Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Televizije uglavnom korektno pokrivale kampanje kandidata, Prva i Adria TV favorizovale Mandića

Media centar je pratio centralne informativne emisije TVCG i četiri komercijalna emitera – TV Vijesti, Prva TV, Nova M i Adria TV od 15. februara do 17. marta

Televizije sa nacionalnom pokrivenošću su u prvom krugu uglavnom korektno pokrivale kampanje kandidata/kandidatkinje za predsjednika/cu Crne Gore u svojim centralnim informativnim emisijama, pokazuje presjek monitoringa koji radi Media centar.

Media centar je pratio centralne informativne emisije TVCG i četiri komercijalna emitera – TV Vijesti, Prva TV, Nova M i Adria TV od 15. februara do 17. marta.

-Konstatovali smo da svih pet televizija imaju pravilnike o praćenju predizborne kampanje, a u svima je naznačeno da će u posebnim blokovima (kako je to propisano Pravilnikom Agencije za elektronske medije) objavljivati saopštenja i poruke kandidata – navodi se u saopštenju.

U centralnim informativnim emisijama, kako je saopšteno, pet televizijskih emitera je tokom monitorovanog perioda objavljeno ukupno 116 priloga van tzv. izbornih blokova koji se direktno tiču kandidata/kandidatkinje za predsjednika/cu Crne Gore.

– Ti prilozi su bili različiti po sadržaju i formi, kao i po dužini trajanja i vrijednosnoj orijentaciji, a najviše ih je objavljeno u emisiji “Žurnal” Prve TV – istakli su iz Media centra.

Napominju da jedino u centralnoj informativnoj emisiji TVCG nije bilo priloga van izbornog bloka koji su se odnosili na predsjedničke kandidate/kandidatkinje.

-Najviše objavljenih priloga direktno se odnosilo na presjedničkog kandidata Demokratskog fronta Andrija Mandić (47), zatim na Mila Đukanovića (28) i Jakova Milatovića (15). Najmanje objavljenih priloga se odnosilo na nezavisnog predsjedničkog kandidata Jovana Radulovića i predsjedničku kandidatkinju Socijaldemokratske partije Draginju Vuksanović Stanković – naglasili su iz Media centra.

U većini objavljenih priloga predsjednički kandidati/kandidatkinja bili su u pasivnoj poziciji, što znači da su o njima govorili drugi iz različitih perspektiva.

-Kandidat Andrija Mandić je imao aktivnu poziciju u prilozima u 9 slučajeva, dok su ostali kandidati i kandidakinja imali po jedan prilog u kojem su imali aktivnu poziciju. U najvećem broju priloga se pristrasno afirmativno govori o predsjedničkom kandidatu Demokratskog fronta Andriji Mandiću (25 priloga), a većina priloga sa takvim vrijednosnim karakteristikama objavljena je u centralnoj informativnoj emisiji Prve TV – stoji u saopštenju.

Dodaju da najviše priloga u kome se jednostrano kritički govori o predsjedničkom kandidatu odnosi se na Mila Đukanovića (12), od čega na Adria i Prva TV 11.

Iz Media centra ističu da su TV emiteri u prilozima koristili stavove i mišljenja osoba iz političkog i javnog života o predsjedničkim kandidatima i ti stavovi i mišljenja su dominantno uticali na vrijednosnu orijentaciju priloga.

-Ovo se prvenstveno odnosi na emitere Prva TV i Adria TV, što ilustruje i pregled sagovornika koji su korišćeni u prilozima koji se tiču izbora. Od 10 gostiju (“analitičara”) u centralnoj emisiji Prva TV, samo 3 nisu otvoreno agitovali za kandidata Mandića. Od 13 gostiju (“analitičara”) u centralnoj emisiji Adria TV, samo 3 nisu otvoreno agitovali za kandidata Mandića – ukazuju oni.

Monitoring izvještavanja u prvom krugu izbora pokazuje da su dvije komercijalne televizije (Prva TV i Adria TV) favorizovale predsjedničkog kandidata Andriju Mandića, što pokazuju kroz pristrasno pokrivanje njegovih predizbornih aktivnosti i protežiranjem afirmativnih stavova o njemu lično i političkoj grupaciji koja ga je kandidovala.

-U centralnim informativnim emisijama ostale tri televizije, Media centar nije otkrio primjere favorizovanja nekog od kandidata/kandidatkinje, bilo u informativnom dijelu tih emisija ili u posebnim programskim blokovima unutar njih, koji su jasno uokvireni prepoznatljivim grafičkim najavama i odjavama i izdvojeni od ostalog sadržaja. Ukoliko bude drugog kruga, Media centar će nastaviti monitoring centralnih informativnih emisija pet televizija sa nacionalnom pokrivenošću – zaključuje se u saopštenju Media centra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve