Ponedjeljak, 8 Marta, 2021
Rubrika:

SRPSKA CRKVA DOBRO NAPLATILA IZBORNU POBJEDU Sačuvali stotine objekata, milione eura, planiraju gradnju hotela…

Na 24 hektara zemljišta manastira Gradište u Buljarici, koje je, kao i sve crkve i manastiri u Paštrovićima, i dalje u državnome vlasništvu, SPC namjerava da gradi hotelski kompleks. Bivša vlast joj ga je, naravno nezakonito, već ucrtala u lokalnome DUP-u. I to neće biti jedini hotelski kompleks u vlasništvu Srpske crkve na crnogorskoj obali, iz kojega će takođe enormno prihodovati

Nova skupštinska većina odužila se u srijedu usvajanjem izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti Svetosavskoj crkvi koja je zajedno sa obavještajnim službama stranih država omogućila novoj vlasti na čelu sa rukoljubivim Podoljubom Zdravkom Krivokapićem da zauzme pozicije moći sa kojih će rušiti temelje države i crnogorskog identiteta.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore, albanski četnik – Dritan Abazović je u intervjuu za TV Prva čak likovao zbog usvajanja izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, i ponosno istakao da je nova vlast “obezbijedila sigurnost za imovinu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”.

I dok nova izdajnička vlast likuje, većina crnogorskih građana je ogorčena što je veliki dio državne terotirije predat u ruke okupatorskoj parapolitičkoj, pseudovjerskoj, finansijsko-obavještajnoj organizaciji preko koje je Crna Gora ostala otvorena za subverzivni uticaj Srbije i Rusije.

Rukoljubivi Podoljub Zdravko Krivokapić: Sve sam uradio kako ste rekli!

Portal Aktuelno kontaktirao je potpredsjednika savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Steva Vučinića koji nam je nabrojao što će sve, između ostalog, Srpska crkva dobiti, odnosno sačuvati ono što je otela, nakon što su u srijedu usvojene sramne izmjene zakona.

Stotine objekata, kilometri teritorije…

“Izmijenjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti uzakonit će pravni osnov da se Srbija protegne na više od 50 kvadratnih kilometara crnogorske teritorije i u vlasništvo upiše i oko 60 manastira i 650 pravoslavnih crkava. U njeno ime njime i s njenom dozvolom, tom imovinom će da raspolaže Srpska crkva. Samo crkveno zemljište na primorju, po cijenama iz 2010. godine, vrijedi oko jedne milijarde eura. Dok stvarni novac Beogradska patrijaršija odavno prihoduje iz manastira Ostrog i njime finansira cijelu crkvu od Beograda do Australije i Amerike”, rekao je Vučinić za Aktuelno.

Kako naglašava, u pitanju su desetine miliona eura.

Na 24 hektara zemljišta manastira Gradište u Buljarici, koje je, kao i sve crkve i manastiri u Paštrovićima, i dalje u državnome vlasništvu, namjerava da gradi hotelski kompleks. Bivša vlast joj ga je, naravno nezakonito, već ucrtala u lokalnome DUP-u. I to neće biti jedini hotelski kompleks u vlasništvu Srpske crkve na crnogorskoj obali, iz kojega će takođe enormno prihodovati. To je jedna dimenzija problema koju je, samo zbog novca, Srpska crkva spremna da brani životima.

Druga je povezana s njenim parapolitičkim djelovanjem duhovnoga i političkoga preoblikovanja pravoslavnoga stanovništva, za što je posebno zainteresovana Srbija. Stoga je planirala da na cijeloj državnoj teritoriji sem postojećih oko 60 sagradi još 40  manastira”, navodi Vučinić.

Srednjevjekovno mračnjaštvo

Vučinić ističe da su izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti nadahnute srednjovjekovnim mračnjačkim idejama i ambicijom predlagača da zavedu teror svetosavlja u zemlji.

“One su očigledni dokaz da se nova administracija bori za dominaciju Srbije i transformaciju zemlje u njenu koloniju. Nakon usvajanja sljeduje velika svetosavska kampanja u kojoj će se iskaliti bijes zbog samoga postojanja Crne Gore”, ističe Vučinić.

Dodaje da je javni prostor  već korumpiran ratnohuškačkom i anticrnogrskom propagandom kombinovanom od laži, izrugujućih naziva za sve crnogorsko i govora mržnje uperenoga protiv svega našega.

Stevo Vučinić

“Ne samo u našem slučaju, svetosavlje uvijek brutalno penetrira unutar neke zajednice i na koncu njegovi promoteri ne libe se da ga sprovedu ognjem i mačem. A onda slijedi promijena sveukupnoga uređenja zemlje i usaglašavanje sa srednjovjekovnim feudalnim uzorima iz vremena Stefana Nemanje. Prethodna administracija, zbog lične koristi, znalački je trgovala cijelom državom i svime u njoj dozvoljavajući da se u svetosavskome duhu preoblikuju skoro sve materijalne i duhovne vrijednosti crnogorskoga kulturnoga nasljeđa, i u ravni simbola i stvarno”, kazao je naš sagovornik.

Lični interesi

Vučinić ističe da je bivša administracija bila zainteresovana samo za realizaciju ličnih interesa, kao i da je “prezirala je Crnogorce koji su je, inače ustoličili, ratovala protiv Crnogorske crkve i intrigama uperenim protiv vladike Mihaila i cijele crkve, podršku javnosti našoj Crkvi svela s 34 odsto 2004. na 10 odsto 2020. godine”.

“Podlačka politika bivše administracije, uperena protiv nas i naše Crkve, a u korist preoblikovanja Srpske u Pravoslavnu, iako sličnoga poduhvata do danas nije bilo cijeloj vaseljeni, koji je i nemoguć, na koncu, ostavila je Crnogorsku crkvu i bez placa za izgradnju saborne crkve u Podgorici. Umjesto u vrijeme dok je bila na vlasti, dodijelila joj je plac tek kad je prešla u opoziciju, i to nevoljno. Tome se usprotivila nova Vlada, zbog čega notari neće da ovjere Ugovor između Glavnoga grada i Crnogorske crkve. Tako da Crnogorska crkva ne može da ga upiše u vlasništvo”, kazao je Vučinić.

Ističe da je sve to dovelo do postojećeg stanja kada je nova vlast već u funkciji protežiranja srpskog nacionalnog i državnoga programa, naoružavanja Crnogoraca mržnjom protiv sopstvene domovine i njihove zloupotrebe u korist Srbije.

“Iz takve namjere proishodi i njena želja da posredovanjem vlasti u školama uvede svetosavsku dogmatiku. Ali i praktikovanje rituala Ruske crkve, kao što su plivanje za časni krst, ljubljenje ruku popovima i klečanje pred vladikama. Takva vjerska praksa ciljano oblikuje slobodnoga čovjeka u crkvenoga kmeta. Oprečna je našoj tradiciji i vrijeđa unutrašnje biće svakoga Crnogorca. Ali je svrsishodna svakome sa zadnjim namjerama u pitanju Crne Gore. U svakom slučaju, što gođ vlast o njima mislila, izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti su protivustavne i protivzakonite. Jer član 3 Ustava garantuje nepovredivost i cjelovitost državne teritorije i brani izuzimanje državne teritorije u korist stranih država”, poručio je Vučinić.

Zato su one, kako naglašava, okupacioni akt ispisan kvislinškom rukom koji traži primjeren odgovor od poslanika i Ustavnoga suda.

“Oni ne smiju dozvoliti njegovu materijalizaciju. U njima se očituje najteži oblik najtežega krivičnoga djela, zločin velizdaje, uparen s visokom korupcijom za koje su u Kaznenome zakonu zaprijećene najteže kazne. Otporom takvoj politici koja prepisuje državnu teritoriju Srbiji, Crnogorci brane pravo na egzistenciju kao narod, pravo da imaju svoju državu i pravo da svoju istoriju tumače kao svoju. Svi koji koriste olovku i riječi treba da pomognu u odbrani prava da budemo slobodni i živimo u slobodnoj zemlji. Pregaocu Bog daje na mahove, daće i nama”, poručio je Vučinić.

B.Knežević

 

Najnovije

U ponedeljak naoblačenje

U ponedeljak se očekuje naoblačenje. Popodne, prvo na jugu i jugozapadu mjestimično kiša, a krajem dana i tokom noći u većini mjesta će biti...

FIFA odlučila: Odloženi kvalifikacioni mečevi u Južnoj Americi

FIFA je odložila sve utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u južno-američkoj zoni. Razlog za takvu odluku je činjenica da bi igrači po povratku u Evropu,...

Poketino: U Francuskoj se javlja strahovita panika pred važne mečeve

Trener Pari Sen Žermena Mauricio Poketino kazao je da je za kratko vrijeme u Francuskoj shvatio da se stvara panika pred velike utakmice. ''Svece'' čeka...

Modna kuća Dolče i Gabana traži odštetu od blogera zbog optužbi za rasizam

Milanska modna kuća Dolče i Gabana (Dolce&Gabbana) podnijela je italijanskom sudu tužbu za klevetu zahtijevajući odštetu od 600 miliona dolara od dva američka modna...

Zbog zakona o stranim agentima, raspušta se ruska organizacija za ljudska prava

Dugogodišnja ruska nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava objavila je da prestaje sa radom zbog zakona o "stranim agentima". Organizacija "Za ljudska prava" saopštila...

Najčitanije

Povezano

PETROL-SVETOSAVCIMA PO 20 EURA ZA AUTO-LITIJE ”Ako vam je malo, idite kod Dake”

Velikosrpska lista ''Za budućnost Nikšića'' koja zastupa interese Srpske napredne stranke (SNS) predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na čijem je čelu mlada osvjedočena četnička nada...

SPC: Porfirije bez prekida obavlja dužnosti

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije bez prekida, držeći se svih obavezujućih epidemioloških preporuka i mjera, redovno i nesmetano obavlja sve administrativne poslove i dužnosti,...

Atanasije u teškom stanju, obolio od koronavirusa

Zdravstveno stanje umirovljenoga episkopa SPC Atanasija Jevtića (83) se pogoršava – potvrdili su službeni izvori. On je obolio od koronavirusa. Nalazi se na bolničkome liječenju...

Porfirije u Hrvatskoj: Učiniću sve da se među ljudima otupljuju sve moguće oštrice

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je danas tokom posjete stanovnicima potresom pogođene Banije u Hrvatskoj, da će na novoj dužnosti učiniti sve...

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dragan Lscg
22.01.2021-13:34 13:34

Sve je to djelo DPSa i Mila Đukanovića. Sa Gustom je to on sve lijepo isplanirao a podršku je imao od Stevan Vuč.i Moraša. Crnogorci su prevareni i opljačkani od ove ekipe i SPC.

Subotica
22.01.2021-15:31 15:31

Gradili su i na Kosovo mnogo sto sad ne mogu samo do crte zelene dalje malo je CRVENA LINIJA. ne daju ni Cuvenom GANICU DA PRIVIRI NEGO ODMA OKRECI I PUT CENTRALA U BEOGRAD!

Doni kraj
22.01.2021-18:31 18:31

Stevo Vučinić ,Marko Vešović i naravno Miraš Dedeić su najači montenegro govornici i pisci. Mi svake neđelje kad pijemo kafu svi uglas i naglas čitamo njine govore i djela. Ponekad se to produži i duboko u noć .E viva !

pero
22.01.2021-23:53 23:53

Zato Zvonimire. sto covjek hoce reci istinu a to je da je Srpski narod potonuo u sovinisticko-fasisticku kaljugu u kojoj se valja a bog zna kad ce se i dali ce se ikada izvuci. Jer kako objasniti da gotovo sve sto je srpsko se solidarisalo da su Srbi ugrozeni u BiH, HR, Crnoj G, Makedoniji, Japanu, da nije bio genocid u Srebrenici a bio je u cijeloj BiH, Ubijali su Sarajevo cetiri godine pa kazu branili se, kazu muslimani pucali sami na sebe ispred Vase M. i na Markale, kazu da su se branili u Hrv. a ustvari su prvi… Pročitaj više »