Četvrtak, 7 Jula, 2022
Rubrika:

Srzentić i njen tim godinu opstruirali upis u Registar „Lovćenskih straža 1990“

Kako je u međuvremenu vlada, u kojoj je bila Srzentić, pala, a nova nedavno stupila na dužnost, u ime Udruženja Zoran Rašović je prije nekoliko dana aktuelnom ministru javne uprave Marašu Dukaju dostavio urgenciju sa zahtjevom da ''Lovćenske straže 1990'' bez odgađanja budu registrovane

Nevladino udruženje „Lovćenske straže 1990“ 17. maja prošle godine predalo je tadašnjem Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, kojim je rukovodila Tamara Srzentić, prijavu za upis u Registar nevladinih udruženja, broj UPI 05/1-056/21-1145, ali organizacija do danas nije registrovana – bez bilo kakvog obrazloženja?!

Kako je u međuvremenu vlada, u kojoj je bila Srzentić, pala, a nova nedavno stupila na dužnost, u ime Udruženja Zoran Rašović je prije nekoliko dana aktuelnom ministru javne uprave Marašu Dukaju dostavio urgenciju sa zahtjevom da „Lovćenske straže 1990“ bez odgađanja budu registrovane.

Urgencija

– Od ministra Dukaja u postupku registracije isključivo očekujemo striktno poštovanje Ustava i zakona Crne Gore. Ni manje, ni više od toga – rekao je Rašović za Pobjedu.

U urgenciji u koju imamo uvid, on je podsjetio na slijed „prepiski“ koje su imali sa prethodnom ministarkom, odnosno njenim timom, u bezuspješnim pokušajima da se registruju.

– Urgencija se odnosi na dugotrajno ćutanje administracije Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija u donošenju odluke – rješenja po osnovu prijave za upis u Registar nevladinih udruženja, broj UPI 05/1-056/21-1145 podnesene 17. maja 2021. godine, od strane NVU „Lovćenske straže 1990“ iz Podgorice – piše u dokumentu upućenom Dukaju.

Podsjećaju da su uz prijavu predali kompletnu dokumentaciju predviđenu članom 15, stav 1 i 2 Zakona o nevladinim organizacijama.

– Imajući u vidu činjenicu da je predata uredna i potpuna dokumentacija, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, imalo je zakonom definisanu obavezu da postupi shodno članu 18 Zakona o nevladinim organizacijama, kojim se precizno definiše postupak po zahtjevu i rok za upis – ističu u urgenciji.

Član 18 je jasan: „Upis u odgovarajući registar iz člana 14 ovog zakona izvršiće se u roku od 30 dana od dana podnošenja uredne i potpune prijave.

Ako se upis u registar na osnovu uredne i potpune prijave ne izvrši u roku iz stava 1 ovog člana, smatraće se da je upis izvršen prvog narednog dana po isteku tog roka.

U slučaju iz stava 2 ovog člana Ministarstvo donosi rješenje o upisu u roku od tri dana od isteka roka iz stava 1 ovog člana“.

Rašović je u urgenciji ukazao da je Ministarstvo, kojim je rukovodila Srzentić, bilo u obavezi da najkasnije 16. juna 2021. godine upiše NVU „Lovćenske straže 1990“ u Registar nevladinih udruženja, ali da to nijesu učinili.

Poručuje novom ministru da je tim Srzentić, kako to nalaže Zakon o nevladinim organizacijama, morao ili da donese rješenje kojim se odobrava upis ili rješenje kojim se odbija upis NVU „Lovćenske straže 1990“.

– Shodno prethodno navedenom, ministre Dukaj, da je kod bivše ministarke u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, gospođe Tamare Srzentić i pravnih „eksperata“ iz ovog ministarstva, a prije svih bivšeg načelnika Direkcije za registraciju i evidenciju nevladinih organizacija i političkih partija gospodina Milana Šestovića, savjetnice gospođe Nine Blažić i inspektorke Upravne inspekcije Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija gospođe Jelene Pajković postojala osnova sumnje da je Statut NVU „Lovćenske straže 1990“ iz Podgorice u postupku registracije u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore i Zakonom o nevladinim organizacijama (,,S1. list Crne Gore“, br. 037/17) oni su bili u obavezi da zaključno sa 19. junom 2021. donesu, bez razmišljanja, shodno čl. 18a rješenje sa pravnom poukom kojim se odbija upis u registar – kategoričan je Rašović.

Naglašava da su nesporne činjenice da Ministarstvo nije imalo uporišta u Ustavu Crne Gore i Zakonu o nevladinim organizacijama da na zakonit način ospori upis NVU „Lovćenske straže 1990“ iz Podgorice u Registar nevladinih organizacija, te da to ministarstvo nije imalo uporište u Zakonu o upravnom postupku da 28. juna prošle godine od ovog udruženja traži „pojašnjenje sadržaja preambule koja je sastavni dio Statuta“.

Rašović je kategoričan i da Ministarstvo, odnosno „Direktorat za efikasnu implementaciju dobre javne uprave, preciznije novopostavljena vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave mr Milijana Vukotić-Jelušić nije imala uporište u Zakonu o upravnom postupku“ da im uputi 4. oktobra 2021. dokumenat br. UPI 08-056/21- 1145/6.

„Lovćenske straže“ aktivni sudionik protesta protiv kleronacionalističkih akcija prethodne vlasti

U urgenciji se navodi i da je Odjeljenje upravne inspekcije Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija u zapisniku o izvršenom vanrednom inspekcijskom pregledu od 15. oktobra 2021, navelo obraćanje v. d. direktorici Milijani Vukotić-Jelušić, a da je sastavni dio zapisnika i obraćanje u formi – ukaz „koji se u bitnom odnosi na činjenicu da se u roku od 20 dana odluči po prijavi za upis NVU ‘Lovćenske straže 1990'“. Ističu da nikada nijesu informisani o postupanju Vukotić-Jelušić.

– Poštovani ministre Dukaj, pozivajući se na Zakon i kršenje zakonom definisanih normi uz zdrav razum i logiku lako se dolazi do zaključka o očiglednosti namjere službenika Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija da se blokira i/ili prolongira registracija NVU „Lovćenske straže 1990“ – ocijenjeno je u urgenciji.

Poručuju da je Ministarstvo, kojim je rukovodila Srzentić, nepoštovanjem Ustava i Zakona o nevladinim organizacijama onemogućilo zainteresovanim kandidatima „da se na ustavan i zakonit način udruže i funkcionišu u okviru NVU ‘Lovćenske straže 1990'“, čime su, dodaje se, ograničili njihova Ustavom zagarantovana prava.

Ugrožena prava

Rašović je u urgenciji citirao ustavne odredbe koje se odnose na ljudska prava i zabranu diskriminacije, te jednakost i slobodu udruživanja, uz poruku da Ministarstvo nema uporišta da na zakonit način ospori upis „Lovćenskih straža 19990“ u Registar nevladinih organizacija.

– Ministre Dukaj, službenici Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija od samog početka sihronizovano i u kontinuitetu djeluju na način davanja prioriteta subjektivnom doživljaju vezanom za partijsku, nacionalnu i vjersku pripadnost u odnosu na Ustav Crne Gore, Zakon o upravnom postupku i Zakon o nevladinim organizacijama – smatra Rašović.

Podsjetio je u urgenciji i na prijave koje su u avgustu 2021. godine uputili Agenciji za sprečavanje korupcije, Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Osnovnom državnom tužilaštvu.

– Shodno navedenom, uvaženi ministre Dukaj, od Vas očekujemo da, poštujući Ustav Crne Gore, Zakon o upravnom postupku, Zakon o nevladinim organizacijama, Vaše nadležnosti i ovlašćenja, naložite da se NVU„Lovćenske straže 1990“ iz Podgorice pod hitno izda rješenje o upisu u Registar nevladinih udruženja, na latiničnom pismu – zaključuje se u urgenciji.

Lovćenske straže osnovane su 1. novembra 1990. godine. Kako je u autorskom tekstu za Pobjedu ranije pisala Ana Pejović, inicijator, organizator, osnivač i komandant „Lovćenskih straža“ bio je pjesnik, dramski pisac, romanopisac, pripovjedač, esejist, polemičar, nedugo potom i disident Jevrem Brković. Predśednik Crnogorskog federalističkog pokreta Sreten Zeković obavljao je dužnost političkog predstojatelja „Lovćenskih straža“, dok je Borislav Cimeša bio operativni šef smjena.

„Lovćenske straže“ osnovane su za odbranu Njegoševog mauzoleja čije rušenje je najavio poglavar Crkve Srbije u Crnoj Gori Amfilohije Radović. Njegošev mauzolej je i tada, kao i danas, „trn u oku“ Crkvi Srbije i podržavaocima „srpskog svijeta“ i tada, kao i danas, njihova je meta.

Okupljeni čuvari Lovćena, kako je napisala Pejović, odgovorili su svima da su tu kako bi „zaštitili svetu crnogorsku planinu od četničkih manipulacija i velikosrpskih aspiracija“, da drže straže upozorenja koje će „stati na put anticrnogorskom bezumlju i anticivilizacijskom ponašanju“.

– Profesor iz Kotora Đorđije Radonjić, jedan od lovćenskih stražara, između ostalog je zborio: „Ne smeta njima Meštrović, to je samo maska… smeta im Lovćen ovakav, crnogorski, a treba im Lovćen kao ‘srpski Olimp’, ‘krv srpstva’, i Crnogorci kao navodno ‘najbolji Srbi'“ – podsjetila je Pejović u autorskom tekstu.

Poruka „Lovćenskih straža“, napisala je Pejović, bila je shvaćena i reklo bi se uslišena – Milika Čeko Dačević je umjesto najavljenog „pohoda“ na Lovćen odgovorio ćutnjom.

IzvorPobjeda

Najnovije

Popović: Glasanje o Ugovoru sa SPC vjerovatno će biti prolongirano

Lider Liberalne partije (LP) Andrija Popović kazao je kako vjeruje da će u narednih nekoliko dana biti riješen problem u vezi s Temeljnim ugovorom...

SD pripremio inicijativu za skraćenje mandata Skupštine; Šehović: Ko insistira na opstanku ove Vlade...

Socijaldemokrate su pripremile i stavile u proceduru inicijativu za skraćenje mandata Skupštine, jer je umjesto premošćavanja problema, ova vlada, koja poprima karakter izdajničke i...

Vuksanović Stanković: Ti Abazoviću rušiš evropski put, ispunjavaš snove o srpskom svetu umjesto EU...

Ti Abazoviću rušiš evropski put Crne Gore i ispunjavaš snove Vučića i Dodika o srpskom svetu, umjesto EU agende, poručila je poslanica Socijaldemokratske partije...

Đukanović: Svakog dana smo na novim iskušenjima da branimo građansku Crnu Goru

Juče održanom Opštinskom izbornom konferencijom DPS Petnjica, nastavio se trend kadrovskog jačanja partije. Još jedna u nizu konferencija je pokazatelj da DPS intenzivno nastavlja...

Delegacija DPS učestvovaće na Savjetu Socijalističke internacionale u Ženevi

Generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović, član Predsjedništva DPS Andrija Nikolić i načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju Svetlana Vuković učestvovaće na Savjetu Socijalističke internacionale koji...

Najčitanije

Povezano

Lovćenske straže: Mnogo je bolji zastoj u pregovorima sa EU, nego dobrovoljna okupacija

Upravni odbor Patriotskog pokretaotpora "Lovćenske straže 1990" reagovao je danas povodom aktuelne društvene i političke situacije u zemlji. Njihovo saopštenje prenosimo integralno: Patriotski pokret otpora "Lovćenske...

Protest sjutra ispred Vlade; Lovćenske straže: Svi pred zgradu izdajničke proruske i prosrpske vlade

Upravni odbor “Lovćenskih straža 1990” pozvao je na protest sjutra u 10 sati Crnogorke, Crnogorce, vjernike agnostike, ateiste “sve u kojima kuca srce vaših...

SPC od juna 2006. nije kanonska crkva u Crnoj Gori, potpisivanje ugovora sa njom bi bio veleizdajnički čin

Srpska pravoslavna crkva od 3. juna 2006. godine, nije, niti može biti kanonska crkva u Crnoj Gori, saopštio je Patriotski pokret otpora “Lovćenske straže...

Lovćenske straže: Zagovarajući Otvoreni Balkan Abazović radi u korist drugih, a na štetu Crne Gore i njenih građana

Zagovarajući „Otvoreni Balkan“ premijer u pokušaju Dritan Abazović radi u korist drugih, a na štetu naše države i njenih građana, kazali su iz Patriotskog pokreta otpora...

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
15.05.2022-10:11 10:11

SMRDA ! nije smjela od Rukoljuba i Bilećanke —što može biti i ona bez četnik !

gagi
15.05.2022-10:45 10:45

A sto smo ocekivali od one gadure gadne peknezera niko i nikogovina od doma do ujcevne,svi ne valjaju BOBA,samo sto je uvijek lazno pricala da je sa Cetiinja,nije,laze ka kucka,majka je sa Cetinja “emigrirala”u Ulcinj,smece lazavo.

Sara
15.05.2022-10:59 10:59

Lovćenske straže jako bitan faktor… :)

BZekovic
15.05.2022-11:12 11:12

Neregistrovanje “Lovćenskih straža 1990” je jedan od neprijateljskih činova bivše vlade Zdravka K. i Dritana A. prema Crnogorcima i Crnoj Gori, a u službi je bio okupatorskim srpskim zlotvorima, koji siju nesreću i zlo po našoj napaćenoj državi. Sadašnja manjinska Vlada, bez oklijevanja treba da registruje nvu “Lovćenske straže 1990”, jer je trenutna situacija zbog prijetnji poglavara i sluga Srpske okupatorske crkve, znatno pogoršana u odnosu na 1990-tu. Ne uradi li to, ova Vlada D. Abazovića samo će potvrditi saradnički odnos sa okupatorom Crne Gore, Srbijom, vječnom prijetnjom Crnoj Gori i Crnogorcima.