Potpredsjednik Vlade i predsjednik NKT Milutin Simović  na sastanku koji je organizovan putem video konferencije, upoznao je direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu dr Hansa Klugea i šeficu Kancelarije SZO u Crnoj Gori Minu Brajović, sa mjerama koje je Crna Gora preduzela sa ciljem zaštite javnog zdravlja u suočavanju sa COVID19.

foto gov.me

Dr Kluge je izrazio punu podršku sadržaju i dinamici sveobuhvatnih i brojnih preduzetih mjera, navedeno je u saopštenju.

Direktor Kluge je izrazio punu spremnost za proširenje saradnje i najavio da će bez odlaganja odrediti operativni tim koji će komunicirati sa našim operativnim timom i dnevno preduzimati mjere za ograničavanje širenja virusa i očuvanje života i dobrobiti građana Crne Gore.

Kluge je podsjetio na važnost mjera za detekciju, liječenje, izolaciju i praćenje kontakata kao ključnih za prekidanje lanca infekcije.

“Posebno je naglasio značaj opremljenosti bolničkih kapaciteta sa posebnim akcentom na zaštitu zdravstvenih radnika, kao vitalne karike u borbi protiv pandemije, i pohvalio blagovremenost i sadržaj mjera koje je Crna Gora preduzela. Posebno je istakao da u okolnostima pandemije kad je svaka zemlja i svaki pojedinac ugrožen – ovakvih mjera nikad nije dovoljno”.

Simović je u nastavku razgovarao o mogućnostima saradnje sa SZO u realizaciji EU podrške sa ciljem jačanja kapaciteta za odgovor na COVID19.

Kluge je u nastavku razgovora predložio da Crna Gora u saradnji sa SZO kao zemlja sa zapaženim rezultatima u suočavanju sa COVID19 pokrene regionalnu inicijativu na nivou šefova Vlada.

„Crna Gora je sa zadovoljstvom prihvatala ulogu pokretača i domaćina brojnih regionalnih inicijativa i to će rado uraditi i povodom ovoga predloga, pogotovo imajući u vidu da smo u tom pravcu već preduzeli korake“ zaključio je Simović.

Kluge je o mjerama koje je preduzela Crna Gora tvitovao 20. marta.

“>

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve