Studentski parlament Univetrziteta Crne Gore preduzeće inicijativu u kojoj će predložiti preispitivanje odluke o visini školarine na specijalističkim studijama.

UCG

Kao najviše predstavničko tijelo studenata u Crnoj Gori, smatraju kako imaju obavezu i dužnost da zastupaju prava i interese svih studenata i to u svakom trenutku.

“Od ove godine biće upisana prva generacija studenata koja će pohadjati dvogodišnji master. Ono što je bitno istaći jeste da ćemo po prvi put imati besplatne master studije na javnim ustanovama visokog obrazovanja, dok su osnovne studije već od studijske 2017/18, takođe, besplatne. Ovo, zapravo, znači da je već oko 7.000 studenata imalo do sada priliku da besplatno upiše osnovne studije, i time stekne visoko obrazovanje koje zavisi isključivo od njihovog uspjeha u ranijem školovanju, a ne i
njihovih finansija”, kazali su iz Studenstkog parlamenta.

Visina školarine na specijalističkim studijama treba da ostane u visini one koja je bila i ranijih godina.

“Na nekim fakultetskim jedinicama postojala su i budžetska mjesta koja je finansirala država, uz odredjeni broj samofinansirajućih mjesta čija je visina školarine iznosila od 500 do 1000 eura. Takođe na nekim fakultetskim jedinicama visina školarine na specijalističkim studijama bila je od 1000 do 2000 eura, bez budžetskih mjesta. Pravo prijave na konkurs za upis na specijalističke studije imaju kandidati koji su upisali fakultet prije studijske 2017/18 sa završenim osnovnim studijama
obima najmanje 180 ECTS kredita, iz odgovarajuće oblasti nauka ili umjetnosti”, dodaje se u saopštenju.

Ove godine će biti omogućen upis i na jednogodišnje magistarstke studije.

“Pravo prijave na konkurs za upis na magistarske studije imaju kandidati sa završenim osnovnim i specijalističkim studijama obima od 240 ECTS kredita. Visina školarine na jednogodišnjim master studijama biće kao što je bila i do sada, u skladu sa predlogom fakultetske jedinice o visini školarine. Studentski parlament će insistirati da se pitanje visine školarine na specijalističkim studijama što prije riješi, dok ćemo na sastanku u ponedeljak detaljnije razgovarati o samom pitanju” zaključuje se u saopštenju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve