U Crnoj Gori samo jedno kupalište od 2002. godine nije nikada išlo na javni konkurs za zakup! Riječ je o plaži Ploče jednoj od najatraktivnijih na crnogorskom primorju. Plažom upravlja Nebojša Carević, brat gradonačelnika Budve Marka Carevića. Vjerovatno se mnogi pitaju kako je moguće da se kupalište ne oglašava na javnom konkursu nakon svake godine, s obzirom da je prethodni zakon o morskom dobru predviđao raspisivanje tendera za zakup na godinu, dok je oprije dvije godine taj rok produžen na pet godina. Sve to nikada nije važilo za Careviće. Oni su jači od zakona, ali u tome su imali pomagače, a logično je posumnjati da imaju podršku funkcionera u Upravnom odboru JP “Morsko dobro”.

Marko Carević

Podsjetimo, Upravni odbor Morskog dobra prošle godine je mjesecima razmatrao dilemu da li da se objavi teneder za zakup plaže Ploče, ali je na kraju odlučeno da Carevići upravljaju tim kupalištem i dalje. Tender i sprovođenje zakona očito će čekati neka druga vremena i vjerovatno druge ljude u upravi Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom. Za laike, plaža prema propisima spada u državnu imovinu i one ne mogu imati vlasnika.

Plaža Ploče

Podsjećamo, prošle godine iako je zakup za plažu Ploče istekao, većina članova Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom predložila je da se to popularno kupalište mimo tendera, dodijeli Carevićima. Članovi Upravnog odbora koju su na taj način stali otvoreno na stranu Carevića su Dževdet Cakuli, Zoran TomićSaša RadovićBranko Marinović i Maja Mijušković. Sve njih su u Upravni odbor delegirali državni organi da bi branili interese države. Međutim, postavlja se pitanje da li su oni ovakvim ponašanjem čuvali državu i njen interes ili su pomagali Careviću?

Dževdet Cakuli
Zoran Tomić
Marinović
Saša Radović
Mijušković
Rad bez papira
Osim sporne odluke da se plaža Ploče dodijeli Carevićima mimo tendera, prošle godine uoči početka ljetnje sezone događale su se nove nepravilnosti. Podsjetimo, nadležna Inspekcija je u maju 2019. godine utvrdila da je dosadašnji zakupac Nebojša Carević, brat aktuelnog predsjednika opštine Budva, već postavio plažni mobilijar, te stavio u funkciju ugostiteljski objekat na plaži, iako mu je istekao ugovor o zakupu.  Inspektori su obilazili plažu Ploče 7. i 8. maja 2019. godine i utvrdili niz nepravilnosti, o čemu su sačinili i službenu zabilješku.

Konstatovano je da Carević ne izvodi građeninske radove na plaži, ali da je podnio inicijativu da mu se odobri sanacija oštećenja na jednom dijelu plaže. Takođe, inspektori su prvog dana utvrdili i da je otvoren ugostiteljski objekat, zajedno sa terasom, te da je na dijelu plaže već postavljen plažni mobilijar.

Carević u svom prirodnom ambijentu

Na licu mjesta je konstatovano i da dosadašnji zakupac nema ugovor o korišćenju kupališta, te da novi tender još uvijek nije raspisan. Gotovo identična situacija se dogodila i dan kasnije (8.maj), kada su inspektori ponovo posjetili plažu Ploče. Oni su ponovo utvrdili da je ugostiteljski objekat u funkciji, kao i da su postavljene ležaljke i suncobrani na dijelu plaže iako je prethodni ugovor o zakupu plaže istekao.

Od tada se očekuje se da reaguje Specijalno tužilaštvo koje bi „po grčkom pravu“ moglo da presječe cijelu stvar i utvrdi o čemu se radi!Da li je riječ o korupciji ili se državnom imovinom može upravljati mimo propisane procedure?  Nije jasno zašto za sva kupališta i zakupce plaža u Crnoj Gori važe jedni propisi, dok za plažu „Ploče“ se želi primijeniti nešto što nije propisanom zakonima i procedurom.

Da li samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” štiti svog saborca Bata Carevića?

Hronologija

Čitava saga oko plaže Ploče seže još u 2002. godinu kada Carević po prvi put zakupljuje pomenutu plažu. Dvije godine kasnije dobija i građevinsku dozvolu i ulaže nepunih 100.000 u adaptaciju plaže,

Do 2006. godine upravlja plažom, a državi je inkasirao svega 1.000 eura za zakup. Iste godine, Carević podnosi zahtjev za aneksom ugovora, kojim bi mu bilo omogućeno da na osnovu investicija u plažu, dobije produženje zakupa, ali ne duže od 12 godina.

Aneks četiri godine nije potpisan, ali bez obzira na tu činjenicu Carević je nesmetano upravljao plažom. Tokom 2010. podnosi zahtjev za aneksom, koji se napokon potpisuje.

Nakon toga Carević traži da mu se procijene ulaganja na plaži Ploče, ističući da su ona višemilionska te da bi zbog toga Morsko dobro po automatizmu moralo da mu produži ugovor o zakupu na 30 godina. Morsko dobro je odbilo taj predlog pa je slučaj završio na sudu. Viši sud presudio je u korist Morskog dobra. Uslijedila je tužba Carevića i Osnovni sud u Kotoru 2016. godine uvedi privremenu mjeru kojom Morsko dobro nije moglo da raspiše novi tender, ali ni da ne dozvoli Careviću da nastavi sa upravljanjem plažom. Privremena mjera ostaje na snazi tri godine, tokom kojih Carević Morskom dobru plaća ukupno 50.000 eura za zakup.

Međutim, novi problemi nastaju početkom 2019. godine kada je istekla privremena mjera, a Morsko dobro napokon dobilo mogućnost da na tender, poslije 12 godina, ponudi ovu plažu. Tek sredinom aprila, kada su već uveliko druge plaže zakupljene putem tendera, razmatran je način davanja u zakup i plaže Ploče. Zanimljivo, Upravni odbor nije donio odluku već je zatražio do crnogorskih sudova da im protumače sporna pitanja vezana za davanje plaže Ploče na tender.

U nastavku video sa Fejsbuk stranice Crna Gora Transparetno o aferama Carevića.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve