Prema podacima Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Podgorica, u glavnom gradu je MMR-om nevakcinisano svako treće dijete uzrasta do tri godine (31,5 odsto), što je znatno veći obuhvat nego prije tri godine, piše Dan.

Iz Doma zdravlja Podgorica Danu je nedavno saopšteno da je u pedijatrijskoj službi Doma zdravlja Podgorica, proteklih godinu dana MMR vakcinom vakcinisano preko pet hiljada mališana.

Na drugoj strani, prema poslednjim podacima Uprave za inspekcijske poslove, Zdravstveno sanitarna inspekcija je u 2018. godini podnijela 40 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka u Podgorici, jednog u Nikšiću, 24 u Beranama, tri u Ulcinju.

Povećan je obuhvat vakcinisane djece u Crnoj Gori.

“U oktobru 2016. godine obuhvat vakcinisane djece u Crnoj Gori iznosio je 46 odsto, a godinu kasni je 56 odsto (oktobar 2017). Kontinuirano se sprovode pozitivne medijske kampanje, radi na terenu i razgovara sa roditeljima, organizuju vanredne vakcinacije, sprovode dodatne imunizacije u rizičnim, teško dostupnim i mobilnim populacijama. Povećan obuhvat vakcinisane djece za 2018. godinu iznosi preko 84 odsto”, navode iz Ministarstva zdravlja.

Iz Doma zdravlja Podgorica kažu da su zahvaljujući nesebičnom angažmanu pedijatara, koji su roditeljima predočili koliki je značaj vakcinacije i da jedino redovnom vakcinacijom štitimo našu djecu od bolesti, uspjeli su da obuhvat vakcinacije sa 16 odsto, koliki je bio 2016. godine, početkom ove godine povećaju na 68,5 posto.

“Organizovane su redovne i vanredne vakcinacije, a odziv roditelja je iz mjeseca u mjesec bio sve veći, tako da je obuhvat imunizacije rastao u kontinuitetu, pa i u periodu kada je region i Evropu zahvatila epidemija morbila. Analiza koju je početkom januara ove godine uradio Dom zdravlja Podgorica pokazala je da je procenat vakcinisane djece po svim godištima porastao. Tako je vakcinu primilo 93,6 odsto djece rođene 2013. godine, 90,3 djece rođene 2014. godine, 84 djece rođene 2015. godine, dok je 68,5 procenta vakcinisanih mališana rođenih 2016. godine”, ističu iz Doma zdravlja.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve