Sto godina od osnivanja Komunističke partije Jugoslavije

Navršava se 100 godina od kada je u Beogradu osnovana Socijalistička radnička partija Jugoslavije, koja je na svom drugom kongresu u Vukovaru preimenovana u Komunističku partiju Jugoslavije

Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista mora nastaviti očuvanje partizanskih, crnogorskih i multietničkih i multikonfesionalnih načela slobodarske Crne Gore, poručio je Dragan Đurović, generalni sekretar SUBNOR-a, na sjednici Glavnog odbora ove organizacije, povodom stogodišnjice osnivanja Komunističke partije Jugoslavije.

“Ponovo su zablistali mnogi spomenici posebno Titu i Ljubu Čupiću. Ovim spomenicima mi se odužujemo na najbolji mogući način važnim ličnostima naše istorije. SUBNOR mora nastaviti očuvanje partizanskih, crnogorskih i multietničkih i multikonfesionalnih načela slobodarske Crne Gore”, poručio je Đurović.

On je najavio i posjete Tjentištu, Jajcu i Drvaru.

Na istorijat Komunističke partije Jugoslavije podsjetio je Slobodan Simović, potpredsjednik organizacije i istoričar.

“Navršava se 100 godina od kada je u Beogradu osnovana Socijalistička radnička partija Jugoslavije, koja je na svom drugom kongresu u Vukovaru preimenovana u Komunističku partiju Jugoslavije. Može se reći da je KPJ tada stupila na put klasne i revolucionarne borbe”, poručio je Simović.

Komentari

avatar