Utorak, 7 Decembra, 2021
Rubrika:

Tužilaštvo istražuje jesu li ukradeni djelovi sa aviona

Stečajna uprava MA dostavila je Pobjedi dio snimka sa kamera hangara, a na kojem se vide osobe u fluoroscentnim radnim prslucima kako se kreću od aviona do kontejnera državne avio-kompanije.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet po krivičnoj prijavi stečajne uprave Montenegro Airlinesa (MA) protiv nepoznatih počinilaca za krivično djelo teška krađa, saopštio je Pobjedi portparol ODT Vukas Radonjić.

Stečajna uprava MA podnijela je 15. oktobra krivičnu prijavu protiv više nepoznatih počinilaca zbog sumnje da su izvršili krivično djelo teška krađa navodnim otuđenjem djelova sa aviona „embraer 195“, registarskih oznaka 4O-AOC.

Oni su tri dana kasnije dopunili krivičnu prijavu video materijalom koji su sačinili u noći između 17. i 18. decembra, kada su na podgoričkom aerodromu snimili više osoba kako pristupaju tom avionu.

“U toku je postupak izviđaja u kojem se prikupljaju obavještenja, podaci i dokazi potrebni za donošenje dalje odluke, posebno u pogledu otkrivanja identiteta počinilaca”, rekao je Radonjić.

Video snimak

Kamere postavljene na hangaru MA, koji se nalazi na aerodromu, su u noći između 17. i 18. oktobra, kako tvrde u stečajnoj upravi, snimile više lica kako neovlašćeno pristupaju avionu 4O-AOC, skidaju djelove sa njega i nose ih u kontejnere koje koristi ToMontenegro.

Stečajna uprava MA dostavila je Pobjedi dio snimka sa kamera hangara, a na kojem se vide osobe u fluoroscentnim radnim prslucima kako se kreću od aviona do kontejnera državne avio-kompanije.

“Višesatni video-materijal pokazuje kretanje više NN lica sa baterijskom lampom ispod desnog krila aviona 4O-AOC, gdje se nalazi motor, zatim prema kontejnerima ToMontenegra, a potom i ka avionu 4O-AOB, koji je u vlasništvu državne avio-kompanije”, rečeno je Pobjedi u sektoru bezbjednosti MA u stečaju.

To kretanje, kako dodaju, trajalo je više od četiri sata, a svjetla koja su inače upaljena ispred aviona AOB i AOC isključena su prije početka aktivnosti NN lica.

“Nakon što su završili aktivnosti na avionima, upalili su svjetla. Te večeri smo zbog toga zvali policiju i obezbjeđenje aerodroma, koji su ih identifikovali”,ukazali su u stečajnoj upravi.

Iz Uprave policije Pobjedi je juče saopšteno da su, nakon poziva radnice MA u stečaju, izašli na lice mjesta gdje su zatekli i legitimisali četiri osobe za koje je utvrđeno da su zaposleni ToMontenegra koji su popravljali avion državne kompanije.

“U obavljenom razgovoru su objasnili da su avioni tokom dana u operativnoj upotrebi, te da se održavanje vrši tokom noći, što su radili i tokom prethodnog perioda i što je bila praksa svih avio-kompanija do sada kada je to zahtijevala dinamika i priroda posla”, istakli su iz Uprave policije.

Identifikovana lica, kako kažu u policiji, nijesu zatečena u vršenju krivičnog djela, niti su kod njih pronađeni bilo kakvi djelovi aviona.

“Konstatovano je da su oni, u skladu sa ovlašćenjima i prirodom posla, obavljali redovne poslove održavanja vazduhoplova u nadležnosti kompanije ToMontenegro, a za šta posjeduju izdate dozvole, odnosno ID kartice “, naveli su u Upravi policije.

Nije prodat

Stečajnoj upravi MA, sa druge strane, sporno je to što se neovlašćeno pristupa avionu kodnog naziva „čarli“, za čije stanje i održavanje njegov vlasnik, brazilska BNDES banka, i dalje smatra odgovornim MA. U stečajnoj upravi, kako su kazali Pojedi, strahuju da bi svaka eventualna šteta načinjena tom avionu mogla da padne na njihov teret.

„Čarli“ je već duže u neplovidbenom stanju zbog nedostatka motora i parkiran je na vojnom dijelu aerodroma u Podgorici, gdje čeka da se riješi pitanje vlasništva. Njega je, po osnovu ugovora o finansijskom lizingu sa brazilskom BNDES bankom ranije koristio MA. Kako MA nije platio posljednje četiri rate za njega, nije stekao pravo vlasništva nad njim.

Nakon prizemljenja flote MA, sa Brazilcima su o otkupu „čarlija“ pregovarali predstavnici ToMontenegra, kojima je Vlada u junu odobrila njegovu kupovinu, ali do nje nije došlo. Da ovaj avion nije prodat ToMontenegru, potvrdio je 18. oktobra advokat Saša Vujačić, koji je pravni zastupnik BNDES-a.

“Nemamo saznanja da je pomenuti avion prodat, već da su u toku pregovori oko njegove kupovine sa Vladom Crne Gore, koji su trenutno na čekanju. Nemamo potvrdu ni da je bilo kome dozvoljen pristup navedenom vazduhoplovu”, navodi se u dopisu Vujačića stečajnoj upravi MA, u koji je Pobjeda imala uvid.

Vujačić je početkom avgusta tražio od Privrednog suda i stečajne uprave MA da odobre pristup avionu radnicima koje angažuje vlasnik, kako bi se obavili radovi održavanja.

“U saznanju smo da se na predmetnom vazduhoplovu ne obavljaju radnje radi tehničkog održavanja, te da usljed toga može doći do štetnih posljedica”, naveo je tada Vujačić.

Iz ToMontenegra prethodno su kazali Pobjedi da nijesu koristili djelove „čarlija“ za popravku aviona 4O-AOB, koji već neko vrijeme ima probleme sa motorom zbog čega ne saobraća.

Aerodromi Crne Gore: Imali su ID kartice

Iz Aerodroma Crne Gore je Pobjedi saopšteno da su njihove službe u ponedjeljak oko ponoći informisane od graničnih policajaca da se određena lica nalaze u blizini parkiranih aviona.

“Nakon daljeg obavještenja policije i njenog izlaska na teren, ustanovljeno je da lica imaju ID kartice bez kojih se ne bi ni mogli naći u toj zoni, te dalje nije obavještavala osoblje Aerodroma o identitetu lica koja su bila pored aviona”, kazali su iz Aerodroma.

Oni napominju da nije neuobičajeno da se, kako preko dana, tako i tokom noći, vrši popravka vazduhoplova ili njegova provjera spremnosti za uzlijetanje.

“Ukoliko bude potrebno, informisaćemo nadležne organe o ovom slučaju u domenu informacija kojima raspolažemo”, naveli su iz Aerodroma.

U ToMontenegru ranije kazali da nijesu koristili sporne djelove 

Na pitanje Pobjede da li su mehaničari ToMontenegra koristili djelove ,,čarlija“ za popravku jednog od dva aviona iz njihove flote, registarskih oznaka 40-AOB, iz državne avio-kompanije su kazali da to nijesu radili.

“Nije tačno da za popravku AOB koristimo djelove aviona AOC”, odgovorili su iz ToMontenegra Pobjedi 15. oktobra.

IzvorPobjeda

Najnovije

Folklorni ansambl KIC-a Budo Tomovıć slavi 75 godına

Veličanstvenim koncertom “Tradicija u srcu” folklorni ansambl Kulturno – informativnog centra ,,Budo Tomović’’ tradicionalnom igrom i pjesmom obilježava značajan jubilej – 75 godina trajanja...

Levandovski se otvorio: Tužan sam zbog Zlatne lopte

Robert Levandovski kaže da se osjeća tužnim, što u izboru Frans fudbala nije završio na prvom mjestu i tako osvojio Zlatnu loptu – najprestižnije...

Predstavljen kustoski kolektiv BLOK iz Zagreba

U okviru Decembarske umjetničke scene (DEUS 2021.), a u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, sinoć je promovisan zagrebački kustoski kolektiv...

Bolja saradnja za razvoj lokalne ekonomije uz podršku Norveške

Analiza podrške razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori kroz prizmu saradnje između lokalnih i nacionalnih aktera, predstavljena je u Podgorici i...

SP: Sjajne lavice pružile veliki otpor olimpijskim šampionkama

Crnogorske rukometašice poražene su od Francuske 24:19., u posljednjem kolu prve faze Svjetskog prvenstva. Odigrale su naše djevojke odličnu utakmicu protiv olimpijskih šampionki, ali nisu...

Najčitanije

Povezano

Kuč: Odbačena krivična prijava, dokaz bezuspješnog pokušaja diskreditacije mene i moje porodice

Zbog javne odgovornosti koju osjećam kao odbornica u lokalnom parlamentu i članica Glavnog odbora DPS, kao i zbog potrebe da zaštitim lični i integritet...

Kotor: Podgoričanin provalio u kuću i otuđio stvari u vrijednosti od 40.000 eura

U Osnovnom državnom tužilaštvu podnijeta je krivična prijava protiv V.L. (58) iz Podgorice zbog sumnje da je u Kotoru provalio u kuću i otuđio...

Montenegro airlines: Bojanić i Radunović da podnesu ostavke

Angažovani u Montenegro Airlines AD u stečaju reagovali su povodom izvještaja ministra za kapitalne investicije Mladena Bojanića, u kome je na račun te firme...

Žene traže jednaku zaštitu od nasilja

Grupa ženskih, građanskih i mirovnih aktivistkinja danas je u Podgorici održala protest ispred zgrade Osnovnog državnog tužilaštva i zatražila jednaku i ravnopravnu zaštitu žena...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve