Petak, 3 Decembra, 2021
Rubrika:

Stupić: Dalje ruke od Svetog Save

Kaže da Uprava za inspekcijske poslove nije odreagovala u tom, očiglednom političkom djelovanju i kršenju Zakona, niti je tražila razrješenje tadašnjih direktora i podjseća da ni nevladina organizacija CGO tada nije tražila razrješenje tadašnjih direktora

Iznenađena sam rješenjem i naredbom koju je prosvjetna inspekcija uputila Gimnaziji u Kotoru, jer sam smatrala, ipak, da je prosvjetna inspekcija dovoljno kompetentna da zna šta je sadržaj obrazovno – vaspitnih programa i šta je istorijat jezika i pismenosti kod Južnih Slovena, a posebno šta su Ustavom zagarantovana ljudska prava na slobodu obrazovanja, mišljena, navodi u reagovanju Slavica Stupić, v.d. direktorice Gimnazije Kotor.

“Kao v.d. rukovodioca JU Gimnazija Kotor, smatram da rezultati ispitnog postupka apsolutno ne oslikavaju realno činjenično stanje, u smislu da čl. 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju nije povrijeđen, jer se ne radi o religijskom djelovanju, već o uramljenom posteru, tj.kopiji prikaza lika Rastka Nemanjića, odnosno monaški Save Nemanjića, koji se pored mnogih drugih uramljenih slika književnika i prosvetitelja nalazi u učionicama za CSBH jezik i književnost, potpuno u kontekstu kao sastavni dio edukativnog materijala vezanog za izvođenje javnovažećeg obaveznog i izbornog dijela obrazovnog programa za predmet CSBH jezik i književnost”.

Stupić

Ona podsjeća da se u sklopu tog programa u prvom razredu Gimnazije, kao i svim smjerovima srednjoškolskog obrazovanja, obrađuju se žitija kao glavna književna vrsta u okviru srednjovjekovne književnosti, tako da se kao dio izbornog programa čita odlomak iz „Žitija Sv. Simeona“, a koje je napisao Sava Nemanjić. Sava Nemajić, se osim toga, mora pomenuti i u dijelu priče o istoriji književnog jezika, bez koje se ne može doći do prosvetiteljstva, ni Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića.

“Postupak UIP i inspektorke Dijane Magdelinić, direktno navodi na sumnju da se među prosvjetnim inspektorima i njihovim nadređenim nalaze nestručni ljudi, koji nisu proveli dovoljan broj godina predavajući u učionici, jer zanemaruju bitne stvari u obrazovanju, a potenciraju one koje decenijama unazad nikome nisu smetale. Ni učenicima, ni roditeljima, čak ni političarima bivšeg režima, te apelujem na nadležne da preispitaju ko su ljudi koji sjede u Prosvjetnoj inspekciji i Upravi za inspekcijske poslove”, apeluje Stupić.

“Ako je slika prvog prosvetitelja na ovim prostorima i osnivača brojnih škola, po kome su škole i slavile svoju slavu, religijsko djelovanje, upitala bih inspektorku i njene nadređene da li direktorice koje u školu dolaze u hidžabu, odjeći koju im vjera propisuje, da li je to religijsko djelovanje ili nešto drugo? Nemam ništa protiv vjerskih sloboda, naprotiv, ali u tom kontekstu, moliću, dalje ruke od Sv. Save”, kaže Stupić.

Podseća Upravu za inspekcijske poslove da se u aprilu 2018. u fiskulturnoj sali Gimnazije Kotor, koju dijele zajedno sa Srednjom pomorskom školom, koja se nalazi u istoj zgradi, u toku predizborne kampanje za predsjednika države, održao završni miting Demokratske partije socijalista uz prisustvo mnogobrojnih istaknutih funkcionera te stranke, kao i samog predsjednika te partije, te da je ista nevladina organizacija koja je sada uputila inicijativu, a to je Centar za građansko obrazovanje, reagovala i povodom tog konkretnog političkog djelovanja, zbog kojeg su učenici škole tri dana bili uskraćeni za časove fizičkog vaspitanja, jer se postavljala bina u Sali.

Kaže da Uprava za inspekcijske poslove nije odreagovala u tom, očiglednom političkom djelovanju i kršenju Zakona, niti je tražila razrješenje tadašnjih direktora i podjseća da ni nevladina organizacija CGO tada nije tražila razrješenje tadašnjih direktora.

“Na kraju, mogu samo da izjavim da ću kao novopostavljena vršiteljka dužnosti direktorice, časno i dosljedno štititi Ustav Crne Gore i njime zagarantovana prava, Zakone ove države i pravo svih na obrazovanje, bez izuzetka, te stoga i javno poručujem da se moj stav nije promijenio, pa, kao što sam i ranije rekla, sliku Svetog Save neću pomjeriti ni za milimetar.

Na naredbu Prosvjetne inspekcije uložiću žalbu nadležnom Ministarstu, a slika će ostati gdje je i bila sve ovo vrijeme, punih 38 godina”, poručuje direktorica kotorske Gimnazije.

Najnovije

Završen Samit CEI u Budvi: Potvrđena posvećenost misiji Centralno-evropske inicijative

U Budvi je završen dvodnevni Samit predsjednika vlada zemalja članica Centralno-evropske inicijative, čiji je domaćin bio premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, a čime je...

Kašćelan: Programi podrške osobama starije dobi uvijek će imati podršku Prijestonice

Prijestonica Cetinje predložiće Crvenom krstu Crne Gore da ugovor o saradnji na sprovođenju programa ,,Pomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom“ bude...

Vujošević: Stanje neće biti dobro bez 90 odsto vankcinisanih

Epidemiolog u penziji Novica Vujošević kazao je stanje neće biti dobro dok se ne vakciniše najmanje 90 odsto ukupnog stanovništva Crne Gore. Drugu dozu vakcine...

Proslava: Atletiko Mineiro šampion Brazila poslije pola vijeka

Fudbaleri Atletiko Mineira osvojili su titulu prvaka Brazila poslije pola vijeka. Pobjedom protiv Baije 3:2 osigurali su prvo mjesto na kraju sezone. Još tri kola su...

Karl Nehamer jednoglasno izabran za novog kancelara Austrije

Nakon što su se Sebastijan Kurc i Gernot Blumel povukli sa svoji funkcija, u Narodnoj partiji su neminovne promjene, a jednoglasno je odlučeno da...

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
GRAĐANSKI
16.10.2021-15:59 15:59

Tkz. Sveti Sava (ili Savo) je tandarabroć od sveca. Tkz. Sveti Savo je maja 1220. godine proklet od ohridskog arhiepiskopa Dimitrija Homatijana. Tkz. Sveti Savatije se nije ogradio ili distancira’ od neviđenih zločina svojega tate Stefana Nemanje, zlikovca poviše zlikovaca, no ga je čak, onako Nemanjinih okrvavljenijeh rukah – zamonašio i proglasio za sveca! Takav tkz. Sveti Sava nije hrišćanin!

džudović
16.10.2021-20:48 20:48

Ovo o 38 godina je čista laž. Na mjestu grba iznad table je bila Titova slika. Sava nije mogao biti pored njega. Sad Sava dominira nad grbom Države. To je svetosavska poruka Crnoj Gori.