Više osoba uhapšeno je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da su dio kriminalne organizacije koja se bavila krijumčarenjem droge, a neki od njih povezuju se sa zapljenom 5,7 tona kokaina u vodama Venecuele. Uhapšeni su Nikica Todorović, Damjan Vukašinović, Milovan Lolo Laković, Ranko Stojović, Radoje Radulović, Milica Bukilić, Jovan Ercegović, Marko Stević, Veljko Jovanović, Mario Lazović, Darko Giljača, a kao članovi kriminalne organizacije označeni su i Z. K. i Dragana Prostran (Sanja Roćen).

Sa konferencije

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je na konferenciji za novinare saopštio da je ova kriminalna grupa praćena dvije godine. Pojasnio je da su tokom ove akcije imali saradnju sa policijama zemalja na čijim teritorijama je švercovan kokain.

“Zabrinjavajuće je što su članovi grupa državljani Crne Gore. Treba istražiti o čemu se tu tačno radi. Nije zapamćeno da ima 35 kriminalnih grupa ni u većim zemljama. Vidite kako sve funkcioniše ove kriminalne organizacije sarađuju jedni sa drugima, a posljedica svega ovoga je primjena sile. Nažalost kod nas se primenjuje i prema zivotu i tijelu. Želim da se zahvalim policiji, jer policija je spriječila izvršenje nekih krivičnih djela, naš sistem je dobro uvezan. Za ovakva krivična djela u Americi je predviđena smrtna kazna. Treba da zajednički djelujemo da ovo suzbijemo”, naglasio je Katnić.

Specijalna tužiteljka Mira Samardžić iz SDT-a kazala je na pres konferenciji da je predmet oformljen prije tri godine.

“Naša policija je intenzivno sarađivala sa policijama Portugala, Švajcarske Srbije, Hrvatske… U Europolu su skupljani dokazi, a odlučivano je koji su sledeći koraci u ovom predmetu. Pripadnici kriminalne organizacije su članovi. tj. državljani Crne Gore, a ima članova iz Srbije, Hrvatske. Dokazi koji su prikupljeni ukazuju da je glavni cilj krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike. Jedan kilogram kokaina u toj zemlji je od pet do šest hiljada, dok je cijena tog kokaina u Evropi 30, 40 hiljada eura”, kazala je Samardžić.

Osumnjičeni su imali precizno određene uloge.

“Svaki pripadnik je imao svoj zadatak, brodovima su prenosene velike količine kokaina, nabavljani su pasoši. Organizatori su prema dokazima prenosili poruke, a u ovoj kriminalnoj organizaciji učestvovali su i pomorci.. Preneseno je 840 kilograma kokaina. Neću da prenosim imena, već su prenesena.. Šest lica je uhapšeno, a sedam nije dostupno. U luci Porta uhapšena su četiri pripadnika od kojih su dvije žene koje su puštene na slobodu, dok je dvoje zadržano. Jedan od pripadnika ove organizacije je učestvovao u švercu 5,5 tona kokaina na Arubi u kojoj je uhapšeno pet državljana Crne Gore. Istraga u ovom predmetu koji je u toku podrazumijeva istragu svih zemalja u kojima su vršene kriminalne aktivnosti”, navela je Samardžić.

Kriminalna grupa djelovala je na području Hrvatske, Srbije, Rusije, Austrije, Karipskih ostrva, Francuske i Portugala.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments