Utorak, 18 Maja, 2021
Rubrika:

Šta srednjoškolci misle o nastavi u školskoj 2020/21. godini

Svega 10 odsto maturanata kazalo je da je zadovoljno predloženim načinom održavanja maturskog/stručnog ispita

Svega 10 odsto maturanata kazalo je da je zadovoljno predloženim načinom održavanja maturskog/stručnog ispita, 58.5 odsto njih nije zadovoljno, dok je 31 odsto maturanata/kinja djelimično zadovoljno planiranim modelom. To je pokazalo istraživanje Unije srednoškolaca Crne Gore.

Naime, Unija srednjoškolaca Crne Gore u periodu od 01. do 05. februara 2021. godine realizovala je online istraživanje o stavovima srednjoškolaca/ki o nastavi u 2020/21. godini.

U istraživanju je učestvovao/la 3.941 srednjoškolac/ka, što predstavlja gotovo 15% od ukupnog broj srednjoškolaca/ki u Crnoj Gori.

Među ispitanima, 53.4 odsto pohađa stručne škole, 44.4 odsto gimnazije, te 2.2 odsto umjetničke škole.

Posebna pažnja posvećenja je maturskom odnosno stručnom ispitu, pa od ukupnog broja ispitanih 30.4 odsto čine maturanti/kinje.

Među ispitanim maturantima/kinjama, svega 10 odsto je kazalo da je zadovoljno predloženim načinom održavanja maturskog/stručnog ispita, 58.5 odsto njih nije zadovoljno dok je 31 odsto maturanata/kinja djelimično zadovoljno planiranim modelom.

Među ispitanicima maturantima/kinjama 43.9 odsto je navelo da je od strane škole dobilo detaljno obavještenje o načinu polaganja matruskog/stručnog ispita, a 56.1 odsto kaže suprotno.

Da je potrebno izvršiti promjene maturskog/stručnog ispita smatra 88.3 odsto ispitanika.

“Najviše se zalažu za redukovanje gradiva, njih 70.2 odsto”, pokazalo je istraživanje.

Ne tako veliki broj maturanata/kinja već je počeo sa pripremama za ispit, i to 38.1 odsto dok se ostali nadaju
promjenama i vjeruju da će uspjeti da se kvalitetno pripreme.

Nastava u prvom polugodištu organizovana je online.

“Tek je 27.6 odsto ispitanih srednjoškolaca/ki bilo zadovoljno ovim modelom, njih 36.8 odsto je bilo djelimično zadovoljno dok su ostali (35.6 odsto) bili nezadovoljni. Najviše im je, kako su naveli, proces učenja otežavalo preobimno gradivo ali i nedostatak komunikacije sa profesorom “uživo”, saopštili su i USCG.

Nešto više od polovine (51.1 odsto) ispitanih učenika je izjavilo da im je trebala pomoć pri usvajanju znanja u
prvom polugodištu.

“Ovo predstavlja pomak u odnosu na prošlogodišnju anketu, kada je pomoć trebalo preko 60 odsto ispitanika”, navodi Unija srednjoškolaca.

Pomoć su im, kako navode, najviše pružali prijatelji (41.2 dsto), dok su nekima pomagali i članovi porodice, te konsultacije sa profesorom.

Jedan broj srednjoškolaca je pribjegavao privatnim časovima, tako je oko 7 odsto ispitika navelo da je radi lakšeg savladavanja gradiva pohađalo iste.

Kako je svaka škola dobila autonomiju u donošenju odluka o modelu rada u odnosu na epidemiološku situaciju u opštini kao i u skladu sa svojim kadrovskim i prostornim kapacitetima, ovo polugodište 55.8 odsto učenika ide redovno u školu.

“Njih 41.1 odsto nastavu prati kombinovano (online i offline), dok ostali (3.1 odsto) nastavu prate od kuće”, navodi se u istraživanju.

Novim modelom nastave zadovoljno je 57.2 odsto srednjoškolaca/ki, dok 42.8 dsto nisu zadovoljni.

Dodjeljivanje autonomije školama podržava 70.7 dsto učenika/ca, dok je 29.3 odsto nezadovoljno ovom odlukom.

Unija srednjoškolaca je istraživanje proslijedila svim svojim delegatima/kinjama, koji su link istog dalje dijelili srednjoškolcima širom Crne Gore.

“Pomaci su vidljivi, ali je potrebno dodatno raditi na unaprijeđenju uslova za održavanja nastave. Posebna pažnja se mora posvetiti maturantima koji su nezadovoljni trenutnom situacijom”, navode oni.

Unija srednjoškolaca Crne Gore tražiće prijem kod ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić kako bi predala detaljne rezultate istraživanja ali i dala prijedloge za načine održavanja maturskih/stručnih ispita.

Podsjećaju da su prošle godine usvojena četiri njihova zahtjeva, te da su na taj način dali jasnu poruku da se u proces donošenja odluka koje se tiču srednjoškolaca treba uvažiti i njihov stav i da su krajnji rezultati dali doprinos ne samo maturantima, već i obrazovnom sistemu.

“Očekujemo da ćemo i ove godine moći da konstatujemo zadovoljstvo na obje strane sa konačnim načinom polaganja ispita i njihovim rezultatima”, navodi Unija srednjoškolaca.

Najnovije

F1: Hamilton ućutkao kritičare

Luis Hamilton je fenomenalno počeo sezonu u Formuli 1 i oduševio Danijela Rikarda. Vozač Meklarena smatra da je Hamilton pokazao na startu vrhunski kvalitet. Zbog toga...

Mitrović: Formulacija da kuća nije moje porodice nego sina, nespretno izrečena

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović poručio je da nikada nije krio da je, evo već oko 30 godina, po malo, gradio kuću na...

Vuković: Biće ojačana saradnja između Osla i Podgorice

Glavni grad i ambasada Norveške će intenzivirati komunikaciju u cilju jačanja saradnje između Norveške i Crne Gore i dva glavna grada Osla i Podgorice,...

Još jedan mladić osumnjičen za bacanje bombe na Barley pab

Kriminalistička policija Centra bezbjednosti Podgorica identifikovala je još jednu osobu koja je učestvovala u bacanju bombe na ugostiteljski objekat Barley pub, saopšteno je danas...

Đurović: Princip regate najbolji, ne možemo zavisiti od najsporijih igrača

Nakon što je na jučerašnjem samitu Brdo-Brioni procesa u Ljubljani prihvaćena inicijativa predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da proširenje ili prijem zemalja regiona u EU i...

Najčitanije

Povezano

Ubijen jedan napadač nakon masakra u Kazanju

Jedanaest osoba je ubijeno u školi u Kazanju u Rusiji, nakon čega je jedan od dvojice napadača, 19-godišnji tinejdžer uhapšen, dok je drugi prema...

Putin povodom pucnjave u školi najavio strožu kontrolu naoružanja

Nakon pucnjave u školi u Kazanju, odmah je reagovao predsjednik Rusije Vladimir Putin koji je naložio šefu ruske garde da izradi novu uredbu o...

Ekspresno: Smijenjena direktorica OŠ ”Ristan Pavlović” u Pljevljima

Direktorica Osnovne škole “Ristan Pavlović” u Pljevljima Bojana Đačić smijenjena je sa te funkcije. Prema informacijama iz OŠ „Ristan Pavlović“ novi direktor ove obrazovne ustanove...

Đačić odbila da komentariše sliku sa kokardom, Ministarstvo prosvjete ćuti

Novoimenovana direktorica Osnovne škole „Ristan Pavlović“ u Pljevljima, profesorica razredne nastave Bojana Đačić u kratkoj izjavi za Pobjedu negirala je da je profil na...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve