Utorak, 18 Januara, 2022
Rubrika:

Terapija za pacijente u Crnoj Gori kao u zemljama regiona koje su u EU

''Takođe, u Crnoj Gori je u toku izmjena regulative kojom će se pacijentima oboljelima od rijetkih bolesti omogućiti liječenje na trošak Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore''

Pacijenti u Crnoj Gori imaju mogućnost da se liječe savremenim terapijskim opcijama, kao i pacijenti u zemljama u okruženju koje su članice Evropske unije (EU), kazala je u intervjuu za Dnevne predsjednica Komiteta za zdravlje Američke privredne komore u Crnoj Gori Jelena Milošević Sekulić.

Ona je istakla da je inovativna terapija dostupna svakom građaninu čije zdravstveno stanje, u skladu sa definisanim kriterijumima i savremenim protokolima liječenja, zahtijeva takav vid liječenja.

“Jer u Crnoj Gori, kao i u zemljama EU, ne postoje ograničenja u smislu unaprijed definisanog broja pacijenata koji će se liječiti nekom terapijom što je praksa u nekim zemljama. Takođe, u Crnoj Gori je u toku izmjena regulative kojom će se pacijentima oboljelima od rijetkih bolesti omogućiti liječenje na trošak Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore”, najavila je Milošević Sekulić.

Govoreći o digitalnoj transformaciji u zdravstvu, ističe da je to kontinuiran proces. Podsjeća kako su pojedini segmenti zdravstvenog sistema digitalizovani, navodeći kao primjer primarnu zdravstvenu zaštitu već duži niz godina.

“U Kliničkom centru Crne Gore završen je postupak digitalizacije procesa. Prema najavama nadležnih, uskoro se očekuje i njihova kompletna povezanost, što će svakako doprinijeti efikasnosti sistema zdravstvene zaštite”, rekla je Milošević Sekulić.

U cilju povećanja održivosti praćenja savremenih terapijskih trendova, kako je rekla, preporuka nadležnima u Crnoj Gori bila bi da se “ubrzaju postupci registracija kako inovativnih, tako i generičkih ljekova”.

“Uz istovremeno redovno ažuriranje cijena i Liste ljekova, u skladu sa propisanom dinamikom. Sistem u Crnoj Gori je omogućio pacijentima da se liječe najsavremenijim terapijama, tako da cilj svih narednih aktivnosti treba da bude održavanje tog trenda”, rekla je ona.

Milošević Sekulić ističe da liječenje savremenim inovativnim terapijskim opcijama rezultira boljim efektima liječenja i istovremeno poboljšava kvalitet života, omogućavajući pacijentu samostalan i dostojanstven život.

“Danas onkološki pacijenti između dva ciklusa terapije normalno žive i rade, što, podsjetiću, nekada nije bio slučaj. Isto tako pacijenti oboljeli od reumatoidnog artritisa danas ne postaju zavisni od tuđe njege i pomoći, već su samostalni pojedinci koji normalno funkcionišu. Veoma je važno da pacijenti razumiju da samo redovnim uzimanjem terapije i poštovanjem preporuka svojih ljekara mogu da ostvare punu efikasnost propisane terapije”, rekla je Milošević Sekulić.

Pojašnjavajući benefite potpune digitalizacije zdravstvenog sistema pacijenti će, kaže ona, imati pojednostavljen put do ostvarivanja svojih prava sa smanjenom administracijom.

“Rezultati svih dijagnostičkih i laboratorijskih procedura će biti na jednom mjestu u pacijentovom e-kartonu dostupni ljekarima koji liječe tog pacijenta”, rekla je Milošević Sekulić.

Na pitanje šta konkretno znači digitalna transformacija sistema i koji subenefiti, ona odgovara da je riječ o digitalnom povezivanju svih segmenata zdravstvenog sistema, uz napomenu da su koristi višestruke.

“Za sistem i donosioce odluka, korist ogledamo kroz lako dostupnu preciznu informaciju o uposlenosti svakog segmenta zdravstva, na osnovu činjenica, mogućnost prepoznavanje tzv. uskih grla u sistemu, definisanje preporuka i korektivnih mjera u cilju poboljšanja efikasnosti, kao i kreiranje strategija daljeg razvoja zdravstvenog sistema”, pojasnila je Milošević Sekulić.

Milošević Sekulić se osvrnula i na proces imunizacije stanovništva. Problem je, ističe, strah određene grupe pacijenata koji još uvijek oklijevaju sa vakcinacijom da dolaze u zdravstvene ustanove.

“Stoga je značajno nastaviti sa intenzivnom promocijom vakcinacije. Samo na taj način svako od nas može pokazati odgovornost prema svom zdravlju i pravovremeno obaviti sve preventivne i dijagnostičke preglede, čime se može spriječiti otkrivanje bolesti u odmaklim fazama kada su mogućnosti za liječenje značajno smanjene”, rekla je ona.

Najnovije

URA pojasnila kakvu manjinsku vladu traži

Iz Građanskog pokreta URA, koja s CIVIS-om čini koaliciju “Crno na bijelo”, ponovili su da traže formiranje manjinske vlade u čijem sastavu neće biti...

U Kliničkom centru životno ugroženo 40 kovid pacijenata

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno je na liječenju 137 pacijenata zaraženih koronavirusom. Kako je saopšteno iz te zdravstvene ustanove, njih 40 je životno ugroženo.

Samsung pravi patent laptopa koji može dva puta da se preklopi

Samsung je nedavno prijavio patent koji predstavlja laptop koji može dva puta da se preklopi. U ovom slučaju znači da postoji fleksibilan ekran. Njegova...

Treću dozu primilo više od 85,2 hiljade građana

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 62,5 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 60,4 odsto. Prvu dozu vakcine primilo je 285.826 osoba...

Objavljeni kontakti za upite građana povodom zakonskih rješenja programa Evropa Sad

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) objavilo je spisak kontakt osoba za sve upite koje građani imaju povodom zakonskih rješenja u okviru ekonomskog programa...

Najčitanije

Povezano

Kordić: Evropska integracije Crne Gore da bude kontra – argument bilo kakvoj polarizaciji u društvu

Vizija i očekivanja naših građana koji sebe vide u EU i Crnu Goru kao sljedeću članicu EU su nešto što treba da gradi konsenzus...

Crna Gora stagnira na EU putu, Varhelji kao lobista Vučića

U posljednjih godinu prisutna je stagnacija u procesu EU integracija, pa Crna Gora više nije prepoznata kao lider, već je u istom košu sa...

Milatović: Jasna vizija – bolji životni standard građana uz podršku Evropske unije

Naša vizija je jasna – bolji životni standard svih crnogorskih građana kroz intenziviranje našeg puta ka članstvu u Evropskoj unji, kroz program Evropa sad,...

Crna Gora ostala bez svog direktorata u Briselu, ponovo zajedno sa Srbijom

Odnos EU prema Crnoj Gori nije, sudeći prema riječima nekadašnje ministarke za evropske integracije Gordane Đurović, onaj od prije koju godinu. Đurović je gostujući na...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve