Da smo na vrijeme, kao država, reagovali na problem odliva mladih u zemlje Evrope i Amerike, danas ne bismo došli u situaciju da nam je ugrožena ljetnja turistička sezona zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, smatraju u SDP-u. Pozivaju da se o ovom problemu otvori širi društveni razgovor, kako ne bi došli i situaciju da cijele generacije mladih bespovratno napuste Crne Goru.

 

Jovo Perović

“Juče smo iz medija saznali da je Njemačka izdala preko 3.000 radnih dozvola građanima Crne Gore i da je samo u protekle tri godine 0.5% od ukupnog broja stanovnika naše zemlje otišlo na rad u tu evropsku zemlju. Vjerovatno se broj onih koji su otišli u druge evropske zemlje, SAD, Kanadu i dalje preko mora mjeri desetinama hiljada”, navodi u saopštenju za javnost član Predsjedništva SDP Budva Jovo Perović.

Odlaze najčešće mladi, obrazovani i sposobni, ali nažalost, kako je kazao, i cijele porodice sa malom djecom.

Naša država o ovim migracijama nema nikakve podatke, a ovaj broj za Njemačku smo dobili od njihovih institucija.

“Naša državna statitstika niti insitucije se ne bave ovim pitanjem na pravi način, za početak da imamo broj ljudi koji svakog dana odlaze iz naše zemlje, a o tome da se nađe način da se dio njih vrati u domovinu nema ni govora”, navodi se u saopštenju.

SDP je, kako navodi Perović, ukazivala na ovaj problem već duži niz godina i nudila rješenja, za koje nije bilo sluha.

“Da smo na vrijeme, kao država, reagovali na ovaj problem danas ne bi došli u situaciju da nam je ugrožena ljetnja turistička sezona zbog nedostatka kvalifikovane radne snage. Već ovog ljeta, hiljade naših sugrađana su odlučili da sezonski rade u Hrvatskoj, u SAD, ili nekoj drugoj zemlji, tako da se naše primorje suočava sa problemom koji do sada nijesmo imali”, navodi se u saopštenju.

Zbog toga, SDP poziva da se o ovom problemu otvori širi društveni razgovor.

“Kako ne bi došli i situaciju da cijele generacije mladih bespovratno napuste Crne Goru, a da ova vlast nastavi sa pričom o rastu BDP, prihoda, poreza i sličnih kategorija koje nemaju veze sa svakodnovenim životom građana”, zaključio je Perović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve