Prošle su tri godine od pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. Tog dana u Crnoj Gori je uhapšena grupa od 20 srpskih državljana koji su iz Srbije došli da, kako su sami izjavljivali, “pomognu svojoj braći” da sruše Mila Đukanovića. Istraga je pokazala da je kriminalna organizacija djelovala na više teritorija – Rusije, Srbije i Crne Gore – te da je nesporno da je imala međunarodne razmjere.

Uslijedila je optužnica u aprilu 2017, pa suđenje, koje je počelo 6. septembra iste godine. Glavni pretres okončan je 28. marta 2019. godine, a prvostepena presuda izrečena 9. maja. Suđenje je trajalo godinu i po, a za to vrijeme u sudnici Višeg suda, pred sutkinjom Suzanom Mugošom, održano je 170 ročišta.

Svi optuženi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora proglašeni su krivim.

Osuđena su dva čelnika Demokratskog fronta, dva ruska državljanina i devet državljana Srbije na ukupno 67 godina zatvora.

Komentarišući dešavanja na dan prethodnih parlamentarnih izbora, politički analitičar Boško Jakšić kazao da je sudski proces poslužio kao otrežnjenje i pomogao Crnoj Gori na putu evroatlantskih integracija.

“Crna Gora je dobila snažne saveznike u borbi protiv svih koji bi eventualno željeli da je destabilizuju. Zato je ulaskom u NATO dobila snažne saveznike za eventualne slične događaje u budućnosti. Kada podvučemo crtu, Crna Gora je za posljednje tri godine načinila nekoliko guliverovskih koraka, koji su malu balkansku zemlju pretvorili u važnog i pouzdanog saveznika demokratskog svijeta”, rekao je Jakšić.

Njegova je ocjena da se opasnosti od destabilizacije naše države sada minimiziraju.

“Ne mogu da kažem da ne postoje ambicije da se Crna Gora destabilizuje, ali je ta opasnost mnogo manje realna nego što se učinila prije tri godine”, rekao je Jakšić.

Iz Demokratskog fronta su za Javni servis ocijenili da je suđenje za pokušaj terorizma “sramni događaj koji će u Crnoj Gori ostati zapisan vjerovatno crnim slovima”.

“Za taj potez crnogorski režim dobio je neku prećutnu saglasnost kolega sa Zapada, posebno iz NATO država, jer im je tog momenta odgovaralo da se eto u nekoj državi dobije verifikacija navodnog ruskog uticaja na izbore”, kazao je Slaven Radunović iz DF-a.

Za kriminologa Velimira Rakočevića nema sumnje da je crnogorski pravosudni sistem upravo kroz rješavanje slučaja za pokušaj terorizma pokazao svoju zrelost.

“Prvostepene presude za jedno od najtežih krivičnih djela protiv države, izrečene pred Višim sudom u Podgorici u maju, pokazale su da su crnogorski pravosudni organi dovoljno spremni da zaštite Crnu Goru od onih koji žele da je destabilizuju”, rekao je Rakočević za Novu M.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve