Brat aktuelnog predsjednika opštine Budva Marka Bata Carevića, Nebojša Carević biće danas isknjižen sa objekta od 83 kvadrata, koji je izgrađen u zoni morskog dobra, a koji je upisan na njega, suprotno zakonu. Kako saznajemo, Morsko dobro danas organizuje sastanak na koji su pozvani Uprava za nekretnine, Uprava za imovinu, kao i Carević.

Marko Carević – glavni akter nedavnog skandala kada je na sjednici SO Budva intonirana skraćena i instrumental himne Crne Gore. Carević je cijelu stvar drsko banalizovao navodeći da se desila “tehnička greška”

Na prvom sastanku predstavnici Uprave za imovinu su zatražili cjelokupnu dokumentaciju kako bi se upoznali sa slučajem zbog čega je odloženo donošenje odluke o isknjiženju.

Međutim, prema našim saznanjima, predstavnici pomenutih državnih uprava će danas formalno potpisati rješenje, da je Carević protivnu zakonu upisan kao vlasnik objekta tik uz more, te da se država uknjiži kao jedini mogući vlasnik.

Zakon je jasan, u zoni morskog dobra može se graditi ali država je jedini vlasnik objekata, kao i zemljišta koje se ne prodaje, već daje u zakup.

U Morskom dobru već nedjelju dana izbjegavaju da odgovore na pitanja portala Standard šta se do sada čekalo i da li su mogli ranije da uvide da je objekat tik uz Jadransko more upisan na Carevića, a ne na državu.

Plaža Ploče

Ne odgovara ni Uprava za nakretnine u čijoj je nadležnosti kotorski katastar. Pitanje je jasno “Ko je potpisao rješenje i svjesno kršeći zakon, upisao Carevića kao vlasnika objekta u zoni morskog dobra”? Ipak, odgovor je izostao.

Takođe, ne oglašavaju se ni državni inspektori čija je osnovna funkcija zaštita državne imovine od zloupotreba.

PLAŽU KONTROLISAO UHAPŠENI INSPEKTOR

Carević je donedavno bio zakupac plaže Ploče. Ovu popularnu plažu je zakupio 2003. godine, investirajući novac u njeno sređivanje, te gradnju objekata.

U julu ove godine plažu Ploče je kontrolisao građevinski inspektor Vladan Juretić, koji je nedavno uhapšen zbog skandala oko reketiranja budvanskog inspektora.

U izvještaju koji potpisuje Juretić, a u koji je Standard imao uvid, navedeno je da je izvršena kontrola privremenih objekata kupališta Ploče, te da je konstatovano da je objekat od 83 kvadrata upisan na Carevića i da na njemu nema upisanih tereta.

Juretić dodaje da se, prema njegovom mišljenju, radi o regularnom objektu, koji ne treba rušiti.

“Pošto se radi o regularnom objektu u svojini Carević Nebojše, ovaj inspektor za isti ne može donijeti rješenje o rušenju”, navodi se u izvještaju koji se sačinio i potpisao Vladan Juretić, a koji je ovjeren pečaom Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Pored ovog, Juretić je sačinio i još nekoliko izvještaja o kontroli plaže, ali je utvrdio da su ostali objekti građeni u skladu sa zakonom, odnosno da nijedan od njih nije upisan na Carevića.

SAGA OKO PLAŽE PLOČE

Plaža Ploče, dospjela je u žižu javnosti početkom maja ove godine, kada je mimo tendera dodijeljena Careviću.

Iako je zakup za plažu Ploče odavno istekao, većina članova Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom odlučila je da zatraži od Vlade da se ovo popularno kupalište i ove godine, mimo tendera, dodijeli Careviću.

Predsjednik Upravnog odbora Dževdet Cakuli, kao i članovi Zoran Tomić, Saša Radović, Branko Marinović i Maja Mijušković odlučili su da se ne raspisuje tender, te itstali da bi trebalo Careviću dati plažu na upravljanje i u 2019. godini, što se i dogodilo.

SVE POČELO 2002. GODINE

Sve je počelo 2002. godine kada Carević po prvi put zakupljuje pomenutu plažu.

Dvije godine kasnije dobija i građevinsku dozvolu i ulaže nepunih 100.000 u adaptaciju plaže.

Do 2006. godine upravlja plažom, a državi je inkasirao svega 1.000 eura za zakup. Iste godine, Carević podnosi zahtjev za aneksom ugovora, kojim bi mu bilo omogućeno da na osnovu investicija u plažu, dobije produženje zakupa, ali ne duže od 12 godina.

Aneks četiri godine nije potpisan, ali bez obzira na tu činjenicu Carević je nesmetano upravljao plažom. Tokom 2010. podnosi zahtjev za aneksom, koji se napokon potpisuje.

Nakon toga Carević traži da mu se procijene ulaganja na plaži Ploče, ističući da su ona višemilionska te da bi zbog toga Morsko dobro po automatizmu moralo da mu produži ugovor o zakupu na 30 godina. Morsko dobro je odbilo taj predlog pa je slučaj završio na sudu. Viši sud presudio je u korist Morskog dobra. Uslijedila je tužba Carevića i Osnovni sud u Kotoru 2016. godine uvedi privremenu mjeru kojom Morsko dobro nije moglo da raspiše novi tender, ali ni da ne dozvoli Careviću da nastavi sa upravljanjem plažom.

Privremena mjera ostaje na snazi tri godine, tokom kojih Carević Morskom dobru plaća ukupno 50.000 eura za zakup.

Međutim, novi problemi nastaju početkom ove godine kada je istekla privremena mjera, a Morsko dobro napokon dobilo mogućnost da na tender, poslije 12 godina, ponudi ovu plažu.

Ipak, plaža ni ove godine nije otišla na tender.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve