Subota, 25 Septembra, 2021
Rubrika:

Tužilac pročitao policajace pa odbio da goni pretučenog Nikšićanina: Da li policija zloupotrebljava štrajk advokata pa batinama dolazi do priznanja!?

Nikšićanin Jovan Đurović koji tvrdi da je prošle sedmice pretučen od više barskih policajaca neće krivično niti prekršajno odgovarati, odlučio je Osnovni tužilac u Baru

Nikšićanin Jovan Đurović koji tvrdi da je prošle sedmice pretučen od više barskih policajaca neće krivično niti prekršajno odgovarati, odlučio je Osnovni tužilac u Baru. Tužilac je odlučio da u incidentu koji se dogodio samo prekršajno odgovara drug Jovana Đurovića, Nenad Rašović jer je udario srpskog policajca.

Saopštenjem se juče oglasila Uprava policije, koja je očito dovedena pred svršen čin, jer je slučaj navodne policijske torture već u spisima predmeta Osnovnog tužilaštva, Unutrašnje kontrole MUP i Savjeta za građansku kontrolu rada policije. Prijave Tužilaštvu i Unutrašnjoj kontroli dostavio je lično Jovan Đurović.

A saopštenje Uprave policije od juče kada se i laički analizira upućuje na zaključak da je u cijeloj priči previše rupa. Tako se nameće zaključak i da je priča Jovana Đurovića mnogo bliža istini nego li zvanična verzija policije.

Analiza saopštenja

Policija u saopštenju navodi “Službenici Centra bezbjednosti Bar su postupali po prijavi M.R. (22) iz Lazarevca koji je službenik policije Republike Srbije a koji je naveo da ga je dok se nalazio u Sutomoru fizički napalo jedno njemu nepoznato lice i oborilo ga na pod, dok je J.Đ. (24) iz Nikšića, kojeg je neposredno pred ovaj događaja upoznao na tom mjestu, iz njegovog džepa otuđio službenu legitimaciju, lična dokumenta i novac u iznosu od 20 eura”.

Dakle, prema policijskoj verziji srpski policajac je stigao da se upozna sa Đurovićem, a onda ga je nakon “upoznavanja” nepoznato lice oborilo na pod i tada su mu uzeli značku i 20 eura! Zašto bi srpskog policajca neko oborio na pod samo zbog upoznavanja? Kako su mladići znali da ima značku? Ko je utvrdio da je nestalo 20 eura?

Policija tvrdi da je tako nastao incident, dok je Đurović detaljno objasnio da su prethodno zamolili mladiće da ne uriniraju na ulazu u plažu! Ovdje je u startu Policija napravila veliki kiks. Da su sigurni u svoju verziju objasnili bi to mnogo detaljnije, kao u hiljadu drugih slučajeva, kada javnost zna i žbun gdje je neko, na primjer, odbacio pištolj! U ovom slučaju ipak je puno prazne priče.

Nadalje, u saopštenju piše “Policija je, kako dodaju, istog dana locirala i u službene prostorije dovela Đurovića sa kojim je obavljen razgovor na okolnosti događaja”.

Policija vrlo svjesno ne navodi tajming incidenta, iako je to praksa u njihovim saopštenjima. Incident se prema tvrdnjama pretučenog mladića dogodio oko ponoći, a u CB Bar je doveden oko 9 sati ujutro. Jeste, faktički isti dan, ali upravo zbog nejasnoća oko incidenta sada se prepoznaje namjera da su htjeli da se predstave kao efikasni. Policija nije demantovala tvrdnje Đurovića da je njemu pretresen stan koji koristi, kao i lične stvari njegovih cimera koji uopšte nijesu učestvovali u incidentu. Gdje je nalog za pretres stana? 

U saopštenju Policija je dala jedan detalj “Obavještavamo Vas da u terminu navedenom u medijima službeno vozilo „Opel vivaro“ registarskih oznaka P-PG-533, a koje koristi interventna jedinice ovog Centra, nije korišćeno u službene svrhe, bilo je parkirano na službenom parkingu. Vozilo sa registarskim oznakama P-PG-553 nije na raspolaganju službenicima Centra bezbjednosti Bar.

Jovan Đurović u prijavi tvrdi da je nakon što je dobio batine u CB Bar i kada je krenuo prema Domu zdravlja presretnut od strane dva pripadnika Policije (Radenović i njegov kolega sa deformacijom nosa) koji su bili u mercedesu A klase, a da su oni pozvali vozilo Interventne policije čije oznake je tačno naveo Đurović. Policija tvrdi da je vozilo bilo parkirano, ali ne nudi dokaz!

Postavlja se pitanje šta će se desiti ukoliko neki od video nadzora dokaže suprotono, odnosno da je vozilo korišćeno!? Da li će zbog te laži biti neko smijenjen!? Da li možda ima očevidaca? Zbog čitalaca, zgrada CB Bar ne nalazi se na nekoj čistini već se nalazi u vrlo gusto naseljenom dijelu grada.

Saopštenje se zaključuje riječima “Pripadnici Centra bezbjednosti Bar su u odnosu na J.Đ. i N.R. postupali profesionalno i u skladu sa zakonom i njima nisu upućivane prijetnje niti je bilo upotrebe sile od strane pripadnika policije. Policija će spise predmeta dostaviti Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije”.

Za ove ocjene u saopštenju Uprave policije, takođe, javnosti nije ponuđen nijedan dokaz. Naprotiv, već se po CB Bar uveliko govori o ovom slučaju, a spekuliše se da čak ima i policajaca koji neće da ćute o ovoj temi. Po saopštenju Policije moglo bi se zaključiti da su samoinicijativno dostavili spise predmeta Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije, ali istina je drugačija. To Odjeljenje nakon što je dobilo prijavu Jovana Đurovića po proceduri moralo je da naloži CB Bar da se dostave spisi predmeta. Dakle, vrlo loš pokušaj manipulacije, a posebno je čudno što to dolazi od Uprave policije. Indikativno je da Policija nijednim slovom ne brani policajce koje je mladić naveo, a to su Simeun Dacić, Radenović, policajac sa nosnim deformitetom i dvojica koji su ga škodom doveli do CB Bar. 

Zašto ćuti načelnik Tabaš

Od kada je portal Aktuelno objavio priču mladića Jovan Đurovića iz Nikšića prošla su tri dana, a načelnik Centra bezbjednosti Bar Veselin Tabaš se ne oglašava da demantuje ili saopšti javnosti precizne informacije o ovom slučaju. Takav odnos posebno čudi jer se Uprava policije oglasila saopštenjem praktično odmah nakon što je objavljena fotografija Tabaša sa Naserom Keljmendijem.

Načelnik barske Policije Veselin Tabaš (žuta majica) u društvu sa Naserom Keljmendijem

Tada je Policija reagovala vrlo brzo da saopšti svaki detalj o tome gdje je takva slika nastala i kad. A kada se sumnja u prebijanje mladića tada Tabaš ćuti. Jasno je svima da su Tabaševe retoričke sposobnosti “izuzetno niske” (tvrdnje iz vrha MUP-a), ali očito se još ne razumije koliko ovaj slučaj ostavlja posljedice na povjerenje u rad Uprave policije.

Sa druge strane, na društvenim mrežama se sve češće spekuliše da dio Uprave policije od kada su advokati u štrajku od sredine maja na vrlo lukav način zloupotrebljava to stanje i da navodno koristi razne metode pritiska kako bi se došlo do priznanja osumnjičenih.

Portal Aktuelno i dalje očekuje odgovore od Kabineta potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina na konkretna pitanja o ovom slučaju.

D.G.

Najnovije

Preminuo Zoran Kaćo Kovačević, dugogodišnji radnik RTCG

Dugogodišnji radnik Javnog servisa Zoran Kaćo Kovačević preminuo je sinoć u 65. godini. Kovačević je u Javnom servisu bio stalno zaposlen od 1980. godine. Više...

NBA: Đinobili ponovo u San Antonio Sparsima

Čuveni argentinski košarkaš Emanuel Đinobili se vratio u klub u kojem je proveo cijelu NBA karijeru. Popularni Manu će raditi kao specijalni savjetnik za košarkaške...

Discord uvodi novu opciju

Discord trenutno testira Watch Together, novu opciju, preko koje će se korisnici ove aplikacije dodatno povezivati. Discord je veoma popularan u gejming zajednici i koristi...

Da li je cilj vlasti da se više ne vijori crnogorska zastava na međunarodnim...

piše Slavko Mandić Ništa nije slučajno, pa ni mogućnost da Svjetska antidoping agencija (WADA) isključi crnogorske sportiste iz svih takmičenje. Razlog je što Ministarstvo na...

Putin potpisao ukaz kojim Rusija produžava sankcije Crnoj Gori

Predsjednik Rusije Vladimir Putin produžio je embargo Rusije na isporuke određenih prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele ili podržale antiruske sankcije do 2022....

Najčitanije

Povezano

Brđanin i Rakonjac na FBI konferenciji u Šibeniku

Direktor policije, Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Miloš Rakonjac uzeli su ušeće na 38. FBI NAA konferenciji koja je održana u Šibeniku u...

Brđanin u Budvi otvorio SEPCA konferenciju o sajber kriminalu

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin je danas u Budvi, u svojstvu predsjednika Asocijacijom šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope (SEPCA), otvorio dvodnevnu konferenciju na temu SEPCA konferencija...

JOŠ MALO PIJAČNIH OPCIJA DF će tražiti da Medojević bude koordinator bezbjednosnih službi, za Abazovića – vanjski poslovi

Demokratski front će tokom budućih pregovora o rekonstrukciji Vlade tražiti da predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević bude potpredsjednik Vlade zadužen za koordinaciju svih...

Spremni smo da pomognemo vašu borbu protiv organizovanog kriminala

„Naša ambicija je da saradnja između dvije policije bude što jača i produktivnija”, naveo je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na sastanku sa Mehmetom Aktašom,...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tužilac pročitao policajace pa odbio da goni pretučenog Nikšićanina: Da li policija zloupotrebljava štrajk advokata pa batinama dolazi do priznanja!? – CG Vijesti
16.07.2021-07:40 07:40

[…] Aktuelno […]