Sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović odredio je pritvor do 30 dana Milošu Kuliću i Radomiru Osmajiću koji su osumnjičeni da su zajedno sa Duškom Radenovićem, koji se već nalazi u Spužu, Vladimirom Račićem i Dejanom Rovčaninom, stvorili kriminalnu organizaciju koja se bavila neovlašćenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga, pišu Dnevne novine.

Račić je označen kao vođa kriminalne organizacije i u bjekstvu je kao i Rovčanin, piše ovaj dnevni list.

Oni su, prema mišljenju Specijalnog tužilaštva, organizovali prevoz 60 kilograma kokaina, vrijednog blizu pet miliona eura, na školskom brodu Jadran Mornarice Vojske Crne Gore koji je trebalo da plovi za Tursku.

U povratku bi pripadnici kriminalne grupe preuzimali od istih osoba iste količine opojne droge heroin, koju bi transportovali u Crnu Goru radi dalje prodaje. Na isti način trebalo je da bude transportovano i oružje sa teritorije Crne Gore prema Turskoj.

Pored dvojice vojnih lica Radenovića i Kulića, ostala trojica navodnih članova kriminalne organizcije i te kako su poznati policiji od ranije i to upravo zbog šverca narkotika, piše list.

Osumnjičeni Račić osuđen je u odsustvu u Srbiji na 10 i po godina zatvora kao član grupe Darka Šarića zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Njegovo ime pominjalo se i u decembru prošle godine kada je označen kao vođa kriminalne grupe koja je mjesecima organizovala transport droge, odnosno kokaina, iz brazilskih luka u zapadnu Evropu.

Račić je sa još jednim srpskim državljaninom poslove s narkoticima obavljao korišćenjem lažnih dokumenata, koji su im obezbijedili da u stranu državu uđu kao izbjeglice. Sumnja se da su oni kokain u kamionima i kontejnerima prevozili iz Južne Amerike u Evropu. Droga je navodno tovarena u Paragvaju, nakon čega je iz Brazila, preko luke Santos i Itažai, stizala na odredište u Evropu sakrivena u kafi i kirikiju.

I osumnjičeni Osmajić odavno je poznat policiji i više puta je hapšen upravo zbog šverca kokaina, on je 2012. godine uhapšen nakon što je u stanu koji je koristio u Tivtu pronađeno 100 spakovanog u 14 ručno pravljenih PVC pakovanja koja je držao u metalnoj kutiji plave boje, kao i četiri veća zamotuljka sa drogom.

Osumnjičeni Rovčanin takođe je hapšen zbog narkotika.

On je uhapšen u akciji Zelena milja zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, i pravosnažno osuđen. Prema optužnici, Rovčanin je bio organizator kriminalne organizacije koja je od 15. juna 2011. do 15. januara 2012. godine djelovala u više država.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve