva, dokazi ukazuju da su Rovčanin i Račić tokom 2018. godine oformili kriminalnu organizaciju kojoj su pristupili Stupar, Radenović, Osmajić i Kulić. Suđenje se nastavlja 29. jula.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve