Studentski parlament Univerziteta Crne Gore kao krovna studentska institucija državnog Univerziteta podržaće studente u inicijativi da se produži rok za završetak drugog nivoa studija koji je postojao u prethodnom modelu studiranja i koji je trajao jednu studijsku godinu.

Ilustracija

Studenti su juče poslali dopis ministru prosvjete Damiru Šehoviću kojim traže produžetak za upis specijalističkih studija na dvije godine, kao i produženje roka generacijama prije bolonjskog sistema.

Iz Studentskog parlamenta podsjećaju da su, još prošle godine, a uzimajući u obzir i posljednju urgenciju, u četiri navrata putem dopisa i sastanaka, iznijeli stav da bi trebalo produžiti rok za studije po starom sistemu i o tome upoznala nadležne državne institucije.

“Ovom inicijativom želimo da obezbijedimo mogućnost studentima koji su upisali studije po starom sistemu, da dobiju priliku da završe drugi nivo studija u trajanju od jedne akademske godine, a kako je to bilo definisano u trenutku kada su upisivali fakultet. Kao dodatni razlog zbog kojeg zahtjev studenata smatramo opravdanim, navodimo činjenicu da zakonski okvir još nije u potpunosti usklađen sa novim modelom studiranja, a na čemu takođe, insistiramo kao krovna studentska organizacija UCG”, tvrde oni.

SPUCG uvijek je, kako ističu, na strani studenata i zaštiti njihovih prava, pa će tako biti i ovog puta u uvjerenju da studenti s pravom iznose zahtjev da završe studije po modelu i dužini trajanja drugog nivoa studija, koji su važili u vrijeme njihovog upisa na fakultet, odnosno primjene prethodnog Zakona o visokom obrazovanju.

“Dodatni argument za upućivanje ove inicijative ka nadležnim institucijama biće i potpisi studenata koje će Studentski parlament UCG prikupljati u četvrtak, 10. oktobra posredstvom studentskih vijeća na svim organizacionim jedinicma Univerziteta Crne Gore”, zaključuju oni.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve