Petak, 6 Avgusta, 2021
Rubrika:

Poljoprivrednici čekaju do ponedjeljka: Ako im ne ispune zahtjeve prosipaju pune cistjerne đubriva ispred zgrade Vlade!

Oni su sada ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u dijelu grada preko Morače

Više od 30 poljoprivrednih proizvođača i stočara sa područja bjelopavlićke ravnice i Nikšića, koji su traktorima krenuli na protest ispred Podgorice u 11 sati iz Danilovgrada, traže smjenu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića.

U ponedjeljak 28. juna će, kako su najavili, izaći ispred Vlade sa cistjernima punim stanjaka (stajskog đubriva) koje će, ako im ne ispune uslove, prosuti ispred zgrade izvršne vlasti.

Naveli su da je cijena koncentrovane hrane 0,40 eura, a gornja granica rentabilnosti 0,30 eura.

– Tražimo da Vlada izdvoji novac iz rezerve budžeta i da nam se plati po 0,05 eura po litru proizvedenog mlijeka od 1. januara 2021. do stabilizacije tržišta stočne hrane – kazao je predstavnik Rašo Miljanić.

Traže i povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene površine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine.

– Tražimo i rješavanje viškova crnogorskih sireva, kako bi otukup kozjeg i ovčjeg mlijeka mogao da počne od 1. jula – rekao je Miljanić.

Traže i pisanu garanciju Vlade da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogorskih proizvoda i smanjiti uvoz onih proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama – istakao je Miljanić.

Na sve njihove zahtjeve da im se pomogne, kako su istakli, državni organi su se oglušili.

– Zato na ovaj način moramo tražiti naša prava, jer sadašnja cijena mlijeka ne može da podmiri velike izdatke za uzgoj stoke – naveli su ranije poljoprivredni proizvođači i stočari.

Podsjetimo, sa poligona Osnovne škole Vuko Jovović u Danilovgradu, tačno u 11 časova kako je i dogovoreno, krenula je kolona traktorista prema Podgorici na protest ispred Skupštine i Vlade Crne Gore.

Preko 30 poljoprivrednih proizvođača i stočara sa područja bjelopavlićke ravnice i Nikšića odlučili su da na ovaj način zatraže svoja prava od Ministarstva poljoprivrede.

“Na sve naše zahtjeve da nam se pomogne oglušili su se nadležni državni organi. Zato na ovaj način moramo tražiti naša prava, jer sadašnja cijena mlijeka ne može da podmiri velike izdatke za uzgoj stoke.

Takođe, drastično su povećane cijene stočne hrane i drugih potrepština koje su neophodne za svakodnevnu prihranu”, rekla je za Pobjedu jedina dama za volanom traktora, vrijedna domaćica sa Ljutotuka Milka Seka Iković koja u svom obora ima preko 50 muzara.

”Tražimo da Vlada izdvoji novac iz rezerve budzeta i da nam se plati po 0,05 eura po litru proizvedenog mlijeka od 1. januara 2021. do stabilizacije tržišta stočne hrane”, kazao je predstavnik okupljenih Rašo Miljanić.

Traže i povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene površine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine.

”Tražimo i rješavanje viškova crnogorskih sireva, kako bi otukup kozjeg i ovčjeg mlijeka mogao da počne od 1. jula”, rekao je Miljanić.

Njihov zahtjev je i pisana garancija Vlade da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogorskih proizvoda i smanjiti uvoz onih proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama – istakao je Miljanić.

Foto: IVAN PETROVIĆ

Na sve njihove zahtjeve da im se pomogne, kako su istakli, državni organi su se oglušili.

”Zato na ovaj način moramo tražiti naša prava, jer sadašnja cijena mlijeka ne može da podmiri velike izdatke za uzgoj stoke”, naveli su ranije poljoprivredni proizvođači i stočari.

Najnovije

U petak do 33 stepena

U petak promjenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i nešto svježije, uz uslove ponegdje za kišu ili kratkotrajan pljusak i grmljavinu. Više izgleda za padavine...

Medojević to Spajić and Milatović: Killers of the economy, urgently to overthrow the Government

After the Minister of Economic Development, Jakov Milatović, stated that through the "Montenegro works" project, the Government of Montenegro would make a classification, which...

San Marino hit ove Olimpijade: Pet sportista u četiri sporta i TRI MEDALJE

Pet sportista u četiri sporta i tri medalje - to je bilans sportista San Marina na Olimpijskim igrama u Tokiju! Rvač Majls Amin osvojio je...

Đokonda zatvorila pozorišni segment Barskog ljetopisa

Predstavom "Đokonda", prvom koju je mlada crnogorska rediteljka Dušanka Belada radila za Crnogorsko narodno pozorište, zatvoren je pozorišni segment 34. Barskog ljetopisa. Na Sceni...

Vuksanović čestitao Hrvatima Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja

Svim građanima i građankama Republike Hrvatske te svim Hrvatima diljem svijeta Hrvatska građanska inicijativa (HGI) čestita Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih...

Najčitanije

Povezano

Abazović sa Botunjanima: Pronaći rješenje prihvatljivo za sve

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović primio je danas mještane Botuna koji protestuju zbog najavljene izgradnje kolektora u njihovom naselju. Abazović je poželio mještanima Botuna...

Protest u Kraljskim Barama: ”Koncesione ugovore raskinuti na štetu onih koji su nezakonito radili”

Izgradnja malih hidroelktrana (mHE) je šetan posao za državu i građane i za to je do sada ponuđeno državi dovoljno dokaza, poručili su mještani...

Protest u Berlinu protiv epidemioloških mjera, policija upotrijebila suzavac

Uprkos zabrani, u Berlinu su održani protesti protiv mjera koje su njemačke vlasti uvele u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom. Povremeno je dolazilo do sukoba...

Bokser nezadovoljan diskvalifikacijom sjedio u ringu poslije meča

Neobična situacija na bokserskom turniru u Tokiju. Nakon što je diskvalifikovan jer je glavnom namjerno udario rivala Frejzera Klarka, francuski bokser Murad Alijev ostao je...

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
pan
22.06.2021-13:35 13:35

Šta ćeš, zaluta co'ek pa se bavi svacim a ne onim za sta je plaćen.
Aj sad na traktorce ,ribari u camce pa pred skupstinu i pred crkvu jer ste to vi trazili a ovi uvalili

Rovca
22.06.2021-16:58 16:58

I mi ćemo ako nam ne dovedu struju po katunima.

gagi
22.06.2021-18:48 18:48
Reply to  Rovca

Ti se “zali” Djukanovicu zvanom Zubonja srbinu iz DF,on je “zakon”u Elektroprivjedi,inace “fin cojek”bi ga celjade na ranu privilo,pi boba ne valja.

Tihana
22.06.2021-17:03 17:03

Ne prosipajte ispred zgrade greota je no po njima! Ne znaju oni što je domaći proizvod jer je njima npr. voda Iva iz Ćićevca domaći proizvod. A za drugo mlijeko osim kravice nikad čuli nisu.