Forte mare (tvrđava na moru) prepoznata je od Unesko kao potencijalno važan kulturno – istorijski spomenik, a u Ministarstvu kulture Crne Gore smatraju da će proces njenje nominacije i upisa na zaštićenih kulturnih dobara svijeta, biti pozitivan.

Milica Nikolić iz Ministarstva kulture kaže da je prethodno neophodno završiti konzervatorske radove koji su u toku, a kojima će se ukoloniti tragovi neodgovarajućeg korišćenja tvrđave u prošlosti.

Taj posao, kako tvrdi, rade stručne službe u saradnji sa UNDP-om i on je pri kraju. Smatra, da je takođe neophodno pripremiti dobar dosije, koji će Unesko u narednom periodu razmatrati.

“Rok do kada treba dostaviti nominacioni dosije je 31. januar 2021. godine. Sama procjena nominacije traje godinu i po i ono što možemo očekivati je upis, a ukoliko sve bude kako treba to će se desiti polovinom 2022. godine”, objasnila je Nikolić.

Direktorka JUK Herceg Festa, institucije koja gazduje tvrđavama i koja je aktivno bila uključena u projekat, Gordana Porobić Krcunović dijeli optimizam.

“Za Herceg Fest i za grad to zaista znači mnogo, s obzirom da je kulturni turizam prioritet za naš grad. Upisivanje Herceg Novog na listu Unesko, pozicionira grad na mapi, na način da bude prepoznatljiv kao grad sa vrlo vrijednom i značajnom kulturnom baštinom. Kada je riječ o broju turista koji su posjetili tvrđavu, lani je posjeta bila uvećana za oko 20 odsto, a što se tiče ovog ljeta, ne možemo imati neke precizne projekcije s obzirom na situaciju vezanu sa pandemijom virusa korona i otvranjem granica”, kazala je Porobić Krcunović.

Istakla je da da su imali odličnu saradnju sa Ministarstvom kulture, te da se početkom marta, u saradnji sa UNDP-om se krenulo sa realizacijom projekta revitalizacije i konzervacije tvržave, poslom koji bi trebalo da bude okončan tokom juna.

Opština Herceg Novi je preko Nacionalne komisije za Unesko kandidovala tvrđavu Forte mare za upis na listu svjetske kulturne baštine.

Kandidatura je upućena 2017.godine u okviru nominacije Venecijanska utvrđenja 16. i 17. vijeka, koja je prošla relevanta tijela i upisana na listu kao transnacionalna nominacija Crne Gore, Italije i Hrvatske.

Postradala u zemljotresu 1979. godine

Tvrđava Forte mare građena je u periodu izmedu 14. i 17. vijeka. Restaurirana je 1833. godine. U ljetnji bioskop adaptirana je 1952. godine, a nakon toga i u noćni klub.

O arhitektonskom značaju utvrde Forte mare, pisao je čuveni beogradski arhitekta Aleksandar Deroko, koji je u svojoj knjizi Gradovi u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, pribilježio Arhitektonski sklop tvrđave Forte mare je jedinstven primjer jednog građevinskog kontinuiteta, od bosanske vladavine iz 14. i 15. vijeka, do austrougarskih intervencija tokom 19. i početkom 20. vijeka.

Nakon razornog zemljotresa 1979. godine, kada je i ova tvrđava znatno postradala, zahvaljujući nestručno izvedenoj restauraciji, potpuno se igubila ona prva bosanska faza tvrđave, čije je temelje udario još herceg Stjepan Vukčić Kosača. Od nje je danas ostao samo zid na jugoistočnom uglu tvrđave i visoko stepenište.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve