Petak, 12 Jula, 2024
Rubrika:

Begović: Poslanici što prije da izaberu VDT u punom mandatu

Nastojaću da svojim radom i zalaganjem dam pun doprinos nastavku ostvarivnaja konrketnih rezultata, rekla je nova v.d. VDT

Tatjana Begović je nova vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, odlučio je na današnjoj sjednici Tužilački savjet.

Kandidati za v.d. VDT-a koji su se prijavili na javni poziv, pravnik Milorad Marković i specijalna tužiteljka Sanja Jovićević, nijesu na prethodnoj sjednici Tužilačkog savjeta dobili potreban broj glasova.

Tatjana Begović je karijerni tužilac sa gotovo dvadeset godina rada u tužilačkoj organizaciji. Karijeru je počela u ODT-u Podgorica, a potom je napredovala u Više državno tužilaštvo u Podgorici.

U avgustu 2021. godine je izabrana za predstavnika tužilačke organizacije u Tužilačkom savjetu.

Dosadašnjoj v.d. VDT-a Maji Jovanović je konstatovan prestanak funkcije nakon dva mandata na toj poziciji.

Vlada Crne Gore u petak je povukla iz skupštinske procedure predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je traženo da mandat v.d. VDT-a traje do izbora vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu.

Važećim zakonom je predviđeno da v.d. VDT-a može obavljati tu funkciju dva puta po šest mjeseci.

Novoizabrana vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke, Tatjana Begović, nada se da će poslanici u što skorije vrijeme izabrati VDT u punom mandatu, kako bi se obezbijedio rad te institucije u punom kapacitetu. Za Begovićevu je danas glasalo sedam članova Tužilačkog savjeta, dok je uzdržan bio Stevo Muk.

Begović je nakon izbora saopštila.

“Nastojaću da svojim radom i zalaganjem dam pun doprinos nastavku ostvarivnaja konrketnih rezultata. Istovrmeno se nadam da će poslanici u Skupštini, u što skorije vrijeme, izabrati VDT u punom mandatu, kako bi se obezbijedio rad institucije u punom kapacitetu”, kazala je Begović.

Nikola Samardžić, zamjenik predsjednika Tužilačkog savjeta, ističe da je glasao za Begović, između ostalog, zato što ispunjava sve zakonom propisane uslove za obavljanje te funkcije.

“I zahvaljujući njenom dugogodišnjem radu u državno-tužilačkoj organizaciji i rezultatima ljudskim i profesionalnim kvlaitetima…”, ističe on.

S druge strane, uzdržan tokom glasanja, bio je Samardžićev kolega iz Savjeta, Stevo Muk koji je problematizovao predlog da se doskorašnja članica Savjeta izabere za vršiteljku dužnosti. I dok Samardžić poručuje da u ovom slučaju, nije ništa sporno, Muk ukazuje na zakon o državnom tužilaštvu.

“Ne može da bude biran na mjesto rukovodioca državnog tužilaštva, niti da napreduje u Više tužilaštvo za vrijeme trajanja mandata u TS. Vjerujem da je ova odluka suprotna duhu i cilju ovih odredb i zakona o državnom tužilaštvu jer su one upravo bile napisane s razlogom da se izbjegne ova situacija koja se desila danas”, kaže Muk.

Samardžić dodaje da u tome ne vidi nikakav formalno-pravni problem, zbog čega je, dodaje, i podnijeta ostavka na funkciju člana TS.

Neposredno prije sjednice na kojoj je Begovićeva određena za vršiteljku dužnosti, održana je prethodna na kojoj je konstatovana njena ostavka na mjesto člana Savjeta. Sve to, kaže Muk, suštinski ne mijenja stvar dok Begovićeva poručuje da uvažava stavove svakog člana, ali i demokratsko pravo da se s njim, ne saglasi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve