Nedjelja, 28 Maja, 2023
Rubrika:

Štrajk upozorenja kulturnih radnika u subotu u Bokeškoj

Štrajk upozorenja organizovaće Gradsko pozorište iz Podgorice, a pored umjetnika iz te teatarske kuće, podržaće ga i umjetnici iz redova Udruženja glumaca Crne Gore, Crnogorskog narodnog pozorišta, Nikšićkog pozorišta, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Sindikata KIC-a Budo Tomović, Crnogorskog simfonijskog orkestra, Sindikata Muzičkog centra Crne Gore i Sindikalna organizacija CNP-a pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore

Štrajk upozorenja kulturnih radnika, nezadovoljnih raspodjelom koeficijenata u Granskom kolektivnom ugovoru prema kome je od predviđenih 25 povećanje smanjeno na nepunih 3.5 procenata, biće organizovan u subotu, 25. marta, od 10 do 11 sati u Bokeškoj ulici. Ova odluka umjetničkog esnafa uslijedila je nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Ministarstva kulture i medija.

Štrajk upozorenja organizovaće Gradsko pozorište iz Podgorice, a pored umjetnika iz te teatarske kuće, podržaće ga i umjetnici iz redova Udruženja glumaca Crne Gore, Crnogorskog narodnog pozorišta, Nikšićkog pozorišta, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Sindikata KIC-a Budo Tomović, Crnogorskog simfonijskog orkestra, Sindikata Muzičkog centra Crne Gore i Sindikalna organizacija CNP-a pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore.

Rješenje ponuđeno na sastanku, kako su saopštli umjetnici, jeste da, nakon stupanja na snagu GKU, dostave Odboru za sprovođenje Granskog kolektivnog ugovora zahtjev za korigovanje koeficijenata na obećanih 20-25 odsto, kako bi bili jednaki u odnosu na sve ostale grupe koje su dobile povećanje 25-100 posto.

– Nakon čega će u najkraćem mogućem roku Ministarstvo kulture i medija sazvati sjednicu Odbora na kojoj će se odlučiti o korigovanju spornih koeficijenata. Ovo je bilo i obećanje koje nam je dato na prvom sastanku od strane predstavnika Ministarstva kulture i medija, ali koje nije moglo biti realizovano u pomenutom roku jer Ministarstvo rada odlučuje o datumu stupanja na snagu GKU, a sjednica Odbora se ne može sazvati prije toga – navedeno je u saopštenju.

Ako do adekvatnog dogovora ne dođe, biće obustavljeno izvođenje svih kulturnih dešavanja.

– Ukoliko na sjednici Odbora ne dođe do odluke kojom će se umjetničkom sektoru uvećati koeficijenti na 20-25 odsto, najavljujemo štrajk i obustavu svih kulturnih dešavanja u državi – saopštili su umjetnici.

Oni su poručili i predstavnicima Sindikata kulture da nijesu niti će ikad tražiti umanjenje ili sprečavati uvećanje zarade kolega iz oblasti mimo stvaralačkih.

– Ničim nijesmo zaslužili, ne samo izostanak podrške i svijesti o našem radu i važnosti za kulturu, nego dovođenje u pitanje naših osnovnih radničkih prava, a to je da nam se najvišim državnim dokumentom garantuje uvećanje zarade kao svim drugim radnicima, usljed nastale inflacije. Pozivamo vas na častan pristup, na prestanak pravljenja nepotrebnog i za cijelo društvo štetnog raskola među radnicima u kulturi različitih profilacija. Kakvu to poruku šaljemo društvu ako se pored svih postojećih podjela dijelimo i u okviru naše plemenite djelatnosti – saopštili su umjetnici.

Iz Ministarstva kulture i medija, nakon održanog sastanka, saopštili su da su predstavili potencijalna rješenja kojima bi se postigao kompromis za rješavanje GKU, te da umjetnici sve svoje potencijalne zahtjeve mogu dostaviti Odboru za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora (GKU).

Sastanku su u ime Ministarstva kulture i medija prisustvovali sekretarka tog resora Marija Tomović, šefica kabineta Marija Ivanišević, načelinica službe za finansije i računovodstvo Ratka Đurović i PR Hristina Bošković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve