Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

Sudiće se ponovo, prihvaćena žalba tužilaštva: Ukinuta presuda Daliboru Nikoliću za ubistvo trudne supruge

Iz Apelacionog suda je saopšteno da je uvažio žalbu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Tom presudom optuženi Dalibor Nikolić oglašen je krivim za krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina

Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu Daliboru Nikoliću koji je optužen za ubistvo trudne supruge Baranke Zumrite Nerde (27) u januaru 2022. godine. Iz Apelacionog suda je saopšteno da je uvažio žalbu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Tom presudom optuženi Dalibor Nikolić oglašen je krivim za krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.

“Više državno tužilaštvo je izjavilo žalbu protiv navedene presude sa predlogom da Apelacioni sud Crne Gore ukine prvostepenu presudu i predmet vrati tom sudu na ponovni postupak i odlučivanje. Branilac okrivljenog je podnio odgovor na žalbu u kojem je predložio da se žalba odbije kao neosnovana i potvrdi presuda Višeg suda u Podgorici”, kaže se u saopštenju Apelacionog suda.

Prema ocjeni Apelacionog suda Crne Gore, prvostepeni sud je time što je optuženog Nikolića, kome je optužnicom stavljeno na teret krivično djelo teško ubistvo, oglasio krivim za krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, prekoračio optužbu, jer je izmijenio odlučne činjenice koje su bile obuhvaćene činjeničnim opisom djela iz optužnice (teško ubistvo) kako bi činjenični opis krivičnog djela upodobio sa onom pravnom kvalifikacijom koju je smatrao pravilnom (nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici), što predstavlja bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

“To je razlog zbog kojeg se prvostepena presuda nije mogla ispitati, već je morala biti ukinuta i predmet biti vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Optuženom Nikoliću produžen je pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i iz razloga što mu je optužnicom stavljeno na teret krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora od najmanje 10 godina i koje je naročito teško zbog načina izvršenja”, zaključeno je u saopštenju Apelacionog suda.

Više državno tužilaštvo u završnoj riječi zatražilo od suda maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina za Nikolića, za svirepo ubistvo.

Prvostepenom presudom je navedeno da Nikolić nije mogao biti optužen za krivično djelo teško ubistvo, jer nije moglo biti utvrđeno da je postojao umišljaj.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Dalibor Nikolić počinio svirepo ubistvo trudne nevjenčane supruge Zumrite Nerde (27). Ona je od posljedica lakih i teških tjelesnih povreda, koje joj je Nikolić nanio tokom 15. i 16. januara 2022. godine, preminula 21. januara u Kliničkom centru Crne Gore.

Nikolić je, prema navodima iz optužnice, tokom 15. i 16. januara 2022. prošle godine osam sati tukao svoju nevjenčanu suprugu. On je od 22 sata do šest sati narednog dana tukao trudnu suprugu nakon svađe dok se troje njihove maloljetne djece (od deset, osam i četiri godine) nalazilo u porodičnoj kući. Nakon osam sati batinjanja Zumrita je ležala u krevetu i nije se odazvala na nekoliko poziva Nikolića da im skuva kafu. Nešto kasnije je ipak došla do kuhinje i ponudila da ona skuva kafu, što je razbjesnilo Nikolića.

Nakon što se nije sklonila, kako joj je rekao, Nikolić je suprugu udario pesnicom u dio lica ispod desnog oka. Zumrita je od ovog udarca izgubila svijest usljed izliva krvi u mozak i pala na tlo. Došlo je do posljedičnog naglog prekomjernog savijanja glave unazad i kidanja mostnih vena, a potom nakupljanja krvi u prostor između tvrde i meke moždane ovojnice i pritiska izlivenom krvlju na mozak, navodilo se u optužnici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve