– Transplantacioni program ispit je zrelosti za crnogorski zdravstveni sistem i čitavo društvo i on ne može biti održiv bez donacija organa, kazao je juče u crnogorskom parlamentu ministar zdravlja Kenan Hrapović i poručio građanima da potpisivanjem donorske kartice nekome produžavaju život.

Odgovarajući na pitanje poslanika Zvonka Vukovića (DPS) u kojoj mjeri je Ministarstvo zdravlja zadovoljno efektima primjene Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja i koja je strategija kako bi taj segment zdravstvene zaštite zauzeo mjesto u sistemu javnog zdravstva, Hrapović je rekao da je resor kojim rukovodi predložo izmjene kojima je uređeno uzimanje organa od umrlog na osnovu njegove saglasnosti koju daje za života kod izabranog doktora.

Donorska kartica

– Na snazi je zakon koji podrazumijeva pretpostavljenu saglasnost, što znači da su svi donori, osim ukoliko za života kod izabranog doktora ne kažu da to ne žele da budu. Glavna novina u izmjenama Zakona odnosi se na primjenu donorskih kartica. Poštovaće se volja osobe koja kod izabranog ljekara da saglasnost da, u slučaju moždane smrti, njegovi organi budu korišteni u svrhu transplantacija. Njegova donorska kartica to potvrđuje. U tom slučaju, porodica ne daje posljednju riječ – pojasnio je Hrapović.

Rekao je da ostaje i dosadašnja mogućnost da osoba kod izabranog ljekara može da kaže da ne želi da bude donor i njegova volja se mora poštovati. Kako bi se spriječile zloupotrebe, prema njegovim riječima, vodiće se registar svih saglasnosti za uzimanje organa, kao i izjava o njihovom opozivu.

Hrapović je rekao da predložena rješenja omogućavaju povećanje broja osoba koje će za života, potpisivanjem donorske kartice dati pristanak da u slučaju moždane smrti njegovi organi budu korišćeni u svrhu liječenja, kao i povećanje broja transplantiranih organa osobama kojima je to jedini način liječenja.

– Promjena svijesti građana u sinergiji sa kvalitetnim zakonskim rješenjima može dovesti do istinskih pomaka u transplantacionoj medicini – ocijenio je Hrapović.

Napadi

Poslanicu DF-a Ljiljanu Đurašković interesovalo je na koji način će se riješiti problem napada na ljekare na što joj je ministar odgovorio da čine sve da standard i uslovi rada doktora budu bolji.

– Definisana je i obaveza direktora zdravstvenih ustanova da pojačaju službe zaštitara u ambulantama i da se ugradi video nadzor na takvim mjestima – poručio je Hrapović.

Poslanicu DPS-a Sanju Pavićević interesovali su planovi koje će Ministarstvo sprovesti kada je u pitanju vakcina za HPV, a on joj je rekao da će Crna Gora uskoro dobiti devetovalentnu vakcinu koju primaju djeca zemalja EU.

– Donijeli smo odluku da i HPV vakcine budu uvrštene u redovan program vakcinacije krajem godine – kazao je Hrapović.

 

Komentari

avatar