Nedjelja, 28 Maja, 2023
Rubrika:

Todorović: Gadi mi se što iza svake priče o kulturi stoji politička trgovina

Đe još u Evropi postoji običaj da pripadnici tri vjere idu zajedno na hodočašće, đe ima toliko dvostrukih i trostrukih oltara u crkvama, đe postoji tako prepoznatljiv kulturni kontinuitet od više hiljada godina, od rimskog i ilirskog perioda

piše Stefan Todorović

Nemam riječi kojima bih mogao da objasnim neznanje naših arhitekata.

Kuća Vujovića, Kino Kultura etc etc su gradska prepoznatljiva ili kultna mjesta.

ŠTO NE ZNAČI DA SU KULTURNA DOBRA.

Za kulturna dobra nas odavno sve zabolje uvo. Jer nikad nijesmo izgradili odnos prema njima. Na svjetskom nivou unikatna arhitektura Skadarskog jezera, dijelom uništena zemljotresom, nikad nije na pravi način obnovljena.

Nebrigom i nemarom je 90-ih godina prepuštena SPC i Amfilohiju, na totalno uništenje. A to je bilo u kulturnom smislu nešto najvrijednije što CG ima.

I što se tiče materijalne i nematerijalne kulturne baštine sve su satrli. Danas laička a i stručna javnost neznanjem i strahom tretiraju to kao crkveno pitanje. Nije se svijet digao na noge što je gorela crkva, nego što je gorio Notr Dam koji je kulturno dobro zapadnog svijeta.

Đe još u Evropi postoji običaj da pripadnici tri vjere idu zajedno na hodočašće, đe ima toliko dvostrukih i trostrukih oltara u crkvama, đe postoji tako prepoznatljiv kulturni kontinuitet od više hiljada godina, od rimskog i ilirskog perioda.

Skadarska kuća, način ribolova, običaji, utvrđenja, putevi, trgovina, geomorfologija, biodiverzitet, ekosistem, toliko toga po čemu je taj prostor uniktan i poseban u svijetu.. nemam ni prostora niti umijem da sve nabrojim…

A pritom, Skadarsko jezero, u najširem smislu basen, ravnica “crne” i “bijele” gore i planine, je istorijski “Tigar i Eufrat” ili “Dolina Nila” za današnje Crnogorce i Albance. I nijedan glas skoro nije podignut da bi se ono zaštitilo, pa čak nijedna veća kuknjava na mrežama.

Čast izuzecima tj nekolicini izuzetnih ljudi i naučnika koji su o tome pisali i objavljivali.

Ovima što se kao za kulturu bore kad se nešto desi, pa dižu galamu za lajkove, ništa ne vjerujem više. To je po meni vid profiterstva o svršenom činu.

I gadi mi se što iza svake priče o kulturi stoji politička trgovina, prebacanje krivice.

Kultura bi trebalo da nam bude svima na prvom mjestu, kao primarni vid društvene odgovornosti. Nevezano koja je bila vlada i vlast, nevezano je li ko za ili protiv SPC.

IzvorTwitter

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve