Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Srbi su mješavina Bugara, Makedonaca, Crnogoraca, Roma, rumunskih i BiH Vlaha, Cincara, Albanaca… to i zapis Pavela Rovinskog potvrđuje

Danas u udžbenicima i medijima ne može se nikada ni riječi čuti o porijeklu većine stanovnika Srbije. Ako se govori o nečijem porijeklu, govori se uglavnom o porijeklu Crnogoraca i bjesomučno se fantazira kako su Crnogorci srpskog porijekla. Rovinski je još opisivao i Jevreje, Čehe, Njemce i Poljake u Srbiji, kojih sveukupno nije bilo puno, a svim njihovim potomcima u glave je usađena lažna, izuzetno šovinistička istorija sa kojom njihovi preci nemaju nikakve veze, sem u identitetskim etnobajkama

Piše: Miroslav Ćosović

Dvadesetosmog januara 1916. godine umro je Pavel Apolonovič Rovinski, ruski naučnik i putopisac. Rođen je u bogatoj plemićkoj porodici u Saratovu. Kao strastveni putnik obišao je mnoge, posebno slovenske zemlje. Od maja 1879. kada se obreo u Crnoj Gori, s manjim prekidima proveo je i posvetio ovoj, kako je govorio, drugoj njegovoj domovini, gotovo 27 najboljih stvaralačkih godina. Bavio se kompleksnim izučavanjem Crne Gore, zadirući u više naučnih disciplina: u geografiju, arheologiju, istoriju, etnografiju, filozofiju, folkloristiku, istoriju književnosti, speleologiju. Napisao je o Crnoj Gori brojne studije, rasprave, članke i višeslojno, kapitalno djelo «Crna Gora u prošlosti i sadašnjosti», koje je u tri toma sa šest svezaka, s preko 3.700 stranica, objavila Ruska akademija nauka. Pavel Apolonovič Rovinski učestvovao je aktivno i u kulturno-prosvjetnom i javnom životu Crne Gore. Umro je u Sankt Peterburgu 1916. godine (iz arhive lista Pobjeda).

SRBIJA JE 1740. BILA PRAZNA

Od druge polovine 14. vijeka Turci nadiru u Evropu, otpočinje njihovo haranje Balkanom. Poslije pohoda raznih vojski i njihovih borbi tokom vjekova, srednjevjekovni Srbi na teritoriji Srbije, praktično više nijesu postojali. Dio je pobijen, dio je odveden u roblje, a dio se razbježao. Akademik SANU Radovan Samardžić ovako izlaže:

„Srpski narod u Turskoj morao je da se u XVIII veku iz temelja obnovi kako bi ponovo izašao na istorijsku scenu u borbi za oslobođenje.”

Još Samardžić, na istoj strani: “…posle sklapanja Beogradskog mirovnog ugovora 1739. godine. U tom trenutku prema podacima V. Čubrilovića Srbija nije mogla imati više od 50.000 – 60.000 stanovnika.”

(“Istorija srpskog naroda, Četvrta knjiga, tom I, Srbi u XVIII veku”, Beograd 1986, str. 321).

Samardžić reče da je “srpski narod u Turskoj morao je da se u XVIII veku iz temelja obnovi”. I obnovio se – u vidu Novosrba, jer su poslije 1739. Srbiju naselili sa svih strana Balkana: Makedonci i Bugari, Crnogorci, hercegovački, bosanski i dalmatinski Vlasi, Romi, rumunski Vlasi, Cincari, Albanci, Grci…

MILOŠ OBRENOVIĆ ZVANIČNO PROGLASIO SRPSKI NAROD, 1830. GODINE

Da je Srbija useljenički zbijeg dobro je razumio Miloš Obrenović koga su u Srbiji od nedavno prozvali – Veliki. On je na Tašmajdanu 13. decembra 1830. povodom dodjeljivanja hatišerifa od strane sultana Mahmuda II, kojim je Srbija priznata kao vazalna kneževina, okupljenim uglednicima rekao: “Tako, braćo, postadosmo i mi od juče narodom, narodom istina još zavisnim od sultana, no narodom koji ima sopstvena svoja prava. Od jučerašnjeg dana postadosmo narodom, koji ima svoju sopstvenu vlast koja nije od nikoga oteta nego se temelji na zakonu”.

O tome je Aktuelno u decembru 2022. objavilo članak ”Knez Miloš svečano proglasio da je srpski NAROD napravljen 12. XII 1830. godine!”

Zbog toga je Miloš Obrenović za ovu mješavinu raznih etničkih grupa rekao da je postala narodom, 12. decembra 1830. godine.

ILARION RUVARAC O POSRBLJENOJ MJEŠAVINI NARODA U SRBIJI

Srpski istoričar Ilarion Ruvarac (1832-1905), koji se smatra jednim od začetnika kritičkog pravca u srpskoj istoriografiji, ovako je pisao: “U nas Srba i posrbljenih među nama Bugara, Vlaha, Cincara i Arbanasa lakše i probitačnije /je/ verovati i primati s verom skaske i izmišljotine i braniti ih od razjedajuće kritike /…/, nego li ne verovati, te onda morati dokazivati zašto ne treba verovati u skaske i izmišljene priče, koje su toliki ozbiljni, učeni i razboriti pisci primili za istinu i gotov novac.” (Ilarion Ruvarac, Đurađ Vuković, despot srpski, i Đorđe Kastriot-Skenderbeg, vođ arbanaški, godine 1444, Letopis matice srpske, sv. 2, Novi Sad, 1902, 5)

Prilično korektno pisanje Ilariona Ruvarca, koji je i izostavio neke etnicitete koji su ušli u srpsku naciju.

SRBADIJA, 1881. GOD: “STOTINU VERA I NACIJA U BEOGRADU”

U beogradskom časopisu Srbadija, godine 1881. (sveska 11 i 12) objavljen je tekst “U školu ili na robiju”, sa podnaslovom “Slika iz beogradskog života”. Pri početku teksta ovako se iznosi: “Beograd dakle napreduje i sa strane dobra i sa strane zla. – U nj se gomilaju stanovnivi iz svih krajeva sveta. Tu vam je na stotinu vera i nacija.” (str 481)

Ima još izvještaja o velikoj etničkoj mješavini u Beogradu, tih godina. Svi oni naznačeni u ovom tekstu iz 1881. godine – koji su ostali da žive u Beogradu, davno su posrbljeni.

PAVLE ROVINSKI SVJEDOČI, 40 GODINA NAKON ŠTO JE MILOŠ SRBE PROGLASIO ZA NAROD

U uvodu pomenuti Pavel Apolonovič Rovinski, napisao je putopisnu knjigu “Zapisi o Srbiji 1868-1869”, koja je na srpskom jeziku objavljena 1994. godine, u izdanju Matice srpske. Ono što je vidio svojim očima, opisao je:

“Svi oni koji u Beograd dolaze kao stranci – uskoro prihvataju srpstvo, dobijajući srpska obeležja. Svi doseljenici se veoma lako asimiluju sa meštanima jer dolaze uglavnom iz Turske i Austrije, gde nema jedinstvenih nacija, što znači – ni nacionalnih jezika. . .

Više od svih ovde se doseljavaju braća Jugosloveni: Srbi i Bugari. Iza njih ogroman broj Cincara ili Kuco-Vlaha, koji ponekad sami ne znaju ko su. Govoreći jezičkom mešavinom – vlaškim jezikom, koji je sam prava mešavina, ili grčkim, ali stalno živeći među Bugarima, Srbima i Arnautima, oni prihvataju i jezik svojih suseda, a njihova narodnost se određuje sredinom u kojoj žive. Najveći broj njih sebe smatra Grcima, ali oni koji se doseljavaju u Beograd da tu stalno žive prihvataju srpsko podaništvo, u potpunosti se pretvaraju u Srbe, i već u sledećemo pokolenju cincarski jezik se potpuno gubi. Pa zar najveći broj beogradskih trgovaca nisu cincarskog porekla, a sada su čisti Srbi. . .

U srpskom ustavu svi podanici Kneževine nazivaju se zajedničkim imenom Srbi, a pravoslavna vera je vladajuća. Druge nacionalnosti i veroispovesti se uopšte ne priznaju, premda se sasvim tolerišu, ali se ne dozvoljava jedino religijska propaganda u interesu druge vere.”

(Pavel Apolonovič Rovinski, Zapisi o Srbiji 1868-1869, Matica srpska, Novi Sad, 1994, strane 93, 94 i 97)

Pa na strani 104 iste knjige, Rovinski piše:

“Pogledajte srpsku regularnu vojsku, i tamo ćete verovatno videti ljude iz Stare Srbije, iz Bugarske, Makedonije, Crne Gore, i iz austrougarskih zemalja. Prošle godine bila je cela četa koja je bila sastavljena samo od Bugara, ali su se razišli. I sada ima jedna četa koja je sastavljena samo od stranaca. Među žandarmima većinu čine, izgleda, stranci. Postoji na kraju cela kancelarija koju čine Dalmatinci. Ona je u nadležnosti po reputaciji poznatog Bana.

Ovde je vrlo malo Vlaha, premda ih u celoj Srbiji ima dosta (više od 100.000).

Bez obzira na tako različitu mešavinu narodnosti i tipova – sve se to sliva u zajednički pojam srpstva.”

Na strani 211 iste knjige Rovinski opisuje kako je bio kod manastira Rača koji je u blizini Bajine Bašte. Ovako piše: “Ovde imate doseljenike pre svega iz Hercegovine i Stare Srbije, zatim iz Bosne, iz Bugarske i Makedonije i sve se to odražava na fizionomije ljudi.”

Danas u udžbenicima i medijima ne može se nikada ni riječi čuti o porijeklu većine stanovnika Srbije. Ako se govori o nečijem porijeklu, govori se uglavnom o porijeklu Crnogoraca i bjesomučno se fantazira kako su Crnogorci srpskog porijekla.

Rovinski je još opisivao i Jevreje, Čehe, Njemce i Poljake u Srbiji, kojih sveukupno nije bilo puno, a svim njihovim potomcima u glave je usađena lažna, izuzetno šovinistička istorija sa kojom njihovi preci nemaju nikakve veze, sem u identitetskim etnobajkama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

34 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cikoticka.
05.02.2023-02:37 02:37

kod nas se za takve kaze-“od zla oca i od gore majke”

Merlin
05.02.2023-08:46 08:46
Reply to  cikoticka.

A otac i majka ti Srbi. :) Po čemu si ti bolja od Srba, Bugara, Roma, Grka, itd. ? Imaš li bolje obrazovanje, bogatije društvo, itd. Ko si i šta si ti koja si do juče imala trobojku, pričala srpskim jezikom i krstila se u SPC ? :)

Komita,
05.02.2023-13:57 13:57
Reply to  Merlin

Budalasto Merline, imali smo u bivšoj SFRJ Srpskohrvatski jezik koji je nazvan tako Bečkom dogovorom 1850, drugo trobojka je u Srbiji uvedena 1835, a u CG krajem 19 vijeka, i uopšte mi nije jasna tolika Vasa ljubav prema njoj, nosite zastavu knjazevinw CG tu eobojku sa CG grbom, ali u istom tom ustavu gdje se pominju narodne boje stoji da je crkva CPC, ali to ne spominjete, danasnja nada zastava je najstarija,, da nije možda Njegoš mahao trobojkom ili Petar prvi, normalno da ne no Alaj barjakom i krstašem

Micko
05.02.2023-14:21 14:21
Reply to  Merlin

Imali smo trobojku sa petokrakom, inace Merline ja sam kesten 1965 i u pravoslavnoj crkvi mi je upisano Crnogorac, i nijesu tada po crkvama bili nikakvi barjaci sa 4 vitamina c, niti je ko spominjao Srpstvo i srpsku crkvu!

Merlin
05.02.2023-08:48 08:48
Reply to  cikoticka.

Nema gorih od takvih kao što si ti. Siromašni, neobrazovani i zatucani…Kladim se da ti pola familije živi u Srbiji. :)

mudrost
05.02.2023-16:35 16:35
Reply to  cikoticka.

E sta ti pises u gluvo doba noci.Mora da si jako nesretno stvorenje.Poradi na tom ne na glupostima.Ja nikad za jedan narod ne bih to rekla.

Terra_nova
05.02.2023-05:42 05:42

Kakav je taj njihov paśaluk i asimilatorska politika zasnovana na laži. Danas to gradjani Srbije niti znaju niti oće da znaju i čuju istinu, iz prostog razloga – jer im ne odgovara. Iako oni znaju za seobu Srba, iako znaju da im je prva knjiga na ekavici napisana prije 200 godina, iako znaju kad ima je bio PRVI SRBSKI USTANAK, oni uporno vjeruju mitomanima i lažovima a nikako istorijskim faktima – jer im tako odgovara. I najgore su crnogorske pestokupljevine, koji, neka što su plaćeni za svoje srBovanje, nego još su najgrlatiji u negiranju Crnogorskoga naciona. Malo je njima što… Pročitaj više »

Merlin
05.02.2023-08:44 08:44
Reply to  Terra_nova

Hrvoje, vi Hrvati ste miks Italijana, Nemaca, Mađara, Čeha, Slovaka, Srba i ko zna koga još. Nikada pre NDH niste imali svoju nezavisnu državu, a da 1918. nije bilo pobedničke Srpske vojske ne bi imali Dalmaciju i ostrva jer je Italija imala pretenzije prema HR. Kolonizovao vas je zapad građanskim, lgbt, gej glupostima u koje verujete. Poslušaj šta kaže Hrvatski istoričar o 1918. i kako bi prošli da niste ušli u Jugoslaviju. :) https://www.youtube.com/watch?v=XOkbmAM4LuE

Damjanovic
05.02.2023-13:49 13:49
Reply to  Merlin

Merline glupanderu, imali su Hrvati drzavu Jos u 10 vijeku, iako si glup procitaj nesto o kralju Tomislavu, imade njegovo ime i na katedrali Sv Tripuna u Kotoru, dalje glupi Merline pročitaj nesto i o Petru Krešimir, takodje kralju tadašnje Hrvatske drzave, i ne pusi stalno gluposti i svaki put isti komentar, postojala je Hrvatska i prije NDH, , a kad ih uporedi sa Srbijom, taman su isto bili slobodni, ne Kaze se dzabe Sacuvaj te boze srpskog junaštva i hrvatske kulture!

Branko
06.02.2023-01:07 01:07
Reply to  Damjanovic

Zar nisu Damjanovici Srbi??? Pokatoliceni pre ” par” godina i sada ispadaju najveci Hrvati. Ako ne podnosis ono sto si bio kakav ces onad Hrvat biti, takvi brzo okrecu ledja, cim malo zagusti. Trebalo bi da procitas “Rodoljupce” od Sterije, tu ces se pronaci!!!

Merlin
05.02.2023-06:00 06:00

Poštovani istoričaru dr Ćosoviću, ako možete da nam objasnite čega su “miks” Nemačka, Francuska, Hrvatska i Američka nacija. “Ovde imate doseljenike pre svega iz Hercegovine i Stare Srbije, zatim iz Bosne, iz Bugarske i Makedonije i sve se to odražava na fizionomije ljudi.” — Kakve veze ima to što su u ono vreme Srbi iz Dalmacije, Makedonije, Bosne, Hrvatske, Crne Gore, itd. dolazili u trenutne AVNOJevske granice Srbije ? Koje je tvoje poreklo ako govoriš sprskim jezikom kao i tvoji roditelji, kršten si i venčan u SPC, imaš porodičnu krsnu slavu i živiš u Beogradu ? :) Najbolje je biti… Pročitaj više »

Atanasije
05.02.2023-08:55 08:55

“Đedov”pobratim i član velike četvorke Justinijanovih vladika, tvrdio je da je presednik svih Srba Cincarin iz Čipuljića. Pošto dokumenta u pisanoj formi, kod zadribande ne pomažu, a ono ima na internetu “živ jezik” dotične persone. A ko sam ja da protivrečim, pokojnjemu episkopu Hercegovačkom.

Cetinje
05.02.2023-08:57 08:57

Merline nije on nikakav doktor ali zaslužijo je da doktorira na FCJK .

Micotakis
05.02.2023-12:44 12:44
Reply to  Cetinje

Da, da, Merlin, ali – samo ste vi, Srbadija 500 (slovima: petsto) godina šetali opanke, pa postadoste Opankošetači!
Koliko je tu sa Turcima sex-a i začeća bilo tokom tolike sile godina, jado moj!
Budi tiho, zaklopi se uvima i srami se dok postoji “sveta” i “veka”!

Merlin
05.02.2023-14:20 14:20
Reply to  Micotakis

Dok su Srbi nosili opanke, ti si bio go i bos. Do juče si imao trobojku, govorio srpskim jezikom i krštavao se u SPC, a sada bi u “svoje crkve i manastire” koje ste napustili dok ste bili komunjare….Što se sexa tiče, semeni vas Vučić pa ne vadi. :)

Micotakis
05.02.2023-18:44 18:44
Reply to  Merlin

Kad ćete “junaci” osloboditi Kosovo i povratiti ga u ruke Srbadijske?

Micotakis
05.02.2023-12:53 12:53
Reply to  Cetinje

Ti sa “Cetinja” ne umiješ ništa drugo da vrtiš u komentarima sem FCJK.
Samo maloumne, u konkretnom slučaju tebe – ne zanimaju činjenice.
Maloumni imate nehajan odnos prema činjenicama.
Što barem jedanput argumentima ne pobiješ činjenice iz tekstova kod kojih se retardirano držiš istog sadržaja u svojim “intelektualnim” komentarima?!
Protiv činjenica argumenata nemaš.
To je tvoj problem kao svinjegojca.

Micko,
05.02.2023-13:43 13:43
Reply to  Micotakis

Znaš koliko je to ” Cetinjanin” kad piše tako, on je Cetinjanin koliko i ja Vijetnama, nego se namjerno tako potpisuju da bi se stekao utisak da ima puno Srba na Ct, a mogu se na prste nabrojati!

Merlin
05.02.2023-16:36 16:36
Reply to  Micko,

Zato ste u većini vi ustaše sa Cetinja…Važno je da je većina CG uz svoju braću Srbe, a vi iz varošice ste totalno nebitni…

Micko
05.02.2023-17:52 17:52
Reply to  Merlin

Merline, ta ” varošica je 1496 imala stampariju, a u 19 vijeku ambasade i Evropske dame i Gospodu, Ajde negiraju to, igrao se tenis i imalo je klizalište,! Toliko o tome neznalica glupava gedzovanska!

Bot
05.02.2023-09:36 09:36

Da je vođena njihova politika asimilacije ne bi ovi ovuda skakakutali sa tri prsta, nego im je svašta dozvoljeno na račun suživota, jeftinih glasova i radne snage koju smo mi platili. Rezultati toga su jasno vidljivi.

Damjanovic
05.02.2023-09:44 09:44

Evo našeg Merlina Posrbica da nam stručno sve objasni pa iole obrazovan čovjek zna da su tkz Srbi konglomerat naroda, Cincara, Vlaha, Roma, Bugara, Crnogoraca i ostalih, Srbijom su od 1459 do 1878 vladale Osmanlije, zamislite koliko je tu dece stvoreno generacijama koji imaju turske krvi, to je danasnje stanovništvo Srbije dopunjeno sa gore navedenim narodima, pogledajte slike Obrenovića svaki je nosio turski fes, zar ne Merline, Ajde negiraju to, nosnja hitne Srbije je poluturske sa dimijama, to su nepobitno činjenice, i ti sad hoćes to ispeglati i predstaviti da nije tako, sve što piše gospodin Ćosović je protkano istinom… Pročitaj više »

Merlin
05.02.2023-11:16 11:16
Reply to  Damjanovic

Stručnjak, a koja to nacija nije “konglomerat” naroda i koja se to nacija samo između sebe razmnožavala? Pogledaj Hrvate, Bugare, Rumune, Nemce, Francuze, Amere, itd. Pa u CG je, od istih oca i majke, jedno dete Srbin a drugo Crnogorac. Miodrag Vlahović i Miroslav Gedža Vlahović, a ima ih koliko god hoćeš. Btw. veliki deo CG je bio pod Osmanlijama, a Boka pod AutroUgarima koji su tek konglomerat naroda i nacija. Od muke i nemoći ne znate šta ćete, pa prebrojavate krvna zrnca, a posle kmečite kako bi u konglomerat nacija EU. :)

Mirko
05.02.2023-13:40 13:40
Reply to  Merlin

U Crnoj Gori je to sada u nekim porodicama jedno dijete Crnogorac drugo Srbin, to je pośljedica indoktrinacije od 91 crkve Srbije i Rista sotone, koji je 91 dodao u CG po zadatku da posrbi Crnogorce, inace do 91 svi pravoslavci su se pisali i ośecali Crnogorcima, na svim popisima bez ikakve prisile, niko Srpstvo pominjao nije!čak je u tom periodu Jugoslovenstva bilo opasno promovisati Crnogorstvo, pok. Akademik Radosav Rotković je 1971 dobio otkaz u RtTg zbog toga sto je pokrenuo pitanje o Crnogorskom jeziku, niko Posrbica nije terao da se pisu Srbi, no su se tada tako ośecali i… Pročitaj više »

Sale
05.02.2023-09:47 09:47

Upravo u tome sto se danas sve to smatra medju Srbima srpskim krajevima, a u 19.om veku nije… Cak ni u Nacertaniju Garasaninovom npr…

Da
05.02.2023-09:51 09:51

Kako može najstariji narod da bude mix ičega, marš bre stoko šovinistička

mudrost
05.02.2023-16:31 16:31

Da vam nesto samo kazem.Citam Balkanske novine,a posebno komentare.Crnogorce poznajem i veoma postujem.Ali u zadnje vrijeme ste gori sto se tice mrznje i od Hrvata i Bosanaca zajedno.Mrznja razara onog ko je osjeca.Djeca iz mijesanih brakova su vrlo inteligentna i fleksibilna.
Srpska istorija se izvrce okrece pa ce ispasti da nikad nisu imali drzavu.Ali oni znaju i ne zaboravljaju.

Lada
05.02.2023-18:07 18:07

Što se ljutite. Najveci vaš sin koji ima velelepni trg u Beogradu Nikola Pašic , bio je Cincar.

Sara
05.02.2023-18:21 18:21

Pre Amerike je Srbija al uspesnija.I u pravoslavlje prelaze raznorazni a u americi lape drzavljanstvo i to je to.U dusi i dalje srbin crnogorac afrikanac.

Zaječarac
05.02.2023-19:13 19:13

Pašić nije bi Cincar već Bugarin, u Srpsko-Bugarskom ratu(Slivnica) bio je direktor Bugarskih željeznica. Istaknuti Cincari u Srbiji su Avakumović, Cincarmarković, Jovan Sterija Popović, Branislav Nušić, Koča Popvić,Vasna Pešić, Toma Fila,Nikola Kojo,Taško Načić, i na desetine uglavnom trgovaca,arhitekti,profesora, muzičara.

Ne
05.02.2023-20:49 20:49

@Da, argumentuj to o najstarijem narodu.

Momir
06.02.2023-09:54 09:54

Srbi koji su sa svojim Despotima izbegli put Mađarske i Slavonije i Rusije danas su mahom Hrvati i Mađari, Ukrajinci ili Rusi . Malo je Srba iz Hrvatske Ostalo Srbima i izbeglo u Ratovima 1995 . Danas generalno deo Hrvata jesu pravi Srbi od današnji Srba .

Mne07
06.02.2023-19:41 19:41

Ne postoji lazljivija historija od tkz srpske.

Zoki
07.02.2023-18:49 18:49

Sve je lepo objasnio autor teksta uz jednu ispravku. Nisu u pitanju Bugari, Rumuni, Crnogorci, Grci, Makedonci, Albanci… U pitanju su Srbi iz Bugarske, Rumunije ( a tacnije je da su u pitanju knezevine Vlaska, Moldavija, Transilvanija i Erdelj posto Rumunija nije postojala tada jos-1830. Nastala je spajanjem Vlaske i Moldavije 1858 kada im je zabranjena cirilica koju su vekovima koristili. Ali to je neka druga tema i ko su i odakle su Vlasi i zasto je sve to uradjeno. Iza svega toga je stajao Vatikan. ). Da se vratim na temu, Srbi iz Crne Gore, Grcke, Makedonije, Albanije… Tako… Pročitaj više »