Nedjelja, 1 Oktobra, 2023
Rubrika:

Srećan ti dan Opštine Petnjice

''Postali ste uspješni i prepoznatljivi van naše i vaše Crne Gore. Uvijek spremni da odgovorite svim izazovima savremenog doba uvjek posvećeni Crnoj Gori, bez obzira na gorčinu koju nosite u sebi. Vi Crnoj Gori predstavljate onaj lijepi dragi kamen koji što je starji više sija, a i Crna Gora treba da prema tom dragulju da ima isto takav odnos i da više ulaže za razvoj vaše opštine. Jer dobro se samo dobrim gradi i vraća''

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Dragi moji Petnjičani i Petnjičanke, godine 2013. 4. avgusta ostvarili ste svoj veliki san vraćen vam je status Opštine koji ste imali kroz vašu dugu, lijepu a često i tešku istoriju. Danas kao mlada opština koračate velikim koracima ka budućnosti, ma koliko ti prvi koraci bili često i teški i složeni oni predstavljaju vaš put. Sve ljepote i blagodeti Bihora i bihorskih prostora mogu se lično doživjeti onda kada se sa vama u muhabetskim razgovorima podijeli vaše toplo i časno gostoprimstvo koje vas je uvjek krasilo kroz sve vjekove vašeg postojanja. Draga braćo Bošnjaci, i svi ostali ja sam vašu Petnjicu zavolio kroz brojne kulturne manifestacije kojima se želi očuvati ona lijepa i izvorna pisana riječ vaših insana. Pa tako počevši sa Zavičajnim stazama, Mirsada Rastodera, preko Centra za kulturu i Sinana Tiganja, kroz brojna lijepa imena Sandžačke književnosti koja su nastala na vašim magičnim prostorima Ćamil Sijarić, Safet Sijarić, Faiz Softić, Refik Ličina, Safet Hadrović-Vrbički, Braho Adrović, i mnogobrojni drugi do prosvjetara Isljama Ćemana i predsjednika opštine Samira Agovića i mnogobrojnih drugih pregalaca sa kojima sam se susretao svih ovih godina i brojnim drugima a spisak bi bio itekako podugačak.

Sa jedne od ranjih poseta opštini Petnjica sa lijeva nastavnik Isljam Ćeman otpravnica poslova ambasade Ukrajine Nataliya Fiyalka. književnik Božidar Proročić, Olivera Martinović , predsjednik opštine Samir Agov

Vi predstavljate dragi Petnjičani onu lijepu sliku multikulturne Crne Gore, koja treba da služi za primjer i svim drugim opštinama. Vaša dijaspora je vaš dragulj koji je silom prilika otišao na često dalekim i neizvjesnim muhadžirskim putevima evo već pola vijeka. Ma koliko da je u državama Zapadne Evrope i daleke Amerike teško bilo sačuvati vaše ime i običaje vi ste to uspjeli. Postali ste uspješni i prepoznatljivi van naše i vaše Crne Gore. Uvijek spremni da odgovorite svim izazovima savremenog doba uvjek posvećeni Crnoj Gori, bez obzira na gorčinu koju nosite u sebi. Vi Crnoj Gori predstavljate onaj lijepi dragi kamen koji što je starji više sija, a i Crna Gora treba da prema tom dragulju da ima isto takav odnos i da više ulaže za razvoj vaše opštine. Jer dobro se samo dobrim gradi i vraća. Ko nije čitao ,,Bihorce” Ćamila Sijarića, ne može da osjeti duh, dušu i mentalitet vašeg kraja, svi mi koji jesmo bogatiji smo za to neponoviljivo iskustvo. Ljepota vašeg jezika, arhaičnih izraza i leksike je nešto što se doživi na svakom koraku vaše opštine. Sa dobrim dijelom vas uvjek sam dijelio mnoga svoja razmišljanja slušao mnoge vaše priče i vaša životna iskustva. Vaša Petnjička zvijezda najljepše sija u julskim i avgustovskim noćima kada vaši neimari sa svih strana svijeta dođu na svoja vjekovna ognjišta kada upale taj plamen duše predaka koji budi čitavu Petnjicu, kada se za vašim soframa sjetite svih onih lijepih priča koje su vas gradile kao insane. Vaš zavičajni klub ,,Bihor” u Luksemburgu vas okuplja i na najljepši način čuva i njeguje sve bliske veze i kontakte sa svima vama.

Ferenc Kolčaj mađarski pjesnik i pisac (1790-1838) jednom je zapisao: ,, Kome u srcu ne živi domovina, taj se svugdje može smatrati prognanikom, u duši mu je praznina koju ne ispunjava nikakva stvar, nikakvo osjećanje. ” Ja znam dragi Petnjičani da vaša Crna Gora živi u vama. Volio da vaša dijaspora pronađe model i mehanizam da dio vašeg mukotrpno stečenog bogastva uložite u vašu Petnjicu ma koliko da je lijep Luksemburg u tuđoj državi uvjek ste tuđini. Pored lijepih kuća koje krase vaše posjede ja vjerujem da i neki pogon ili mala proizvodnja može da se održi i podrži u vašem kraju kako sva ta mladost nebi odlazila. Samim ulaganjem u vašu Petnjicu vraćate dug vašim precima i korijenima, a što je čovjek bez korijena i rodnog kraja.

Vama dragi predsjedniče Agoviću, želim još mnogo uspješnih godina u borbi za bolji razvoj opštine Penjica. Vi ste godinama bili i ostali prepoznatljivi reprezent vaše opštine i njen promoter. Ima li mjesta za kritiku ima. Ima li mjesta da svi budemo bolji ima. Neka sve naredne godine i decenije koje su pred vama budu ispunjene sa samo dvije riječi POVRATAK A NE ODLAZAK.

Dragi Petnjičani i Petnjičanke završiću ovaj tekst u duhu vašeg (bosanskog) jezika neka vam sve bude sa hajirli neka vas 4. avgust uvjek okuplja na vašim vjekovnim prostorima i neka vam svaki dan bude ispunjen onim naljepšim što imate u sebi i dajete od sebe. Neka vaš Bihor bude mjesto sastajanja, okupljanja i vjekovnih priča na kojima će nastati neki novi roman o Bihoru i Bihorcima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve