Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

”Što se ono u Skupštini sjaji, Suadina kokarda na glavi”

''Terorisanje muslimanskog stanovništva i pokrštavanja su se zaista desila, a počela su januara 1913. Najmasovnija su bila u plavsko-gusinjskoj i pećkoj oblasti! Nasilno pokrštavanje su sprovodili novopostavljeni službenici  iz redova tamošnjeg pravoslavnog stanovništva! Analogno tadašnjem pokrštavanju Muslimana, Zoronjićka u 21. vijeku aktivno učestvuje u genocidu nad nacionalnim Crnogorcima, odnosno njihovom posrbljavanju!''

Piše: Sreten Vujović

Nedavna izjava Suade Zoronjić članice veleizdajničke partije URA, samo je neznavene mogla iznenaditi! Neka što je uzela za pravo da zajedno sa klerofašističkim saradnicima državi Srbiji poklanja kompletno crnogorsko sakralno nasljeđe, crkve manastire, i pripadajuću crkvenu teritoriju, nego eto optuži Crnu Goru da je „okupirala“ śever Crne Gore i svoju državnost  utemeljila na prvom genocidu u 20 vijeku!? Ne bih kazao da se ovđe radi o neznavenosti, već izvjesno  o zloj namjeri njenih „mentora“ iz  crkve Srbije, udarne, pesnice tzv, srpskog sveta! Utoliko  je njena uloga u ovoj nečasnoj raboti još prljavija!

Sreten Vujović

Za taj genocid, kako navodi dr Adnan Čirgić optuži „mrtvoga kralja Nikolu koji je Cetinje naselio muslimanskim i katoličkim porodicama, koji je vojne i druge titule davao prvacima iz muslimanskoga i katoličkog korpusa, koji je u dotad jednovjerskoj pravoslavnoj crnogorskoj prijestonici sagradio katoličku crkvu, a balkanski ga ratovi spriječili u naumu da sagradi i džamiju. (CDM, 31. 07 „Suadina kokarda na glavi“)

Suadina „kokardna šubara“ svakako zaslužuje malo edukacije, kako kroz nju ne bi  duvali „četnički vjetrovi“!

Terorisanje muslimanskog stanovništva i pokrštavanja su se zaista desila, a počela su januara 1913. Najmasovnija su bila u plavsko-gusinjskoj i pećkoj oblasti! Nasilno pokrštavanje su sprovodili novopostavljeni službenici  iz redova tamošnjeg pravoslavnog stanovništva! Analogno tadašnjem pokrštavanju Muslimana, Zoronjićka u 21. vijeku aktivno učestvuje u genocidu nad nacionalnim Crnogorcima, odnosno njihovom posrbljavanju!

Da crnogorska zvanična politika nije imala  udjela u tim aktivnostima najrječitije govori formiranje posebne Istražne komisije koja je imala zadatak da prezentira i rasvijetli nezakonite postupke lokalnih vlasti u novooslobođenim, a ne okupiranim krajevima, kako kaže Zoronjićka! Ili možda doživljava Osmanlije za petovjekovne „oslobodioce“!

U državnom arhivu  se nalazi  odgovarajuće dokumentacija u vezi sa radom te komisije iz koje  se jasno vidi da se crnogorska državna politika i autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva oštro protive postupcima lokalnih vlasti za koje priprema odgovarajuće sankcije!

Tako 4.05.1913. ministar vojni, Janko Vukotić izdaje naredbu brigadiru A. Cemoviću, u kojoj se između ostalog kaže:  „Doznajem da je gospodin Vukota Pantović komandir iz Police naređivao preko telala da muslimani beranske nahije moraju staviti kape crnogorske i prelaziti u pravoslavnu vjeru jer ko to ne učini da će biti ubijen.

Naređujem vam gospodine brigadire da se o gornjem uvjerite pa ako je i u koliko je istina da mi g. komandira Pantovića smjesta ovamo sprovedete, a muslimanima da objavite da su u zdravlje NJ.V. Kralja Nikole slobodni u svojoj vjeri i običajima sa svoim životima i imanjima. A ono što im pojedini lupeži budu oteli u svoju korist uvjerite ih da će im ga grdni vraćati.(DACG,MV,f. 9,1913)

Vukotić, nadalje 6.06.1913. poručuje brkgadijeru M. Božoviću slijedeće: „Okupite Plavljane i Gusinjane i kažite kao što vam je rečeno pri polasku da je vjera život i imanje svakome slobodna i da su im crkve i džamije širom otvorene, pa odma tako učinite. O ovoj naredbi obavijestite brig. Vešovića. (DACG, MV,f,9,1913.)

Tri mjeseca ranije 6.03.1913, poglavar  autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve (ne ove kojoj  Vi Zoronjićka, zajedno sa saradnicima, poklanjate  našu imovinu okupatorskoj crkvi  Republike Srbije) Mitrofan Ban naređuje igumanu Dečanskom  Varsonoviju:  „U odgvoru na Vašu depešu naređujem: da od inovjeraca nikoga ne smijete primiti u pravoslavnu vjeru prije nego biste takve najmanje šest mjeseci obučavali upoznavanju pravoslavne vjere i njenih obreda, pa kad bi ko od takvih poslije toga obučavanja pristao da primi pravoslavlje onda mogli bi nad njim izvršiti odnosni obred no inače nikako.“ (Arhivsko-bibliotečko odjeljenje Državnog muzeja, fond Nikola I 1913, kutija 1, br. 342.)

Poslanice Zoronjić, ne mogu Vas osloviti sa „poštovana“, jer poštovanje u Vašim aktivnostima ne zaslužujete ni od naroda kome pripadate, ali ni od Crnogoraca! Ipak moram ispoštovati jezičku rodnu ravnopravnost pa  ću vam se obratiti: Gospođo URINKA, mogao bih Vam punu šubaru napuniti ovakvih dokumenata, kao i  dokumenata iskaza prvaka Vaših sunarodnika, koji su na Cetinje dolazili sa crnogorskim kapama, nasilno nametnutih od strane Vaših komšija sa śevera, a sa Cetinja se vraćali sa svojim fesovima i odlikovanjima!

To se ne bi moglo kazati za neke Vaše komšije „pokrstitelje“ kojima nije prijala  cetinjska kužina pa se prema „zaslugama“ više nijesu nikada vratili da nastave svoju pogansku „misiju“!

Ako se  drugi put budete „odvažili“ da blatite Crnogorce i proglašavate ih genocidnim narodom, moraćete prikupiti relevantne dokaze za to, kako bi nadležnom sudu objasnili motive za  raspirivanje međuvjerske i međunacionalne mržnje!

Do tada, pročitajte ponešto, a radi Vašeg eventualnog prosvjetljenja,  i istraživačkog rada, dobro ste došli na Cetinje, jer „ideološka kužina“ iz čijih kokardi isijava ovakva vrsta zlonamjernosti nije nikakvoga dobra donijala ni samim protagonistima takve ideologije, a nekmoli Vašem ili narodu kome ja pripadam!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

9 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rade
01.08.2022-11:00 11:00

I te niske strasti raspirujući etničku nepodnošljivost, mora neko u URI da odradi, uz Dritangu ko će nego nesrećna Suada.
Neka dobro Senada i njeni istomišljenici razmisle, što će i gdje će ? kada im padne vlada na čelu sa Dritangom.

Ulqin
01.08.2022-13:11 13:11

Nemojte da odmah skacete kada se kritikuje k. Nikola. Imao je i dobrih i losih strana. Dzelata Avra Cemovica je on postavio. U vezi zlocina i pokrstavanja je reagovao tek kada se pobunila Austrougarska i uputila upozorenje. Kao vrhovni komandant ne moze se reci da nije znao sta se desava. Nemojmo da uljepsavamo istoriju. Kao drugo za taj narod je CG vojska bila osvajacka ma koliko se to danas nekome ne svidja. Iz Ulcinja je recimo 1880 pobjeglo gotovo pola stanovnistva kad je dat CG (od straha i neizvjesnosti ne sto su silom procerani. ne bjeze ljudi od oslobodilaca) Sta… Pročitaj više »

mara
02.08.2022-01:07 01:07
Reply to  Ulqin

Suada, ti li si?

Kerber
03.08.2022-14:01 14:01
Reply to  mara

Nije Suada, garant! To je mentor koji joj je napisao onu glupavu izjavu pa sada brani vlaste šovinsičke stavove!

Garo
03.08.2022-08:14 08:14
Reply to  Ulqin

Ideja posrbljavanja Crnogoraca počela je još od Garašanina i njegovog “načertanija”, i to odmah vrlo ozbiljno i vrtlo temeljno, tako da je i sam kralj Nikola jedno vrijeme srbovao! Iz tog perioda i kasnije potiču posrbljeni zlikovci koji su terorisali muslimanski živalj od Kolašina, Plava i Gusinja, Šahovića! Kad je kralj Nikola vidio s kakvim je đavolom tikve sadio bilo je kasno da se kaje, a dugo i gorko se kajao, sve do smrti u izgnanstvu u koje su ga poslali njegovi nekad mili srbi! Treba da znamo da su se svi zlikovci regrutovali iz te posrbljene zlikovačke družine! Prema… Pročitaj više »

Donbas
03.08.2022-08:50 08:50
Reply to  Garo

Šahovići su se desili kada je Srbija anektirala Crnu Goru, kda CG nije postojala, a Nikola bio u izgnanstvu, i kada su sami Crnogorci trpjeli nezapamćen teror i genocidne aktivnostinod srpskih okupacionih snaga! Do mjere da su spaljivali žive civille, kompletnu porodicu npr.

Donbas
03.08.2022-08:52 08:52
Reply to  Ulqin

Bravooo! Osmanlije su, dakle bili 500 godišnji oslobodioci! Ućuti Suada, tako ti kokarde!

Crnogorka
03.08.2022-08:51 08:51

Ucitelj nista vise ne zna od osnovca prvog razreda da je bilo sto procitala o Crnogorcima nebi ovako nesto ni Srebrenicki CETNIK muslimanski koljac ovako nesto izbacijo iz kancer psihicko poremeceneog CETNIKA a ovoj SUADI treba ili psihijatrija ili sudstvo Crnogorsko dalja dijaliza ovom nazionalizmu se mora stati na kraj i strogo joj zabranit da djecu uci u CRNOGORSKIM SKOLAMA!!

džudović
04.08.2022-08:35 08:35

Suada sa nebeskih visina gleda na CG o kojoj ne zna ništa. Ne treba joj oprostiti neznanje. Krivi smo kao društvo što su ovakvi likovi ušli u Skupštinu. Koga Suada može da prestavlja sa svojim IQ=85 i drčenjem da pokaže svoju ljepotu? Vjerovatno one koji imaju IQ manji od nje ili se pale na nju. Sve je to totalna bruka.