Nastavlja se brutalna demonstracija sile grupe obijesnih huligana iz beranskog naselja Dolac: iako su dvojica uhapšena i u pritvoru nakon prebijanja sugrađanina hrvatske nacionalnosti Igora Tomkića, uz poruku „Što će ovdje Hrvat“, a porodica Tomkić i njena imovina stavljeni pod policijsku zaštitu – u noći između srijede i četvrta zapaljena je prodavnica ove hrvatske porodice.

Navodno, napadači su ugrabili „slobodan prostor“ tokom primopredaje smjene policajaca koji su bili zaduženi za nadzor imovine Tomkića.

DRAMA

Iz Uprave policije su saopštili juče da službenici CB Berane intenzivno rade na rasvjetljavanju ovog događaja. Kako su naveli, o incidentu je obaviješten i državni tužilac u Beranama, a ,,službenici CB Berane preduzeće aktivnosti na utvrđivanju svih činjenica kao i na zaštiti I. T. i njegove porodice“. – Na licu mjesta je izvršen uviđaj kojim je rukovodio tužilac. Sa lica mjesta izuzeti su tragovi i predmeti koji će biti vještačeni u Forenzičkom centru.

Uviđaju su prisustvovali vještaci pirotehničke i elektro struke, kako bi se utvrdio uzrok požara. U prostorijama CB Berane uzete su izjave od više lica. U toku je kriminalistička obrada predmeta – saopštili su iz Uprave policije. Do zaključenja Pobjede, kako saznajemo, niko nije uhapšen. Prema našim nezvaničnim saznanjima, biće iniciran disciplinski postupak protiv policajaca koji su bili zaduženi da brinu o sigurnosti Tomkića i njihove imovine.

A Tomkići su u strahu. Začuđeni su da su napadači za kratko vrijeme uspjeli da podmetnu požar takvog intenziteta da prodavnica i sve u njoj potpuno izgori. – Komandir policije rekao nam je da se to desilo u toku preuzimanja smjene patrole. Iskreno, to mi nije jasno. Da se desi takav požar da bukvalno nijesu mogli da ga ugase. Oslanjamo se i dalje na rad policije, ali ja vidim da tu nema posla. Neko je tu očigledno dobro zaštićen – kaže Ivana Tomkić, supruga Igora Tomkića. Ona je za Pobjedu kazala da su u šoku, da žive u strahu i ne znaju što još mogu da očekuju. – Niko od nas više nema snage. Jednostavno, čekamo sada i kuću da zapale, jer znamo da su i na to spremni – kazala je u grču Tomkić.

Maltretiranja, prijetnje i ucjene počele su, priča ona, prije godinu i po dana kada su kupili objekat i otvorili radnju. Podnijeli su više krivičnih prijava, između ostalih, za pokušaj paljenja radnje, obijanje porodičnog auta, ali i prijetnje na nacionalnoj osnovi .

Nakon kratkotrajnih privođenja počinioci su iznova puštani, a maltretiranja su nastavljana. Huligani su, ističe ona, od njenog supruga otvoreno tražili reket. – Kao da su devedesete. Tako je nama. Moj suprug je preživio te devedesete i sada je dočekao, sa 45 godina, da ih preživljava na najgori način. On nikada ranije nije imao problema ni sa kim, a cio život živi u ovom gradu – priča potrešeno naša sagovornica. Radnju će, kaže, odjaviti.

– Odavde se moramo micati, jer oni znaju gdje živimo, strepimo za dijete, za sve. Nama se ovako ne živi. Konstantno da policijsko auto stoji ispred kuće, ne može policija da nekog čuva 24 časa i da moje dijete uz policijsku pratnju ide u školu. To je za 21. vijek katastrofa i za državu koja će u Evropsku uniju. To je užas – ističe Tomkić.

REAKCIJE

Oštre reakcije na novi napad na Tomkiće juče su stigle sa više adresa, čak su se oglasili i pojedine nevladine organizacije koje su do sada uglavnom šutale. Iz Hrvatskog nacionalnog vijeća konstatovali su da Crna Gora nije bila u stanju da obezbijedi sigurnost porodici Tomkić. – Ni slučaj brutalnog napada na Tomkića, gdje su mu od istih osoba nanesene teške tjelesne povrede, nije uspio potaknuti odgovorne da mu pruže primjerenu zaštitu.

Da ironija bude veća, dok je u jutarnjim satima Igor Tomkić na zgarištu radnje popisivao ono što je od nje ostalo, jedan broj onih koji su višekratno prijavljivani policiji ovim povodom, prolazili su pored njega i smijali mu se u lice – naveli su iz Hrvatskog nacionalnog vijeća. Kategorični su da je podmetanje požara trenutak ,,kad se mora tražiti osobna odgovornost nadležnih, posebno iz razloga što dio ove kukavičke skupine, koja djeluje pod okriljem noći i u čoporu, slobodno i bez nadzora šeta Beranama“. Zahtijevaju brzu i učinkovitu akciju policije, tužilaštva i suda, a od Berana i Crne Gore da se porodici Tomkić po hitnom postupku obnovi objekat i nadoknadi šteta.

Iz beranskog Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista, čiji mladi su prošle sedmice organizovali i protest u mjestu Dolac, u znak podrške Tomkićima, apelovali su juče na državne organe da pruže punu zaštitu ovoj porodici i njihovoj imovini i da počinioce najoštrije kazne. – Tražimo najodlučniju akciju i ne želimo da dozvolimo da ova porodica napusti naš grad, već je potreba da svi zajedno doprinesemo da porodica Tomkić svoj porodični život nastavi sa nama u Beranama – poručili su oni. Napad su oštro osudili i pozvali na hitnu akciju iz nevladinih organizacija Centar za građansko obrazovanje i LGBT forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar.

Reagovali su, kao i ranije, iz Crnogorskog pokreta upozoravajući da je napad na Tomkiće dio „kontinuiranog napada na državu Crnu Goru sa vrlo dobro poznatih međunarodnih i domaćih adresa, što za posljedicu ima stvaranje atmosfere u kojoj se velikosrpski, svetosavski nacionalizam, na način dobro poznat u deceniji na kraju XX stoljeća, obračunava, u ovom slučaju, sa pripadnicima hrvatske nacionalnosti“.

Svi ih znaju

Ivana Tomkić ispričala je za Pobjedu da su huligani koji su pretukli njenog muža i od kojih trpe konstantne napade i prijetnje poznati svima u kraju, ali, kako je kazala, ,,jasno je da su neki od njih zaštićeni“. – Jedan od tih momaka koji je pretukao mog muža, brat je od strica presjednika Mjesne zajednice Dolac. Taj čovjek, kojeg smo više puta srijetali, nije ni pozvao muža da ga pita kako je nakon incidenta, a da ne govorimo o nekom drugom vidu zalaganja – kazala je Tomkić.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve