Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Turski ambasador: Sjutra je Ahmetu kojeg je crnogorski tim spasio rođendan, narod Crne Gore pomogao Turskoj preko svojih mogućnosti

Kako je rekao, prva pomoć od 23 člana tima za traganje i spašavanje bila je neprocjenjiva

Od samog početka, otkad se saznalo da se u Turskoj dogodio katastrofalni zemljotres, crnogorska Vlada i narod Crne Gore dali su veoma brz odgovor i pomogli van svih očekivanja i preko svojih mogućnosti, saopštio je u izjavi za Antenu M ambasador Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan.

Kako je rekao, prva pomoć od 23 člana tima za traganje i spašavanje bila je neprocjenjiva.

Dječaku kojeg je spasio crnogorski tim sjutra rođendan, dostaviće mu poklone naših spasilaca

“Oni su tamo spasili živote naših ljudi. Dječak koji se zove Ahmet je živ zahvaljujući njima. Njego rođendan je sjutra, a tim spasilaca iz Crne Gore je kupio poklone za njega i mi sada posredujemo da Ahmet dobije njihove poklone. On je inače ostao bez oba roditelja u zemljotresu”, kazao nam je Kalkavan.

Osim ukupno 53 člana spasilačkih službi, narod Crne Gore je, kako kaže on, za kratko vrijeme donirao ogromnu količinu pomoći. Ukupno je prikupljeno preko 30 tona pomoći.

“Mi nijesmo mogli sve to da smjestimo u naše skladište. Pomoć je bila na ulici i onda se uključila Islamska zajednica. Ustupili su nam prostor Medrese u Tuzima gdje smo smjestili svu pomoć i odatle je slali za Tursku. Poslali smo četiri kamiona pomoći i sedam kargo aviona Turskih airlinesa. Nastavljamo da šaljemo pomoć, pripremamo još šest kamiona da pošaljemo u pogođena područja”, kazao je on.

Uplaćeno preko 500.000 eura

Pored toga, organizovana je i akcija prikupljanja novčane pomoći za Tursku.

“Velike kompanije uplatile su značajne sume novca, takođe i širom Crne Gore prikupljene su donacije preko Ziryat banke, koje idu na AFAT račun u Turskoj, takođe i Crveni krst Crne Gore je organizovao akciju. Ukupno je prikupljeno preko 500.000 eura, što je značajna suma koja će pomoći našem oporavku. Crna Gora i Crnogorski narod značajno su, i van svojih kapaciteta i mogućnosti pomogli Turskoj, a to cijenimo izuzetno u ovim teškim vremenima za turski narod”, zaključio je.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve