Subota, 5 Decembra, 2020
Objavljno u:

Spaić: Misija Pravnog fakulteta UCG je stvaranje društvene i stručne elite

Dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Aneta Spaić razgovarala je o perspektivi budućih pravnika, međunarodnim takmičenjima studenata koja im omogućavaju rad u najboljim regionalnim pravnim kancelarijama, izgradnji sudnice na Pravnom fakultetu, praktičnom radu studenata i potrebi za pravnicima na tržištu rada, međunarodnoj saradnji i aktivnostima predviđenim za naredni period

Dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Aneta Spaić kaže da je osnovna misija Pravnog fakulteta pružanje kvalitetnog obrazovanja pravnika, kao dijela buduće društvene i stručne elite.

„Školovanje najboljih srednjoškolaca, njihova odgovorna i stručna priprema za kompeticiju na evropskom tržištu je svojevrstan cilj ove visokoobrazovne institucije“, navodi Spaić.

Ona je razgovarala o perspektivi budućih pravnika, međunarodnim takmičenjima studenata koja im omogućavaju rad u najboljim regionalnim pravnim kancelarijama, izgradnji sudnice na Pravnom fakultetu, praktičnom radu studenata i potrebi za pravnicima na tržištu rada, međunarodnoj saradnji i aktivnostima predviđenim za naredni period.

UCG: Uvriježeno je opšte mišljenje da je tržište rada zasićeno brojem pravnika, ali se istovremeno smatra da pravnika nikada nije dosta i da će uvijek naći posao. Kakve su perspektive budućih studenata Pravnog fakulteta UCG po vašem mišljenju?

Spaić: Pravni fakultet UCG je nekada bio fakultet masovnog upisa. Promišljenom odlukom osnivača, a u pravcu ostvarivanja naše misije, broj studenata se godinama sve više smanjuje, te se upisna politika usmjerava prema najboljem i najprobranijem srednjoškolskom materijalu koji pledira preuzimanje najvećih i najviših odgovornosti i funkcija društva i države.

Svih ovih godina za Pravni fakultet UCG se iskazuje ogromno interesovanje srednjoškolaca sa najboljim uspjehom. Stečeno znanje iz pravne oblasti daje širok spektar mogućnosti za zapošljavanje i u javnom i u privatnom sektoru. Takođe, tokom studija, studentima i studentkinjama pružene su mogućnosti za sticanje znanja na univerzitetima u inostranstvu, kroz programe mobilnosti, što pruža veće šanse za usavršavanje i izbor budućeg zanimanja.

UCG: Praktična nastava na Pravnom fakuletu u okviru predmetne pravne oblasti, važna je karika u formiranju budućih pravnika…

Spaić: Pravni fakultet je, već do sada, uspostavio saradnju sa svim relevantnim nacionalnim institucijama judikature, u kojima studenti stiču odgovarajuća praktična znanja i vještine u cilju što bržeg zapošljavanja. U planu je i uspostavljanje Centra pravnih klinika u kome bi studenti imali mogućnost rada sa živim klijentima u okviru pružanja besplatne pravne pomoći. Takođe, praktični aspekt nastave obuhvata analizu sudske prakse i simulacije suđenja. Posebno bih istakla međunarodna takmičenja studenata, budući da je ovakav vid međunarodnog profilisanja studenata u velikoj mjeri doprinio obezbjeđivanju atraktivnih radnih angažmana, u najboljim regionalnim pravnim kancelarijama. Međunarodna studentska takmičenja poput Phillip Jessup Moot Court Competition i simulacije suđenja u drugim pravnim disciplinama moraju biti ustanovljena i garantovana kao vannastavna aktivnost dostupna ambicioznim i najboljim studentima Fakulteta.

UCG: Fakultet je obezbijedio novac za izgradnju sudnice, u namjeri da pojača kvalitet praktične nastave. Kada će Fakultet početi sa upotrebom ovih prostorija i kako će to izgledati?

Spaić: U toku su završni radovi za opremanje sudnice i očekujemo da će se od sljedeće studijske godine ova prostorija staviti u funkciju praktične nastave, kroz simulaciju suđenja i analizu sudske prakse. Studenti će biti u prilici da nauče procesnu i materijalnu primjenu prava na konkretne pravne situacije iz oblasti pravosuđa, kako bi bili spremni za dalje usavršavanje u ovoj oblasti i izgradili svoj status sudije, tužioca, advokata.

UCG: Odnedavno ste na poziciji dekana Pravnog fakulteta UCG. Koje novine želite da unesete tokom svog mandata?

Spaić: Modernizacija Pravnog fakulteta koja znači iskorak u kvalitetu nastave, kadrovska osvježenja, više akadamske standarde, bolju međunarodnu saradnju i naučnu produkciju su zacrtani ciljevi za mandatni period pred nama.

Kadrovska obnova Pravnog fakulteta, uz stalno preispitivanje i osvježavanje kurikuluma i usklađivanje sa uspješnim trendovima komparativnih evropskih sistema, uz jačanje konkurentnosti procesa je imperativ perioda pred nama. Snaženje studentske i nastavničke mobilnosti uz podrazumijevanu izloženost drugim pravnim kulturama mora biti cilj kako uprave tako i studentskih organizacija.

Prostorna širenja fakulteta u vidu konstruisanja moderne biblioteke obuhvatiće i dodatnih 500 m2 studentskog prostora za dnevne boravke i istraživanja. Samo za ovu godinu planirano je novih 680 naslova u vrijednosti od 30 hiljada eura.

Nadalje, rangiranje Zbornika Pravnog fakulteta na globalno prepoznatim listama naučnih časopisa, te jačanje individualne i kolektivne naučnoistrazivačke produkcije koje nijesu samo usmjerene na bolju propulziju istraživača, već i na bolje rangiranje Univerziteta Crne Gore, ciljevi su kojima ćemo težiti.

Projektne aktivnosti koje se odnose na regionalna i međunarodna povezivanja i vidljivosti su zahtjevi modernog procesa edukacije i nauke.

UCG: U planu je osnivanje i Alumni kluba Pravnog fakulteta?

Spaić: Osnivanje Alumni Kluba ima za cilj povezivanje bivših studenata, nastavnika i prijatelja Pravnog fakulteta u cilju uspostavljanja i održavanja kontakata i saradnje sa Fakultetom. Promocija ugleda Pravnog fakulteta, izgradnja veza sa bivšim studentima, zaštita interesa struke prema kodeksu nauke, jačanje duha pripadnosti alma mater-u, ciljevi su Alumni Kluba Pravnog fakulteta. Vezivanjem velikih imena struke i kredibilnog biznisa za rad doprinjeli bi uspješnijoj realizaciji aktivosti alumni kluba, a koje se odnose na: finansiranje velikih godišnjih međunarodnih konfererencija, važnih jubilarnih svečanosti, objavljivanje Zbornika Pravnog fakulteta i zbornika sa međunarodnih konferencija PF, pokroviteljstvo nagrada za najbolje studente Fakulteta, i timova Pravnog fakulteta koji učestvuju na međunarodnim takmičenjima (Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition, Frankfurt Investment Arbitration Moot Court).

UCG: Fakultet je u javnosti prepoznat po organizaciji brojnih međunarodnih naučnih i stručnih konferencija, sa respektabilnim imenima nacionalne i međunarodne struke. Nedavno je na Fakultetu održao predavanje i predsjednik Grčke Prokopios Pavlopoulos. Šta da očekujemo od Pravnog fakulteta u budućem periodu?

Spaić: Za 2020. godinu, planirana je višednevna Evropska konferencija sa partnerima iz zemalja EU, na teme koje će omogućiti raspravljanje najznačanjijih pitanja u procesu evropskih intImageegracija, a u cilju ostvarenja uloge Pravnog fakulteta u ovoj veoma važnoj fazi razvoja nacionalnog zakonodavstva, a shodno ubrzanju procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Organizacija konferencija i tribina je podrazumijevana i decenijama plasirana praksa Pravnog fakulteta. Konferencije su prilika da se aktuelizuju pojedine teme, da se o njima raspravlja u najširem naučnom kontekstu i da se prezentuju rezultati istraživanja i naučni doprinosi konkretne oblasti. Fokusiraćemo se na multidisciplinarni pristup konferencijama, te na reputaciju učesnika naučnih skupova i raditi na pozivima priznatih imena kredibilnih fakulteta i naučnih instituta iz inostranstva.

Najnovije

Voditeljka RTS uživo otkrila da je Vučić naručivao pitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio je u četvrtak u 21 sat gost emisije "Četvrtkom u 9", na Radio televiziji Srbije (RTS). Ne bi to...

Boris Tadić pozitivan na koronavirus

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, pozitivan je na koronavirus. "Večeras sam dobio rezultate testa koji pokazuju da sam pozitivan na koronavirus. I ovim putem o...

Drugi talas pandemije u Evropi smrtonosniji nego prvi

Nakon prvog talasa, koji je snažno pogodio Evropu, Stari kontinent se suočio s drugim i još smrtnosnijim talasom epidemije korona virusa, a u novembru...

Oštar zaokret prema teokratskoj državi gura Crnu Goru u “srpski svet”

Klerikalizacija Crne Gore gura zemlju koja je vodila u evropskim integracijama u položaj srednjovjekovne zatucanosti. Mislim da je to izuzetno loša poruka i neće...

Desna ljevica

Piše: Goran Popović   Dobili smo novu. 42. vladu. Iako su se tri dana svi poslanici, liše Dritana Abazovića i Zdravka Krivokapića, trudili da pokažu kako...

Najčitanije

Povezano

Besplatno testiranje osnovaca i srednjoškolaca i tokom vikenda u SKCUCG u City kvartu u Podgorici

Osnovci i srednjoškoloci će moći besplatno da se testiraju i za dane vikenda, u subotu i nedjelju, u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru u City kvartu,...

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje istražuje trend gojaznosti kod djece i adolescenata

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore istražuje trend gojaznosti kod djece i adolescenata u Crnoj Gori kroz antropometrijsko testiranje širom Crne...

UCG uspješno primjenjuje kombinovane tradicionalne i onlajn metode nastave

Univerzitet Crne Gore uspješno je razvio i primjenjuje kombinovane tradicionalne i onlajn metode nastave, vodeći se praksom evropskih univerziteta, a pridržavajući se naredbe i...

UCG: Kovid ubrzao digitalizaciju nastave

Pandemija kovid-19 ubrzala je proces digitalizacije nastave na Univerzitetu Crne Gore, saopšteno je s UCG-a. Pandemija izazvana virusom COVID 19 je uslovila da od 10%...

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve