Generalni direktor RTCG Božidar Šundić odgovorio je na tvrdnje generalnog sekretara Međunarodne i Evropske federacije novinara Antonia Belangera da je disciplinski postupak koji je iniciran protiv dvoje novinara Javnog servisa “čin zastrašivanja i cenzure”.

foto rtcg.me

Odgovor generalnog direktora RTCG Božidara Šundića

“Poštovani gospodine Belanger,

Neprijatno smo iznenađeni tvrdnjom Međunarodne i Evropske federacije novinara da je disciplinski postupak koji je iniciran protiv dvoje novinara Javnog servisa “čin zastrašivanja i cenzure”.

Disciplinski postupak protiv Nevenke Ćirović i Zorana Lekovića nije pokrenut, kako tvrdite, “zbog izražavanja mišljenja” – postupak je iniciran od strane autorki filma. One žele da zaštite svoj profesionalni i moralni integritet koji su, Ćirović i Leković, pokušali da problematizuju u javnosti i na društvenim mrežama.

Vjerujem da ste nehotično, Vašim reagovanjem, postali dio hajke, često i najprimitivnijeg sadržaja, kojoj su, još uvijek, izložene autorke dokumentarnog filma “Svjedok Božije ljubavi”. U pozadini te hajke je pravdanje zločina u Srebrenici, veličanje ratnih zločinaca i pravdanje govora mržnje crkvenih velikodostojnika, kao i negiranje vjerskog, nacionalnog i državnog identiteta Crne Gore i Crnogoraca.

Bilo bi logično da ste, budući da pokrivate tako visoko i odgovorno mjesto, prije oglašavanja pogledali film i objektivno se informisali o pravnom aspektu slučaja. Nažalost, plašimo se da ste svoj sud donijeli na osnovu tendencioznih poluinformacija i ocjena kolega koji učestvuju u hajci. No, vjerujući u Vašu zainteresovanost da, makar i naknadno, čujete i drugu stranu, šaljemo Vam link za dokumentarni film “ Svjedok Božije ljubavi” s prevodom na engleski jezik i članove Kolektivnog ugovora koji regulišu konkretan slučaj, a na osnovu kojih je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.

Sa željom da korektno sarađujemo i spremnošću da odgovorim na svako Vaše dodatno interesovanje u vezi s ovim ili bilo kojim drugim pitanjem, srdačno Vas pozdravljam”.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments