Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

”Sve što je vaše: slavno dukljansko, uzvišeno zetsko i veličanstveno crnogorsko – mora bit naše; … !” (II)

Nestanak negdanje sjajne i slavne dukljanske kulture, gubitak je - za sve nas postojbnike Crne Gore (starośedioce, iskonske Crnogorce i Crnogorke - pripadnike sve tri ovdašnje vjere) - ravan gubitku aleksandrijske biblioteke za cijelo čovječanstvo!

Piše: Miodrag Draga Blažo'a BAJKOVIĆ – iz Građanah (svrh Oberah), Riječka nahija – atar Cetinja

Miroslavlje jevanđelje (iluminirani kodeks – rukopisna knjiga) je napisano 1180-ih godina i: predstavlja vrijedno djelo evropske i svjetske kulture, izuzetno je značajno za južnoslavensku/slovjensku kulturu, i od ogromnoga je značaja za našu dukljansku, tj. crnogorsku kulturu!

Dakle, stvoreno je u desetljeću kad je Stefan Nemanja (zlikovac, zlotvor i krvnik naših predaka Dukljana), od 1183. do 1186. godine, na krvavi i vandalski način svukoliku zemlju dukljansku pretvorio doslovice u prah i pepeo, oburdavši svakoji njezin krš s krša, i sve u živi plam uždio i ognjem izgorio – liše Kotora grada koji mu se blagovremeno predao.

Pomeđu ostaloga uništio je: svakoji ovdašnji skriptorij, svakoju biblioteku našijeh predaka Dukljana, i sve dukljanske spomenike pisane latinskijem pismom !!!

Nestanak negdanje sjajne i slavne dukljanske kulture, gubitak je – za sve nas postojbnike Crne Gore (starośedioce, iskonske Crnogorce i Crnogorke – pripadnike sve tri ovdašnje vjere) – ravan gubitku aleksandrijske biblioteke za cijelo čovječanstvo!

_______________________

Mimogred (V)

Jasno, u postojbnike Crne Gore, koje ova strašna činjenica zbiljski pogađa – ne spada onaj dio izbjeglica-uteklica iz 90-ih, imaoca crnogorskoga pasaporta (litijaških vucarala): kojima korijeni nijesu odolen, tj. koji ne vode porijeklo iz Crne Gore, i koji (što je najvažnije) – ne poštuju ovu svetu (za njih kakvi su preuzvišenu) zemlju, i njezinu veličanstvenu tradiciju (koje dostojni nijesu).

Takvijeh je, zahvaljujući našoj maloumnosti, i na našu velju žalost – na desetine i desetine tisućah!

_______________________

Humski knez Miroslav, koji je naručio njegovo pisanje, bio je (bajagi) stariji brat Stefana Nemanje.

Mala je vjerovatnoća da je tako.

Miroslavu je otac Zavida, dok Stefan Nemanja (od: nema-de-ima-nja) teke treba da dobije oca (da mu se otac prida).

Naime, srpski povjesničari dan-danji nijesu utanačili (nijesu se konačno složili): ko mu je bio ”ćale” (kako mu se zva’)?!

Uglavnom, ko gođ da je Nemanji ”ćale” bio – taj je insan ka’ izbjeglica-uteklica, u doba dukljanskoga kralja Vladimira II Vojislavljevića (1103-1114), glavom bez obzira (oko 1110. godine) strka’ iz Raške u Duklju.

(Uljudno dajem prijedlog zainteresovanim gospođama i gospodi među vama čitaocima da, ukoliko imate vremena, volje i skoposti – izvolite pročitati tri nastavka mojega teksta o Stefanu Nemanji, objavljenoga na portalu Aktuelno – februara 2021.)

Miroslavljevo jevanđelje je nastalo u Duklji.

Lokacije pisanja teksta i njegovoga iluminiranja, veže za neki od benediktinskih skriptorija na Crnogorskom primorju, pri čemu se misli na kotorske umjetničke krugove.

Na takvo mišljenje, između ostaloga, upućuje i više primorskih elemenata u leksici jevanđeljskih tekstova.

Napisano je pravopisom zetsko-humske redakcije, i ustavnom ćirilicom kakvom je pisano u Duklji, Dubrovniku, srednjoj Dalmaciji i dijelu Bosne.

Od 181 lista (362 strane – na kojima je 296 ukrasnih minijatura), samo potonja 3 lista su napisana raškom redakcijom (u Bijelom Polju).

Ovi ukrasi-sličice, koje iluminisa ovdašnji dijak Grigorije – pripadaju dukljanskoj umjetnosti, ka’ dijelu širega korpusa romanske umjetnosti, tj. ornamentalnoga stila – sa karakteristikama i nordijske minijature.

_______________________

Mimogred (VI) – posebice važno!

Od I stoljeća nove ere do X stoljeća – na prostoru Duklje pisalo se latinicom (oko 900 godina)!

Tokom druge polovice X i prve polovice XI stoljeća (period od približno 100 godina) – državna korespodencija (primjerice: sa Vizantijom) bila je ćirilična (pečat arhonta Petra), a crkovna (primjerice: sa Rimom, tj. Vatikanom) latinična.

Od cca 1050. godine do cca 1200. – apsolutno (i svakojako) dominira latinica.

Počev od približno 1200. godine (u doba okupacije Nemanjića, koja potraja dugačkijeh 174 godine (1186-1360)) – prevlast postepeno preuzima ćirilica.

Od oko 1350. godine, pa do malo iza Drugoga rata u Crnoj Gori (uzimajući u obzir gro prostora današnje Crne Gore) – pisano je ćirilicom (oko 600 godina).

Tokom druge polovice XX stoljeća – ćirilica i latinica su ravnopravne.

U prvijeh 20 godina XXI stoljeća – u praksi latinica ”nadgornjava” ćirilicu.

U doba srbočetničko-klerofašističko-litijaškouličarsko-otpadničkonamjesničko-protivucrnogorske mračne i primitivne Vlade CG, tačnije – Vlade tkz. SPC (decembar 2020. – proljeće 2022.) alaburde i na bahato-barbarsko-banditski način nametali i nametnuli su nam ćirilicu.

(Molim, samo pomislite na onu sprdnju, ruglo i zastiđe po ”sajt”-ovah bivše Vlade CG; ćiriličnu varijantu CEDIS-a etc, etc, etc! Da ne propuštim: na dvornjem izgledu titogradske gimnazije, poviše ulaznih vrata i desno od njih, obije table su (Bog ve pita od kad) ćirilične; eto tako se na ”ravnopravnijema” pismima edukuju naši budući intelektualci za ”evropsko doba Crne Gore”. Ne bi bilo rđavo da se ovijem detaljom (i njemu na ‘iljade podobnima od Pljevalja do Ulcinja i od Rožaja do Igala), teke lakom pozabavi – nekoje fino i ljucko momčece iz nekojega junačkoga bratstva ili, nekoja fina i poštena đojka iz nekoje čuvene kuće, znači – naši rabotnici u sadanjoj Vladi CG (tj. njezinim institucijama)! Ova sad ovako bljutavo pomiješana Vlada, bljutavo će postupati u svemu – pa i po ovom pitanju, posebice imajući vidu ko hudo vodi crnogorsko, tačnije – srpsko obrazovanje u Crnoj Gori.)

Glede hronološki navedenoga rabljenja latinice i ćirilice na prostoru Duklje – Zete – Crne Gore, želim naglasiti da to učinjeh sporad ovdašnje neznavene i zlonamjerne, i znavene a zlonamjerne srbočetničko-klerofašističke družine, koja je onako ostrašćeno alergična na latinicu – pa počesto ulaže zborit: da je ćirilica naše najstarije i jedino tradicionalno pismo.

E, pa – tizi veljizi ”stručnjaci” treba da znadu: nit’ je ćirilica najstarije pismo na prostoru današnje Crne Gore, nit’ je (od Hrista na ovamo) najduže rabljena na prostoru našega dijela negdanje Dalmacije, potom Prevalitane, a zatijem Duklje – Zete – Crne Gore.

Ako pritom još ne zaboravimo (činjenicu koja slijedi nikako i nikad ne smijemo sebi dozvoliti da zaboravu prepuštimo): da imamo skoro 4 puta više krvi našijeh predaka romanizovanih Ilira, no što imamo krvi dukljanskih Slavena ili Slovjena, što znači – da su naši direktni većinski preci rabili latinsko pismo ili latinicu stotinama godina prije dolaska Slavena/Slovjena (što se zbilo poslije 602., a tokom prvijeh 20-ak godina VII stoljeća)!

Matematika je neumoljivo čudo, pa pogledajmo što u ovom slučaju ona veli.

Od stvaranja antičkoga grada Doclea minulo je 1970-ak godina (zaokružimo njegovo osnivanje na polovicu I stoljeća, tj. približno na 50-u godinu nove ere – što je sasma blizu istini, a olakšava nam računicu).

Naime, sa sigurnošću možemo reći da je to trenutak koji se smatra začetkom intenzivnoga rabljenja latiničnoga pisma na prostoru naše domovine.

Ozgor hronološki navedeni podaci zbore – da su naši preci:

  • rabili isključivo latinicu tokom 1050 godinah (3 x 350);
  • rabili isključivo ćirilicu tokom 700 godinah (2 x 350),

dok su ova dva pisma paralelno i ravnopravno rabili preostalijeh 220 godinah.

Očito je, morali bismo još 350 godina rabiti samo ćirilicu da sustignemo vremenski period od 1050 godina koji važi za latinicu (da se izjednači taj rezultat)!

Konac računa.

_______________________

Kako se nenadano odlučih da napišem i treći dio štiva, a imajući u vidu da je ovđe tema njezina visost KNJIGA, za ovi put još i ovo:

Liše svega ostaloga iz crnogorske kulture, naši preci Dukljani-Zećani-Crnogorci – davno stvoriše tri veličanstvena djela:

  • SCLAVORUM REGNUM (nastanak se datuje u 80-e godine XII stoljeća – ovakav stav je prisutan kod ogromne višine naučnika; lično sam neuporedivo skloniji vjerovati Dr Dominiku Mandiću i njegovoj naučnoj, sveobuhvatno i potanko dokumentovanoj tvrdnji da je u pitanju period 1149-1153; znači – u doba zadnje dvije godine vladavine kneza Radoslava (1146-1151), sina potonjega (devetoga) kralja iz dinastije Vojislavljević – kralja Gradihne (1135-1146), ili neposredno poslije njegove smrti 1151.);
  • MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE (80-ih godina XII stoljeća);
  • OKTOIH (1494.),

koje Srbalji, stručnjaci za lažno prisvajanje iliti drsko lopužanje – pečobrazno proglasiše njihovim đelima!

S T R A H O T A !

Umjesto zaključka, u figurativnom smislu njezinoga sadržaja –  slijedi pitalica:

ZABOGA MILOGA, DA NEĆE, IPAK – CENTRALNOBALKANSKOM, IAKO VEĆ DOBRO NARILJANOM I NA SILU PRETILOM, A I DALJE GLADNOM I NEZAJAŽLJIVOM, GENETSKI I MORALNO ZNAMENITO PISANOM (ŠARGASTOM-ŠARENOM) MAČKU – BIT PREMLOGO BAŠ SVE OVE TRI VELJE GOVEĐE GLAVE SA DUKLJANSKO-ZETSKO-CRNOGORSKOGA KOMADA MEDITERANA ?!?

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Orahovo
09.07.2022-08:57 08:57

Rovca, nikako da uslišiš moje upozorenje. Kako veliš da ste Rovčani mahom potomci Nemanjića, moraš znati da vam nije dobro da se između sebe ženite. To vam nije zdravo. Naučno je dokazano. Za 800 godina kod vas se rodilo, i danas je neminivno da se rodi poneki kreten. Druga je stvar što je to “porijeklo” priča za malu đecu od strane neodgovornih roditelja.To je laž.

Orahovo
09.07.2022-09:24 09:24

Rovca, nikako da uslišiš moje dobronamjerno upozorenje. Kako veliš da ste Rovčani mahom potomci Nemanjića, moraš znati da vam nije dobro da se između sebe ženite. To vam nije zdravo. Naučno je dokazano. Za 800 godina kod vas se rodilo, i danas je neminivno da se rodi poneki mali i veliki kreten. Druga je stvar što je to “porijeklo” priča za malu đecu od strane neodgovornih roditelja.To je jadna laž !!!

BobZeković
09.07.2022-10:13 10:13

Gospodine Miodrag Draga Blažo'a BAJKOVIĆ, što o jadu zabavi ove veljesrblje. Ne vade glavu iz raznijeh i brojnijeh riječnika. UZALUD1. Ne razumiju ni u riječnike što piše. Glava im j došla ka bronzin. Jedino što su ikopčali da je CRNOGORSKI JEZIK prebogat,, slikovit i prelijep i da CNORNOGORSKI JEZIK STVARNO NIJE SRPSKI.

RIR
10.07.2022-14:25 14:25

gosp.Bajkovicu ,rado čitam vaše tekstove ,međutim juce sam potpuno bio van koncetracije /zbog tkzv .TU/ Čitajuci vase i cijenjenog Ž.Andrijasevica ,skraceni tekst iz vremena Duklje —moram priznati da bi morao mozda vise puta da čitam /ka što je preporuka za čuveni BLAGOŠ/—da izvini ponovo cijenjeni Ž.A. —-Vaš tekst o periodu duklje širi kontekst me odusevio /iako ste arh./ možda sto je šire obuhvatan i obiluje slikovitim činjenicama tog perioda…nije mi poenta da upoređujem istoričara /sjajnog /ALI…slučajno su se poklopila oba teksta koji obuhvataju taj period…SVAKA ČAST gosp.Bajkovicu ! kakve tek tekstove i istraživanje očekujemo kad odete u penziju /fotografija ukazuje… Pročitaj više »

RIR
10.07.2022-15:38 15:38

PS.
…neznam koliko vam je poznato da je zvani ĐEDO kupio jednu staru kucu nedaleko od tvrđave na sastavke Morače i Ribnice —-i to “normalno “ postoje obilježja da se tu rodio Nemanja tu je i sva ikonografija napravljena IAKO to niđe nije utemeljeno nema ama baš nikakvih dokaza /o tome je lijepo pisao Danilo Burzan -novinar /
Kod kraljeva postoji toponim Ribnica —veliko naselje blizu grada ali NE ovđe kažu rodio se…
prekrajanja koliko ih je volja…!

Scepan
15.07.2022-09:49 09:49

Onizi okupatori arivaju i pasaju mimogred bestragajući slavnju povjesnicu negdašnjieh posbojbnika.