Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

Stanić: Predložićemo legalizaciju ulja kanabisa, želimo građanima omogućiti da koriste ovaj lijek legalno ali u kontrolisanim uslovima

''Imajući u vidu brojne pozitivne efekte primjene ulja kanabisa na liječenje velikog broja bolesti, želimo da omogućimo građanima Crne Gore da koriste ovaj lijek u skladu sa procedurama i pravilima koje budu propisali državni organi''

Socijaldemokratska partija (SDP) je najavila da će predložiti Zakon o legalizaciji upotrebe ulja kanabisa u medicinske svrhe podstaknuta primjerima brojnih evropskih država koje su na ovaj način omogućile osobama oboljelim od niza teških bolesti da ovaj lijek koriste legalno ali u kontrolisanim uslovima, kazao je Mirko Stanić, šef Medijskog tima i član Predsjedništva SDP.

“Značajan broj država u Evropi kao i našem bližem okruženju, kao što su Hrvatska i Sjeverna Makedonija na određeni način legalizovale upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, te Bosna i Hercegovina u kojoj je ovakav zakon u parlamentarnoj proceduri. Imajući u vidu brojne pozitivne efekte primjene ulja kanabisa na liječenje velikog broja bolesti, želimo da omogućimo građanima Crne Gore da koriste ovaj lijek u skladu sa procedurama i pravilima koje budu propisali državni organi”, naveo je Stanić.

Uvjerenu su, kaže, da su “razlozi za ovakvu inicijativu višetruko opravdani”.

“Prije svega, značajno će se doprinijeti osobama oboljelih od teških bolesti u njihovom liječenju dok će se sa druge strane suzbiti crno tržište na kojem su, nažalost, pacijenti sada prinuđeni da traže lijek izlazeći iz granica legalnosti a često ne dobijaju ono što im je neophodno već bivaju prevareni. Pozivamo sve zainteresovane strane i nadležne državne institucije da se uključe u izradu ovog dokumenta kako bi Crna Gora što prije dobila zakon koji omogućava legalnu i strogo kontrolisanu primjenu ulja kanabisa u medicinske svrhe. Time će se omogućiti pacijentima da se liječe a da oni ne budu tretirani kao osobe koje se bave krijumčarenjem”, zaključio je Stanić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve