Mitropolija crnogorsko – primorska SPC objavila je da će sjutra u Manastiru Savina zasijedati Svetostefanski crkveno – narodni sabor na kojem će se, kako piše u najavi, odrediti prema “zlonamjernom predlogu zakona kojim Vlada Crne Gore namjerava da srpsku crkvu u Crnoj Gori liši njenog vjekovnog nasljeđa”.

Prije zasijedanja biće održana liturgija povodom slave grada Herceg Novog (15. avgust) i prenosa moštiju Sv. Arhiđakona Stefana.

VUČINIĆ: ILI SLOBODA ILI KOLONIJA

Za predsjednika Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Steva Vučinića, ovaj sabor je samo još jedan dokaz da Beogradska patrijaršija „međaši prostor velikosrpskih imperijalnih ambicija u Boki“.

„Ta njihova ambicija preksinoć je i muzički eksponirana na Kanli-kuli u Herceg Novom. Pjevano je ‘Tamo daleko’ i skandirano da su Crna Gora i Srbija jedna familija. Namjerenim saborom, čije će odluke biti uperene protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u svetosavskome maniru, ta patrijaršija poricaće činjenicu da se nezakonito i bez pravnoga osnova upisala kao vlasnik 12 kvadratnih kilometara crkvenoga zemljišta, većine manastira i većine crkava. Inače, oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti sukobljavaju se crnogorska i velikosrpska državna i nacionalna ideja i od njegovoga razrješenja zavisiće budućnost Crne Gore: ili će biti slobodna zemlja ili beogradska kolonija. Mislim i vjerujem da će se beogradski popovi ovoga puta suočiti s državnom silom koja po prvi put poslije trideset godina pokazuje spremnost da štiti integritet i suverenitet zemlje“, poručuje Vučinić.

Uvod u sjutrašnji sabor bio je humanitarni koncert “Za naše Kosovo i Metohiju”, čiji je jedan od organizatora takođe Mitropolija crnogorsko primorska, a kojem su, između ostalih, prisustvovali lider DF-a i Prave Crne Gore Andrija Mandić i Marko Milačić, kao i predsjednik budvanske opštine Marko Carević.

Koncert će ostati upamćen po nastupu Vlada Georgieva, skandiranju publike “Crna Gora i Srbija to je jedna familija”, dešavanjima koja su pokazala da su koncert i sjutrašnji Svetostefanski sabor SPC i te kako povezani i da imaju za cilj animiranje javnosti uoči donošenja zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Uostalom, i sam Georgijev je, završavajuću nastup, poručio publici: Vidimo se na liturgijii!

ĐONOVIĆ: POLITICI SPC SE BLIŽI KRAJ

Za političkog analitčara Ranka Đonovića nema razlike između humanitarnog koncerta, sabora, ili bilo kog sličnog događaja, odnosno nema razlike kada je riječ o ciljevima, samo je način obraćanja javnosti drugačiji.

“I sada, kao i prije 30 godina, ali i mnogo ranije, Srpska pravoslavna crkva nastupa kao politička organizacija i njeno djelovanje u Crnoj Gori gotovo da nema dodirnih tačaka ni sa vjerom, niti sa bogom. Iza njene politike na našim prostorima stoje samo interesi, kako politički tako i ekonomski. Dakle, cilj je da se nanese šteta Crnoj Gori, da joj se uzme što se uzeti može. Toj politici se, ipak, bliži kraj. Jedan od razloga zašto gubi moć u Crnoj Gori leži u tome što joj Srbija više ne može pomoći u mjeri u kojoj je to činila do prije nekoliko godina. Ali, uprkos tome, državne institucije moraju biti na oprezu kako bi spriječili svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira. Jer, SPC i oni koje okuplja ne bi se libili ničega, pa ni nekog oružanog incidenta, kaže za Đonović Dnevne novine.

Na Svetostefanskom crkvenom – narodnom saboru biće mitropolit Amfilohije, episkopi budimljansko – nikšićki Joanikije, mileševsko – pljevaljski Anastasije, zahumsko – hercegovački Dimitrij, dioklijski Metodije i episkop Atanasije Jevtić sa sveštenstvom. Oni će služiti liturgiju, a potom zasijedati o “zlonamjernom zakonu kojim Vlada Crne Gore namjerava da srpsku crkvu u Crnoj Gori liši njenog vjekovnog nasljeđa”.

Hoće li i Georgijev zapjevati, ostaje da vidimo.

DRŽAVA DA POVUČE ODLUČNE POTEZE

Đonović podsjeća da mitropolit Amfilohije vrijeđa crnogorske institucije i zvaničnike i kako se, uz podršku SPC i njene ispostave u Crnoj Gori okupljaju velikosrpski šovinisti.

“Sve se to vidi, nije tajna ni za koga, kamoli za državne organe. Zato Crna Gora mora da ovoga puta stvari dovede do kraja i da povuče odlučne poteze. A mislim i da hoće. Dakle, da Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori kaže “NE”, za bavljenje politikom, ali svakako “DA”, za ono što je posao sveštenstva”, kaže Đonović, poručujući da je žalosno ponašanje opozicije u ovoj situaciji.

“Svi ćute. Treba li tome komentar?”

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve