Značajna sredstva EU podrške biće na raspolaganju Crnoj Gori samo ukoliko nastavi da napreduje u oblasti upravljanja javnim finansijama, kazao je šef jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje Tomas Haglajtner. 

foto gov.me

On je na sastanku Posebne radne grupe za reformu javne uprave (PAR) u Podgorici istakao da je stav EU jasan – ako je neophodno mijenjati zakon, to treba uraditi tako da se uspostavi balans između prava na pristup informacijama i legitimnih okolnosti kada se to pravo ograničava, npr. iz bezbjedonosnih razloga.

Ministarka javne upave Suzana Pribilović navela je da su ohrabreni ocjenama iz posljednjeg Izvještaja o napretku EK koji pokazuje da je Crna Gora na pravom putu i je ostvarila dobar rezultat.

„U prethodnom periodu bili smo fokusirani na sve oblasti prepoznate Strategijom reforme javne uprave i Akcionim planom 2016-2020, te sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo od prethodnog PAR sastanka realizovali zaključke sa posljednjeg, šestog sastanka Posebne grupe. Napredak smo ostvarili, a taj napredak je i prepoznat u Izvještaju Evropske komisije, koji pokazuju da je zadovoljstvo građana pruženim uslugama u Crnoj Gori poraslo najviše u regionu. Podsjetiću da je 2019. godini porastao stepen zadovoljstva građana pruženim uslugama za 66 odsto u odnosu na 2017. godinu kada je bilo 42 odsto. Sličan podatak pokazuje regionalno istraživanje Balkan Barometra prema kojem je Crna Gora država u regionu u kojoj je najveći procenat ( čak 51%) ispitanika zadovoljno efikasnošću administrativnih procedura. Takođe, najotvorenija smo Vlada u regionu što potvrđuje regionalno istraživanje koje je sproveo civilni sektor“, zaključila je Pribilović.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments