Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Spomen ploča u Morinju ni jutros nije uklonjena

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, potvrdio je za Pobjedu da ploča nije uklonjena

Spomen-ploča u znak sjećanja na zatočene u logoru Morinj jutros ponovo nije uklonjena jer kotorske nadležne opštinske službe nijesu mogle pristupiti u posjed vojnog objekta.

Uprava za inspekcijske poslove donijela je rješenje kojim nalaže uklanjanje spomen ploče koju su 10. oktobra prošle godine svečano otkrili crnogorski ministari odbrane i vanjskih poslova, Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim zvaničnicima.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, potvrdio je za Pobjedu da ploča nije uklonjena.

“Mi smo u skladu sa našom zakonskom oabvezom i jutros postupili, međutim rješenje o uklanjanju spomen ploče nije bilo moguće izvršiti jer je tamo nemoguće pristupiti i mi ne možemo dalje da postupamo. Tamo je vojska i mi nemamo nikakvu potrebu da ratujemo sa Vojskom”, kazao je kratko Jokić.

Ovo je drugi neuspio pokušaj uklanjanja spomen ploče. Vojska Crne Gore 24. oktobra prošle godine nije dozvolila opštinskoj Službi za inspekcijske poslove iz Kotora da uđe u prostor vojnog posjeda i, kako je bilo najavljeno, ukloni spomen-obilježje postavljeno u nekadašnjem logoru Jugoslovenske narodne armije u Morinju, gdje su bili zatočeni i mučeni hrvatski zarobljenici između 1991. i 1992. godine tokom agresije na Dubrovnik.

Kotorska Služba za inspekcijske poslove planirala je uklanjanje spomen-ploče na osnovu rješenja Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore, ali VCG nije dozvolila ulazak na njen posjed bez izričite saglasnosti Ministarstva odbrane.

Rješenjem Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore od 18. oktobra 2022. godine inspektorka za kulturna dobra naložila je Opštini Kotor da spornu spomen-ploču posvećenu zatočenim civilima i braniocima Republike Hrvatske, na objektu Centra Morinj, ukloni u roku od tri dana od dana prijema zapisnika.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Vinuška
31.01.2023-15:08 15:08

Tako mi uporni bili i za sve ostalo kao što ste za ploču ažurni. Ima mnogo objekata za uklanjanje, pa dok ne mognete pristupiti ploči, uklonite njih. Na primjer valja početi od ovih prenosivih objekata, oni su lakši za ukloniti, a sad imamo i helikoptere, pa se ne moraju ručno snosit. Dobro je dok ima volje.

strme
31.01.2023-15:24 15:24
Reply to  Vinuška

crkve se nece micar, ako na to ciljash.