Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

”Temeljni ugovor” već poništen, potrebno je poništavanje Izmjena zakona o slobodi vjeroispovijesti

Nije Crnoj Gori potrebno poništenje ''temeljnog ugovora'' sa SPC, ta nakazna tvorevina je već poništena padom onoga koji je stavio potpis. Crnoj Gori je potrebno poništavanje Izmjena zakona o slobodi vjeroispovijesti, donešenih 28. decembra 2020. godine, nelegalnim online glasanjem i nepotvrđenim mandatom  od strane DIK, nelegalne online glasačice – Zoronjićke.

Piše: Danilo Brajović

ANTILOGIKA

Kad ne možeš dokazati da je nešto tačno, dokaži da je netačno.

Bješe mi presmiješno kad je aktualna predsednica parlamenta saopštavala rezultate glasanja o povjerenju vladi. Pa veli: “Glasao je 51 poslanik, 50 za nepovjerenje i 1 poslanik, poslanica, protiv povjerenja.”

Ko ima volje neka joj objasni da je “za nepovjerenje” i “protiv povjerenja” isto, ali nije bitno.

Nevjerovatan je uličarski bezobrazluk, sada tehničkog,  premijera Abazovića.

Ipak nevjerovatnije je što građanske partije, nude nama Crnogorcima!

Prisjetimo se:

Sve naše vajne građanske partije su listom ZA potpisivanje ugovora ili temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kako se već koja deklariše. Ali niti jedna nije protiv?

Redom:

Da li je SPC registrovana kao vjerska zajednica u Crnoj Gori? Nije.

Po izmijenjenom Zakonu u vjeroispovijesti, vjerska zajednica mora biti registrovana.

Da li će se SPC registrovati u Crnoj Gori. Neće.

Toliko o ”temeljnom ugovoru”. Pa-pa.

Što se same SPC tiče, ona je pravi relikt komunizma, koja se raširila iz Kraljevine SHS, pravo do i u SFRJ.(A i vole da se voze helikopterima, taman kao oni komunistički „jagnjofukci“ iz 1989. godine.)

Komunisti inače nijesu imali kad da se bave običnim životnim pitanjima od svjetskih revolucija i pokreta nesvrstanih. Tako da je crnogorskim komunistima, za razliku od makedonskih, promakla potreba da se crkva u Crnoj Gori riješi onako kako to istorijski faktu nalažu.

Ne bih opterećivao sa istorijskim temama, ipak moram najkraće:

  1. Je li Crnoj Gori Srbija otela državu?
  2. Je li joj otela crkvu koja se zvala Crnogorska pravoslavna crkva?

Jesmo li 2006. godine na referendumu vratili državu? Jesmo.

A zašto nijesmo vratili Crnogorsku pravoslavnu crkvu? Nijesmo.

Na stranu to što su Crnogorci obnovili CPC 1993. godine na Cetinju. Crnogorci jesu ali Crna Gora nije. Pa ko je normalan mogao povjerovati da je ”Mitropolija crnogorsko primorska”, crnogorska crkva? Kad se zagrebe u uzroke stavljanja znaka jednakosti između MCP i CPC, lako je zaključiti da se radi o neznanju ili namjeri!

Što se neznanja tiče, ono je i sada na djelu, našim građanskim partijama je i dalje jedno od glavnih opredjeljenja „antifašizam“, koji je poodavno poražen i vojno i faktički, a i pravno na Nirnberškom procesu nakon WW2.

Ipak ne, naše građanske partije još uvijek baštine „antifašizam“.

Neiskusan analitičar bi se zapitao:

„Ako oni baštine „antifašizam“ ko baštini FAŠIZAM?“ Pošto fašiste, na motorima sa prikolicom, sa šmajserima  i onim prepoznatljivim šljemovima, odnosno „Švabe“, ne možemo pronaći po našoj državi, dalje istraživanje bi pokazalo da postoje nacionalisti, klero-nacionalisti, nacional-šovinisti, velikosrbi, sljedbenici Garašaninovoga „Načertanija“, sljedbenici „Memoranduma SANU“, dakle imamo čitavu plejadu naziva i kovanica, od kojih se niti jedna ne može dovesti u ravan sa fašizmom, osim u osnovnim principima djelovanja, a najmanji zajednički „imenitelj“ im je SPC.

Slijedi, naše građanske partije su svu ovu gore navedenu bratiju, previdjele i izabrale da se bore protiv fašizma. Vjerovatno zbog toga što su još živa udruženja boraca NOR-a i a i sjećanja na WW2. A i kad se boriš protiv zamišljenog protivnika možeš i pobijediti.

Pa da sa neznanja pređemo na namjeru. Koristićemo reciprocitet u pojašnjavanju.

Jer, danas je sve poznato. Kao i mi Crnogorci i Crnogorke, tako i naši građani dobro znaju sve činjenice oko situacije sa CPC i SPC. Možemo ustvrditi da znaju, površno ali znaju, i istorijske fakte ali sigurno znaju da u Srbiji NE POSTOJI CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA?

Pitanje koje se samo nameće je sljedeće:

AKO U SRBIJI POSTOJI SPC ALI NE I CPC ZAŠTO BI U CRNOJ GORI POSTOJALA CPC ALI I SPC?

Koji je razlog da Srbi Crnogorcima nešto ne daju u Srbiji dok Crnogorci Srbima sve daju u Crnoj Gori?

Nekako se sam nameće utisak da je sva ova ekvilibristika oko SPC i ugovora sa njom, samo spinovanje, usmjereno na to da Crnogorci jedan dan prihvate da je potpisivanje ugovora sa SPC „mjera realnog“, da to spada u korpus ljudskih prava, i vrijednosti naprednih demokratija.

A đe smo sad?

Temeljni ugovor je potpisan. Na prevaru i u tajnosti. Abazović je prevario koalicione partije koje su se štitile „kvalifikovanom“ većinom.

Abazović je, nakon glasanja u parlamentu, bivši premijer.

Ups, još nije?!

Ah da, on nastavlja da bude premijer sve dok se nešto ne desi. Od svih opcija na stolu, najinteresantnija je izbor novog premijera. Ne bih spekulisao, prepuštiću to poznavaocima iz branše, meni je još uvijek najinteresantniije zašto se dala podrška ovome internacionalnom prevarantu?

Obrazloženje ide od „moralo se“ do  „sve je bolje od vlade Krivokapića“. Vrijeme je majstorsko rešeto, evo se na primjeru ubijedismo da ima „još gore od vlade Krivokapića“.

U iščekivanju novog tandaramandatara, vijesti stižu filmskom brzinom. Sljedeći mandatar, ako ga bude, mora da računa sa novom informacijom:

Parafraziram: SPC NABAVLJALA „KALAŠE“ PREKO ŠKALJARACA?

Stvarno, ponekad pomislim da je jedini način da se ućera policija na pretres Manastira na Cetinje a i ostalih „svetilišta“ – dojava o bombi?

Nego, jesmo li sigurni da bi policija, i ako pronađe „kalaše“, prijavila pronalazak?

I na kraju podsjećanje: Nije Crnoj Gori potrebno poništenje ”temeljnog ugovora” sa SPC, ta nakazna tvorevina je već poništena padom onoga koji je stavio potpis.

Crnoj Gori je potrebno poništavanje Izmjena zakona o slobodi vjeroispovijesti, donešenih 28. decembra 2020. godine, nelegalnim online glasanjem i nepotvrđenim mandatom  od strane DIK, nelegalne online glasačice – Zoronjićke.

Ako se ikad shvatila potreba za organizovanjem Crnogoraca u crnogorsku nacionalnu partiju, sad se i vidi takva potreba. Građani neće prestati da trguju sa nama Crnogorcima i Crnogorkama. Građani će se uvijek povukovati pred velikosrpskim zvjeradima, pravdajući to demokratskim kapacitetom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

21 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sreten_Vuj
24.08.2022-07:20 07:20

Ovozemaljska logika ne važi za đavolje šegrte! Jzalud se trudiš, Danilo, da im dokažeš kako je voda mokra! Ne vrijedi!

BobZeković
24.08.2022-09:08 09:08
Reply to  Sreten_Vuj

Danilo ne dokazuje ništa đavoljim šegrtima, osim ako pod “đavoljim šegrtima”, ne podrazumijevate DPS, SDP koji se trude da uspostave Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori(Srpsku), kao surogat za Pravoslavnu crkvu Crne Gore. Gospodin Brajović je nevjerovatno kratko a direktno Pokaza svu štetnost podmuklog “građanskog” djelovanja DPS i SDP, i njihovih poliitičkih moljaca Svetozara Marovića, Filipa Vujanovića i na kraju Mila Đukanovića, koji se izderečio Crnogorkama i Crnogorcima što zapomažu i kukumavćU e im propadaju DRŽAVA I ŽIVOTI. Da bi Crnogorcima i Crnogorkama zaćepio usta da više ne kukumavće, kad on sve sređuje, poklonio je MILO hitno Srpskoj okupatorskoj crkvi zEMljište… Pročitaj više »

Dr Itan
24.08.2022-07:47 07:47

Puj pike ne važi, hahahaha
Jel Vi stvarno mislite da je tako moguće, sad oču a sad nijeću.
A kao ozbiljna država….
Cirkus!!!!
Kada bi se tako sami od sebe poništavali Ugovori koje vlada potpisuje e onda stvarno…..

BobZeković
24.08.2022-08:41 08:41
Reply to  Dr Itan

TU ne važi., jer krši zakone i ustave CG. To što su uličari, nazvani vlada CG, nešpto potpisali, narod Crnoe Gore već je ponipto. Srpska okupaaatorska crkva nikad neće biti priznata u Crnoj Gori. Srpska okupatorska crkva biće zabranjena u Crnoj Gori, zbog genocidnog djelovanja protiv Crnogoraca.

Pe Pera
24.08.2022-11:34 11:34
Reply to  BobZeković

O tu je internet ratnik iz daleke dijsapore…. On će nam sve objasnit !

ilijas
24.08.2022-08:56 08:56

Sramno je nazivati časne predstavnike ondašnje vlasti “JAGNJOKUSCIMA”.

Zlata
24.08.2022-09:00 09:00

Danilo, kad govoriš o neznanju onda si i ti neznalica kad ovako pišeš o komunistima. Oni su se uveliko bavili životnim pitanjima i to na pravi način na zadovoljstvo crnogorskih građana. Ne mudruj previše

BobZeković
24.08.2022-10:09 10:09
Reply to  Zlata

Zlato, komunista u Crnoj Gori nikad nije bilo. Bilo je samo onih koji su se nazvali komunisti. A među njima ogfroman broj praznoglavac, karijerista i spavača do trenutka kda će njihov zli ego moć da dođe do punog izražaja. Danilo Brajović, je vrlo učen i pametan. DOBRONAMJERAN, ISKREN I POŠTEN.

džudović
24.08.2022-09:01 09:01

SPC u CG je dobro organizovana i izgleda i naoružana kriminalna organizacija. Na ovakvo mišljenje ukazuje: pobuna da se popovi ne pretresaju na granici CG (unose i iznose novac), iznošenje vreća sa nocem iz Hrama u PG, prvavljenje toaleta u Cetinjskom manastiru i boravak naoružanih ljudi u njemu, skit u Jovan dolu gdje je nemoguće ući, odredba u Temljnom o eksteritirijalnosti crkava (mogu biti skladišta i skloništa svega i svačega), imovina popova (nekretnine i automobili) itd.

Pe Pera
24.08.2022-11:34 11:34
Reply to  džudović

Jel ti stvarno vjerujes u ove gluposti?!

Anthropos
24.08.2022-09:46 09:46

Sve napisano je tačno. Naš problem je neznanlje. I lakovjernost kao posljedica neznanja i dogotrajne destrukcije zdravog razuma i kritičkog razmišljanja u CG? Tzv. “Temeljni ugovor” (TU) je ništavan po više osnova – počevši od činjneice da SPC nije pravna osoba u CG. To je crkva registrovana u Srbiji. Danilo je u pravu i kada kaže da se mora poništiti – takođe neustavni – “Zakon o vjerskim zajednicama..” Iznad svega, svaka vlada CG, mora biti svjesna da je ona nadležna da odlučuje o statusu svake crkve u CG -. pa i o SPC. Zašto je vlada DPS-a dozvolila da se… Pročitaj više »

Pe Pera
24.08.2022-11:35 11:35
Reply to  Anthropos

Ma tačno je i to da Elvis nije umro već i dalje pjeva u nekom lokalu za sitnu kintu…..

Uros
24.08.2022-13:11 13:11

Nije tacno da su Crnogorci obnovili CPC 1993.g. Registrovala je grupa gradjana u CB Cetinjje kao NVO. Za ponistenje Temeljnog ugovora ce vam zelja biti i ostati.

dejo
24.08.2022-13:22 13:22

Da li je onda poništen i referendum stare Vlade iz 2006?

Conte
24.08.2022-13:51 13:51

Jagnjofukcima su ih nazivali akteri AB revolucije 1989. godine. Taj talas je smijenio komunističku vlast.
Reklo bi se da si premlad da se toga sjećaš.

Conte
24.08.2022-13:51 13:51

Jagnjofukcima su ih nazivali akteri AB revolucije 1989. godine. Taj talas je smijenio komunističku vlast.
Reklo bi se da si premlad da se toga sjećaš.

MUSTAFA
24.08.2022-13:59 13:59

Dzaba se ovo nase ZLO -URA-koprcalo da je najvaznije OSPIJATI I IZDATI CG- Najopasnija i najgora PISTA- BAGRA-SU SPIJUNI I IZDAJICE SVOJE DRZAVE -ZAKON KA USA-100 GODINA U PRDARU!!

Freedom
24.08.2022-14:06 14:06

CPC smo obnovili kao slobodni građani koji nijesu htjeli prihvatiti pljačku i otimanje naše crkve od strane Spc. Vama Srbima niko ne brani da vjerujete u nju, ali i mi imamo pravo da obnovimo ono što smo imali. Vaši,, sveci”nijesu i naši vaše vrijednosti i shvatanje Hrišćanstva je različito. Mi Crnogorci ne ugrožavamo vaša Srpska prava, al vi nama to bi rado zabranili. Zato eto vam vaši popovi i crkve a mi ćemo naše. Ponosite se Dritanom i ovim ugovorom što vam je on potpisao a ne neki vaš Srbin. Zato je ne važeći i biće vazda.

Sajo
24.08.2022-15:00 15:00

Urose,samo polako.Vidjeces u koliko ces crkava moci uci.Molim te najavi se kad budes dolazio.

Bonja
24.08.2022-15:42 15:42

Sve se slažem.
Samo vi u Crnoj Gori nemate nijednu crkvu pa pokušavate da otmete naše.A to neće moći .Eto toliko

jowoglowo
24.08.2022-20:22 20:22

ljudi, TUtu ne važi.., jer se poništava, živi bili pa viđeli