Petak, 30 Jula, 2021
Rubrika:

Poljoprivrednici čekaju do ponedjeljka: Ako im ne ispune zahtjeve prosipaju pune cistjerne đubriva ispred zgrade Vlade!

Oni su sada ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u dijelu grada preko Morače

Više od 30 poljoprivrednih proizvođača i stočara sa područja bjelopavlićke ravnice i Nikšića, koji su traktorima krenuli na protest ispred Podgorice u 11 sati iz Danilovgrada, traže smjenu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića.

U ponedjeljak 28. juna će, kako su najavili, izaći ispred Vlade sa cistjernima punim stanjaka (stajskog đubriva) koje će, ako im ne ispune uslove, prosuti ispred zgrade izvršne vlasti.

Naveli su da je cijena koncentrovane hrane 0,40 eura, a gornja granica rentabilnosti 0,30 eura.

– Tražimo da Vlada izdvoji novac iz rezerve budžeta i da nam se plati po 0,05 eura po litru proizvedenog mlijeka od 1. januara 2021. do stabilizacije tržišta stočne hrane – kazao je predstavnik Rašo Miljanić.

Traže i povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene površine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine.

– Tražimo i rješavanje viškova crnogorskih sireva, kako bi otukup kozjeg i ovčjeg mlijeka mogao da počne od 1. jula – rekao je Miljanić.

Traže i pisanu garanciju Vlade da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogorskih proizvoda i smanjiti uvoz onih proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama – istakao je Miljanić.

Na sve njihove zahtjeve da im se pomogne, kako su istakli, državni organi su se oglušili.

– Zato na ovaj način moramo tražiti naša prava, jer sadašnja cijena mlijeka ne može da podmiri velike izdatke za uzgoj stoke – naveli su ranije poljoprivredni proizvođači i stočari.

Podsjetimo, sa poligona Osnovne škole Vuko Jovović u Danilovgradu, tačno u 11 časova kako je i dogovoreno, krenula je kolona traktorista prema Podgorici na protest ispred Skupštine i Vlade Crne Gore.

Preko 30 poljoprivrednih proizvođača i stočara sa područja bjelopavlićke ravnice i Nikšića odlučili su da na ovaj način zatraže svoja prava od Ministarstva poljoprivrede.

“Na sve naše zahtjeve da nam se pomogne oglušili su se nadležni državni organi. Zato na ovaj način moramo tražiti naša prava, jer sadašnja cijena mlijeka ne može da podmiri velike izdatke za uzgoj stoke.

Takođe, drastično su povećane cijene stočne hrane i drugih potrepština koje su neophodne za svakodnevnu prihranu”, rekla je za Pobjedu jedina dama za volanom traktora, vrijedna domaćica sa Ljutotuka Milka Seka Iković koja u svom obora ima preko 50 muzara.

”Tražimo da Vlada izdvoji novac iz rezerve budzeta i da nam se plati po 0,05 eura po litru proizvedenog mlijeka od 1. januara 2021. do stabilizacije tržišta stočne hrane”, kazao je predstavnik okupljenih Rašo Miljanić.

Traže i povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene površine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine.

”Tražimo i rješavanje viškova crnogorskih sireva, kako bi otukup kozjeg i ovčjeg mlijeka mogao da počne od 1. jula”, rekao je Miljanić.

Njihov zahtjev je i pisana garancija Vlade da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogorskih proizvoda i smanjiti uvoz onih proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama – istakao je Miljanić.

Foto: IVAN PETROVIĆ

Na sve njihove zahtjeve da im se pomogne, kako su istakli, državni organi su se oglušili.

”Zato na ovaj način moramo tražiti naša prava, jer sadašnja cijena mlijeka ne može da podmiri velike izdatke za uzgoj stoke”, naveli su ranije poljoprivredni proizvođači i stočari.

Najnovije

Organizatori Lake festa se vakcinisali: Smatrali smo da je vrijeme da i mi damo...

Organizatori Lake festa, kao i osoblje koje će raditi na festivalu primili su danas vakcine protiv covid-19 virusa u nikšićkom Domu zdravlja. Kako je ispred...

Šoškić, Turković i Vučinić novi specijalni tužioci

Tužilački savjet je na današnjoj sjedinici izabrao Miloša Šoškića, Zorana Vučinića i Miroslava Turkovića za nove specijalne tužioce. Šoškić, Vučinić i Turković na rad u...

Vlada usvojila Pravilnik koji predviđa osnivanje više direktorata

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva finansija i socijalnog staranja, koji je, prvi put,...

Nikolić: Manipulacijama i obmanama URA zanemaruje Ustav, zakone i međunarodne preporuke

Bestidna manipulacija URE je tvrdnja da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, koji je ,,silom na sramotu” usvojila vladajuća većina,...

Nova.rs: Agonija putnika Air Montenegro – krenuli na more, pa satima čekali

Putnici kompanije Air Montenegro koji je još jutros trebalo da polete za Tivat čekali su satima zarobljeni na beogradskom aerodromu, javlja Nova.rs. Prvi let trebalo...

Najčitanije

Povezano

Najavljen protest u Risnu zbog smjene direktorice OŠ ”Veljko Drobnjaković”

U organizaciji Savjeta roditelja u subotu u 9 časova u Risnu će biti organizovana mirna protestna šetnja od OŠ „ Veljko Drobnjaković“ do parka...

Protest ribolovaca i vlasnika čamaca zbog ograničenja vanbrodskih motora na deset konjskih snaga

Grupa privrednih ribolovaca i vlasnika čamaca sa Skadarskog jezera protestuje ispred Skupštine Crne Gore zbog važećih odredbi kojim je limitirana snaga vanbrodskih motora na...

Cetinjani protestuju protiv odluka Bratić: Nećemo dozvoliti devastiranje obrazovanja

Ispred cetinjske Gimnazije okupilo se oko 200 građana Cetinja u znak protesta protiv odluka ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić. Razriješena direktorica cetinjske...

Protest u Baru, traže ostavku ministarke Bratić: “Nećemo da nam đecu uče da budu velikosrbi”

U Baru je organizovan protest građana koji su tražili ostavku ministarske prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić. Stigli su i građani iz Podgorice, Nikšića,...

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
pan
22.06.2021-13:35 13:35

Šta ćeš, zaluta co'ek pa se bavi svacim a ne onim za sta je plaćen.
Aj sad na traktorce ,ribari u camce pa pred skupstinu i pred crkvu jer ste to vi trazili a ovi uvalili

Rovca
22.06.2021-16:58 16:58

I mi ćemo ako nam ne dovedu struju po katunima.

gagi
22.06.2021-18:48 18:48
Reply to  Rovca

Ti se “zali” Djukanovicu zvanom Zubonja srbinu iz DF,on je “zakon”u Elektroprivjedi,inace “fin cojek”bi ga celjade na ranu privilo,pi boba ne valja.

Tihana
22.06.2021-17:03 17:03

Ne prosipajte ispred zgrade greota je no po njima! Ne znaju oni što je domaći proizvod jer je njima npr. voda Iva iz Ćićevca domaći proizvod. A za drugo mlijeko osim kravice nikad čuli nisu.