Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Turskom državljaninu Čamgozu ograničenje slobode kretanja u skladu sa zakonom

Iz Upravnog suda navode da je prema Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca propisano da strancu koji traži međunarodnu zaštitu može se ograničiti sloboda kretanja, ako se na osnovu činjenica i okolnosti konkretnog slučaja procijeni da je to potrebno radi zaštite nacionalne bezbjednosti i javnog poretka Crne Gore

Upravni sud je odbio tužbu turskog državljanina Binala Čamgoza protiv rješenja Ministarstva unutrašnjih poslova kojim mu je ograničena sloboda kretanja smještajem u Prihvatilište za strance, u periodu od 6.12.2023. godine do 6.3.2024. godine.

Iz Upravnog suda navode da je prema Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca propisano da strancu koji traži međunarodnu zaštitu može se ograničiti sloboda kretanja, ako se na osnovu činjenica i okolnosti konkretnog slučaja procijeni da je to potrebno radi zaštite nacionalne bezbjednosti i javnog poretka Crne Gore.

Radi ograničenja slobode kretanja, strancu koji traži međunarodnu zaštitu ili strancu u transferu mogu se izreći sljedeće mjere: 1) zabrana kretanja van Centra za prihvat; 2) zabrana kretanja van određenog područja; 3) zabrana napuštanja smještaja na adresi koju je prijavio; 4) obavezni smještaj u Centru za prihvat; 5) privremeno oduzimanje putnih isprava i drugih dokumenata; 6) smještaj u Prihvatilište za strance.

Mjera smještaj u Prihvatilište za strance može se izreći ako se procjenom ličnosti stranca koji traži međunarodnu zaštitu ili stranca u transferu utvrdi da se drugim mjerama ne može ostvariti svrha ograničenja slobode kretanja. Mjere koje se izriču strancu koji traži međunarodnu zaštitu mogu trajati najduže tri mjeseca.

“Odlučujući po tužbi tužioca B.Č. Upravni sud nalazi da je pravilno, cijeneći obavještenje Uprave policije – Sektora za borbu protiv kriminala od 05.12.2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, dajući jasne i utemeljene razloge, zaključilo da su se u konkretnom slučaju, saglasno citiranim zakonskim odredbama, a radi zaštite nacionalne bezbjednosti i javnog poretka Crne Gore, stekli uslovi za ograničenje slobode kretanja tužiocu smještajem u Prihvatilište za strance u trajanju od tri mjeseca. Pri tom je sud imao u vidu da je Ministarstvo unutrašnjh poslova  odluku o ograničavanju slobode kretanja tužiocu smještajem u Prihvatilište za strance, u trajanju od tri mjeseca zasnovalo na detaljnoj i individualizovanoj procjeni o neophodnosti zadržavanja tužioca u skladu sa legitimnom svrhom, a posebno uzimajući u obzir faktore kao što su ponašanje u prošlosti, veze u zajednici i rizik od bjekstva, te da predmetna mjera djelotvorno odgovara cilju u opštem interesu, konstatujući da zaštita nacionalne bezbjednosti i javnog poretka doprinosi zaštiti prava i sloboda drugih”, navodi sud.

Turski državljanin Binali Čamgoz, kojeg je Crna Gora odbila da izruči Turskoj po međunarodnoj potjernici, optužen je u Crnoj Gori za korišćenje falisifikovanih dokumenata 2022.godine.

Turska ga potražuje zbog sumnje u stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj ubistva.

Crna Gora je odbila da ga izruči zbog zdravstvenog stanja ali i etničkog porijekla zbog kojeg bi, kako sumnjaju, mogao biti dodatno ugrožen.

Čamgoz je zatražio politički azil.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve