Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Svi se složili: Scena u Bući biće montažno demontažnog tipa

Prema riječima predsjednika opštine Tivat Željka Komnenovića, već od sljedeće sezone, u dogovoru sa upravom za zaštitu kulturnih dobara i ostalim relevantnim institucijama Crne Gore krenuće i u arheološka istraživanja lokaliteta budući da se pretpostavlja postojanje elemenata bivšeg srednjevjekovnog kompleksa

Predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović juče je održao sastanak sa direktoricom Uprave za zaštitu kulturnih dobara Majom Ćetković i njenim saradnicima na kojem je razgovarano o želji i volji opštine Tivat da se na prostoru atrija ljetnikovca Buća i dalje odvijaju pozorišni programi u sklopu festivala Purgatorije.

Predsjednik Komnenović je istakao da se u poslednje vrijeme njegove izjave tumače na raznorazne načine pa je pa je bio precizan i rekao da će biti i scena i Purgatorije ali u skladu sa konzervatorskim uslovima koji će izdati Uprava za zaštitu kulturnih dobara:

„Dogovoreno je da se postavi scena mobilno demontažnog tipa koja će biti sezonskog karaktera, dakle u toku ljetnjih mjeseci i koja neće narušavati, ni u kom kom smislu, djelatnosti tivatske Javne ustanove Muzej i galerija. Na tom prostoru će biti napravljen idejni projekt parternog uređenja. U prvom dijelu biće lapidarij, a u drugom dijelu, zavisno od uslova i arhitektonskih rješenja, biće postavljena scena koje će biti uklopljena u tu ambijentalnu cjelinu i to je to rješenje koje smo mi predložili, a koji je prihvatila i Uprava za zaštitu kulturnih dobara.“

Prema riječima predsjednika opštine Tivat Željka Komnenovića, već od sljedeće sezone, u dogovoru sa upravom za zaštitu kulturnih dobara i ostalim relevantnim institucijama Crne Gore krenuće i u arheološka istraživanja lokaliteta budući da se pretpostavlja postojanje elemenata bivšeg srednjevjekovnog kompleksa. Obzrom da su sastanku prisustvovali i konzervatori Gordana Ražnatović i Srđan Marlović koji rade na tom projektu, apsolutno postoje preduslovi da se sve završi do ove sezone.

Da sa konzervatorskog stanovišta nije problematično postojanje scene, a da Elaborat o revalorizaciji kulturnog dobra nije obavezujući nego radni materijal, potvrdila je direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Maja Ćetković:

„Dakle, za Upravu za zaštitu kulturnih dobara je, saglasno subjektu koji upravlja time a to je Javna ustanova Muzej i galerija, jedina stranka u postupku. Sa njima smo postigli dogovor da se scena ne ukloni trajno, da bude privremena i u vremenu i u materijalizaciji, ali da naravno i dalje živi zarad opšteg, odnosno javnog interesa cijele crnogorske javnosti i valorizacije kulturnog dobra, održivog razvoja koji nam je propisan zakonom o zaštiti kulturnih dobara.“

Novo projektno rješenje će se baviti i kapacitetom scene a na osnovu konzervatorskih uslova koje izdaje Uprava za zaštitu kulturnih dobara. Takođe, Uprava daje saglasnost na projekat. Učesnici današnjeg sastanka su i obišli lokalitet o kom su razgovarali.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve